Ignacijevo leto/leto spreobrnjenja (maj 2021-julij 2022)

Povej naprej!

Hkrati z začetkom Ignacijevega leta je odprta nova spletna stran province https://jezuiti.si/ Uradno bo delovala od  četrtka, 20. 5. ob 12.00 naprej.

Opozarjamo vas tudi na  posebno podstran Ignacijevega leta https://jezuiti.si/ignacij500/, na kateri boste našli *video-napoved
Ignacijevega leta*, ki jo lahko posredujete naprej tudi drugim. Hkrati je bil grafično prenovljen tudi *logotip province*. Lepo  vabljeni, da  spletno stran priporočite prijateljem. Odzive na spletno stran lahko pošljete na e-naslov provincijskega Urada za komunikacije media.jezuiti@rkc.si. Ustvarjalci strani bodo hvaležni za odzive.

Na https://jezuiti.si/ignacij500/ najdete tudi  povezave na prenose in objave v začetku Ignacijevega leta, ki vas
usmerijo na naslednje spletne portale, kar lahko pošljete tudi vsem  drugim, ki jih poznate in bi jih utegnilo zanimati:

·20. 5. ob 19.00, prenos slov. otvoritvene maše iz cerkve sv. Jožefa v Ljubljani https://www.facebook.com/svjozef.si/live,

·20. 5. ob 18.00, prenos mednarodne otvoritvene maše iz Pamplone, Španija na youtube
 

·23. 5. ob 20.00, mednarodna binkoštna vigilija ignacijanske družine iz Rima https://ignatius500.global/live/ (lahko se oglasite tudi v slovenščini; pa tudi ob 14.00 lahko sledite vigiliji v Manili, Filipini,  ali 2.00 zjutraj naslednji dan vigiliji v New Yorku, ZDA),

·poslušajte pesem “Vstani!” https://jezuiti.si/blog/2021/05/19/pesem-vstani/, ki jo je o Ignacijevem spremenjenju napisal p. Marko Pavlič, do konca maja pa ji bo na spletni strani dodan tudi video.

 

IGNACIJEVO LETO

Opis in napoved dogodkov

20. maja 2021 mineva 500 let, odkar je bil sv. Ignacij v Španiji v Pamploni ranjen od topovske krogle, kar pa je pomenilo začetek njegovega spreobrnjenja. Za nas jezuite in širšo jezuitsko družino je to pomemben datum, saj je spreobrnjenje temeljni cilj Ignacijanskih duhovnih vaj in temeljni dogodek za vstop v osebni odnos z Bogom.  Leto se bo zaključilo na praznik sv. Ignacija, 31. julija 2022. Vmes bo  12. marca 2022 minilo 400 let od kanonizacije Ignacija skupaj s Ksaverjem, Avilsko, Izidorjem Seviljskim in Filipom Nerijem, kar bomo tudi praznovali.

Pomembna spodbuda, ki se pokriva z Ignacijevim letom in je postala tudi njegova pot ali značaj, so prednostne naloge ali preference, ki smo si jih, po daljšem razločevanju, kakor pravi p. general, jezuiti leta 2019 za 10 let zadali kot vodilo duha našega dela. Gre za razpoznana znamenja časa, v katerem živimo. Preference so 4, med katerimi je prva najpomembnejša, saj druge tri brez nje nimajo pravega pomena in smisla za nas in brez nje nebi bile prav razumljene. P. general konkretno pravi: Univerzalne apostolske preference, ki jih razglašam, so sad izbire. Narejena je bila izbira med različnimi možnostmi, vse so bile dobre. Hoteli smo najti boljši način za sodelovanje v Gospodovem poslanstvu, takega, ki bolj odgovarja službi Cerkve v tem trenutku, da bi ga bolje uresničili s tem, kar smo in imamo, ko skušamo delati to, kar je večja Božja služba in splošno dobro. Po šestnajstih mesecih, ki so bili potrebni za proces na različnih ravneh Družbe, sem predložil svetemu očetu štiri univerzalne apostolske preference.

Ignacijevo leto naj bi imelo torej v svojem jedru te štiri preference, ki so vabilo k našemu spreobrnjenju na več nivojih, k čemur nas kot veliki spreobrnjenec vabi sv. Ignacij. Vse, kar se bo to leto dogajalo, naj bi izhajalo iz osebne izkušnje srečanja z Bogom ter bogatega duhovnega in teološkega izročila, v upoštevanju časa in prostora v katerem živimo.

Ker gre za globalno dogajanje celotne Ignacijanske družine po svetu, je p. general v Rimu ustanovil koordinacijski odbor, ki vse povezuje. To leto naj bi povezovalo lokalni in globalni nivo, pri čemer je kot lokalno mišljena vsaka provinca s skupnostmi in apostolskimi deli, ki jih opravljamo jezuiti  s sodelavci. V Slovenski provinci Ignacijevo leto koordinira odbor, ki ga sestavljamo jezuiti in laiki: gospa Vida Forčič, gospa Anica Durič, p. Primož Jakop, Miha Remškar, Sergej Valijev, p. Damjan Ristić, p. Janez Poljanšek, p. Franc Kejžar in p. Marjan Kokalj, ki sem tudi koordinator leta v Sloveniji. Glede kakršnega koli vprašanja v zvezi s tem letom se torej obrnite name.

Spodaj sledi program, ki se bo seveda še dopolnjeval, seveda pa nam ga bodo pogojevale tudi razmere glede virusa.

p. Marjan Kokalj

 

Skupni dogodki province in skupen začetek leta z jezuiti po svetu

 • 20. maja ob 18.00 bo preko spleta potekal prenos sv. maše iz Pamplone v Španiji, kjer je bil sv. Ignacij ranjen. Somaševanje bo vodil mons. Francisco Perez Gonzales, nagovor pa bo imel General p. Arturo Sosa. Lahko sledite v španščini, angleščini, francoščini. Povezava tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=YqE1hFOGC9Q&feature=youtu.be

 • Prav tako bo 20. maja ob 19.00 (le uro kasneje) v cerkvi pri sv. Jožefu darovana sv. maša ob začetku Ignacijevega leta. Zbrali se bodo samo jezuiti, somaševanje pa bo vodil p. provincial. Ker so srečevanja zaradi korona razmer še vedno omejena, se je provincial odločil, da se na ta dan srečajo le jezuiti, slovesnost za vse zunanje pa bo prestavljena. Poskrbljeno pa bo za prenos preko spleta. Povezava tukaj https://www.facebook.com/svjozef.si/live

 • V nedeljo, 23. maja ob 20.00 bomo preko spleta lahko spremljali skupno molitev celotne Ignacijanske družine, skupaj s p. generalom. Lahko boste spremljali v španščini ali angleščini. Povezava tukaj https://ignatius500.global/live/

 • V soboto, 31. julija, na praznik sv. Ignacija, bo Slovenska provinca Družbe Jezusove slovesno vstopila v Ignacijevo leto s sveto mašo ob 10.00 pri sv. Jožefu in praznovanjem, zato že zdaj lepo vabljeni.

 • 12. marca naslednjega leta bo minilo 400 let od kanonizacije sv. Ignacija (1622), vendar bo praznovanje potekalo 4. junija 2022. Razloga za ta premik sta vsaj dva: prvi je, da je takrat topleje za prireditve na prostem, drugi pa je še pomembnejši od prvega: začetek junija se sklada tudi s praznovanjem kanonizacije v Jezuitskem kolegiju v Ljubljani v letu 1622; praznovanje bo obeleženo v središču stare Ljubljane s prizori iz Ignacijevega življenja in pod večer s koncertom in predstavitvijo zgodovine jezuitov v Sloveniji v cerkvi sv. Jakoba.

 

Dogodki in dogajanje leta glede na preference ali prednostne naloge

1. Pokazati pot k Bogu z Duhovnimi vajami in razločevanjem

 

Z drugimi želimo podeliti najbolj temeljno odkritje našega življenja, to je, kako razločevanje in Duhovne vaje sv. Ignacija kažejo pot k Bogu. Ker je za nas potrebno, hočemo slediti klicu, da poglobimo poznavanje in izkušnjo ignacijanske duhovnosti. To želimo narediti na osnovi žive vere, utelešene in trajne, ki se hrani z domačnostjo z Bogom, sadom molitvenega življenja.

 

 • V marcu izid knjige Kallistos Ware  –  Razodetje osebe; glej Založba Dravlje.

 • V maju izid dveh knjig: Marija Campatelli – Krst ter p. Milan Bizant – Srečevanja s Kristusom; glej Založba Dravlje.

 • V juliju izid ponatisa Ignacijeve Avtobiografije z novostjo Ignacijevega duhovnega dnevnika ter prevodom nekaterih njegovih pisem; v istem mesecu izid prevoda Generalove knjige ob Ignacijevem letu – Z Ignacijem na poti; glej Založba Dravlje.

 

 • V oktobru izid knjige Antony Bloom – Duhovno potovanje – meditacije; glej Založba Dravlje. Prav tako v oktobru izid knjige Isabelle Parmentier – Poklicani? Ko se Božja želja sreča z željo človeka; glej Založba Dravlje. V oktobru tudi izid ponatisa knjige Priložnost ali skušnjava; glej Založba Dravlje.

 • 27. novembra popoldne, z začetkom ob 14.00, bo potekala na spletu poldnevna  on-line Mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Ignacijeva avtobiografija – ključne ignacijanske teme. Organizator je Slovenska provinca Družbe Jezusove v sodelovanju s Teološko fakulteto v Ljubljani. Potekala bo v angleškem jeziku. Odgovori govorcev še prihajajo.

 • V januarju izid knjige p. Jože Pucelj – Pot k lepi ljubezni; glej Založba Dravlje.

 • V toku Ignacijevega leta bo Ignacijev dom duhovnosti pripravil priročnik duhovnih vaj v vsakdanjem življenju ob Ignacijevi avtobiografiji, namenjen voditeljem duhovnih vaj, prav tako bodo na jezuitski spletni strani Slovenske province na voljo duhovne vaje z Ignacijem romarjem za vsakega, ki bi želel uporabiti pripravljeni material zase ali za druge.

 • Ob sredah od oktobra naprej bo Ignacijev dom duhovnosti vsako sredo preko Zooma posredoval različna predavanja in pogovore za vse; vsako 1. in 3. sredo bodo potekala predavanja in pogovori na temo ignacijanske duhovnosti, ostale srede pa namenjene različnim duhovnim tematikam. Spremljajte spletno stran province oz. Ignacijevega doma duhovnosti.

 

2. Hoditi skupaj z ubogimi, izključenimi iz sveta, ranjenimi v lastnem dostojanstvu, v poslanstvu sprave in pravičnosti.

Nujen pogoj, da bi bili tovariši na poti v Jezusovem stilu je, začenši z bližino z ubogimi, »oznanjati njegov evangelij upanja mnogim ubogim v današnjem svetu«. Približati se ubogim pomeni, usmeriti se proti človeškim periferijam in obrobju družbe, prilagoditi se načinu življenja in dela, primernemu za to situacijo, da bi bilo naše spremljanje verodostojno. Da bi dosegli ta cilj, se zavzemamo za razločevanje, na vseh ravneh Družbe, kdo so najbolj ranljivi in izključeni v našem okolju ter najti način, kako hoditi z njimi… Uboge spremljamo začenši od naše vere v Boga Očeta usmiljenja, ki vabi k spravi kot temelju novega človeštva.

 • Vera in luč bo pripravila in posnela dramatizacijo Ignacijevega boja in ranjenosti v trdnjavi Pamplona, ki si jo bomo lahko potem ogledali na spletu.

 

 • Poletni dnevi v Logu pod Mangartom od 10. do 15. avgusta so namenjeni vsem med 25. in 45. letom starosti. Dneve bomo izkoristili za izlete in pohodniške ture v okolici (Mangart, Višarje, slapovi …), za skupno kuhanje in pripravo obrokov, pogovore in družabne večere. Vsak dan bomo imeli tudi mašo. Vodi jezuit p. Tomaž Mikuš. Prijave do 20. julija oz. do zapolnitve mest na e-naslovu: logpodmangrtom2016@gmail.com.

 

 • Poletni tabor Skupnosti Srce v Logu pod Mangartom od 18. do 25. julija. Duhovno življenje na taboru oblikuje vsakodnevna maša, meditacija in medsebojni pogovori. Tabor je še posebej namenjen ločenim z otroci. V primeru, da ne morete dobiti dopusta, lahko pripeljete otroke v nedeljo 18. julija in se jim nato pridružite za vikend od 23. do 25. julija. Prijave do 11. julija oz. do zapolnitve mest: p. Tomaž Mikuš, Tel.: 064 178 014, razvezani.srce@gmail.com.

 

 • Duhovne počitnice Skupnosti Srce v Izoli od 1. do 8. avgusta so namenjene ločenim ali razvezanim in njihovim otrokom do 18. leta. Duhovne počitnice bo oblikovalo skupno življenje in skrb drug za drugega (kuhali bomo sami, prav tako bomo sami bomo skrbeli za red in čistočo) z skupnimi obroki, druženjem na plaži, izleti v okolico in vsakodnevna maša in molitev ter možnost duhovnega pogovora ali spovedi. Prijave do 18. julija oz. do zapolnitve mest. p. Tomaž Mikuš, Tel.: 064 178 014, razvezani.srce@gmail.com.

 

 • Duhovne počitnice Skupnosti Srce na Murterju od 21. do 29. avgusta so namenjene ločenim ali razvezanim in njihovim otrokom do 18. leta. Duhovne počitnice bo oblikovalo skupno življenje in skrb drug za drugega (kuhali bomo sami, prav tako bomo sami bomo skrbeli za red in čistočo) z skupnimi obroki, druženjem na plaži, izleti v okolico in vsakodnevna maša in molitev ter možnost duhovnega pogovora ali spovedi. Prijave do 18. julija oz. do zapolnitve mest: p. Tomaž Mikuš, Tel.: 064 178 014, razvezani.srce@gmail.com.

 

 • Duhovne vaje “Od bolečine k milosti” so namenjen odraslim, ki so doživeli fizično, spolno, čustveno ali duhovno zlorabo, travmo ali zanemarjanje. https://odbolecinekmilosti.si/

5-dnevni program ponuja edinstveni duhovni proces za pomoč žrtvam zlorabe pri žalovanju zaradi travmatične preteklosti in odkrivanju duhovnega zdravljenja in preobrazbe. Program je sestavila Dr. Theresa Burke, ustanoviteljica duhovnih vaj za osebe z izkušnjo splava – Rahelin vinograd. Prijave za duhovne vaje “Od bolečine k milosti” so odprte vse do zapolnitve mest. Duhovne vaje bodo od 15. do 19. novembra 2021. Prijave in informacije: p. Tomaž Mikuš DJ, 064 178 014, p.tomaz@odbolecinekmilosti.si

 

 • Rahelin vinograd (RV) so duhovne vaje za osebe po splavu. Gre za izjemen program, edinstveni model skupinske terapije, ki nudi psihološko in duhovno potovanje k ozdravitvi po splavu. https://rahelinvinograd.si/

  Program omogoča globlji vstop v proces žalovanja in pomaga videti posledice splava. Konkretne vaje omogočajo pogovor o žalosti in trpljenju in pomagajo udeležencem, da se povežejo med seboj in z Božjo ljubeznijo. 

  Duhovne vaje pomagajo udeležencem sprejeti odpuščanje zase in za druge. Na duhovnih vajah je priložnost, da se udeleženci globlje povežejo s splavljenimi otroki in jim izkažejo spoštovanje v pogrebnem obredu. Bog njihovo tragično izkušnjo preobrazi v nekaj, kar daje upanje, svobodo in mir. 

  Termini: od 4. do 6. junija in od 8. do 10. oktobra.

  Za prijave ali dodatne informacije kličite ali pišite na e-naslov: voditeljica programa Katarina Nzobandora, e-pošta: katarina@rahelinvinograd.si, tel.: 069-621-009 ali duhovni voditelj jezuit p. Tomaž Mikuš, e-pošta: tomaz@rahelinvinograd.si, tel.: 064-178-014.

 

 • 8-tedenski tečaj Seksualne integritete – od seksualne zasvojenosti do zdrave spolnosti – za fante in može, dekleta in žene, duhovnike in pastoralne delavce. Začetek 27. maja ob 20. uri. Zaključek tečaja je 15. julija. Srečanja bodo potekala preko ZOOM konference Pastoralnega središča sv. Jožefa in bodo trajala do 2 uri. Prijave zbiramo do zapolnitve mest (10 oseb). Namen tega tečaja je prikazati vpliv sramu in milosti na proces okrevanja, razumeti seksualno zasvojenost in travmo prevare ter pokazati pot do zdrave seksualnosti. Tečaj je namenjen tako osebam s težavami z seksualno zasvojenostjo kot njihovim partnerjem ali družinskim članom. Tečaj bosta vodila jezuit p. Tomaž Mikuš in diplomant drugostopenjskega magistrskega programa Zakonske in družinske študije Leonardo David Gaser. Tel: 064 178 014 E-mail: cistivsrcu@gmail.com

 • Delavnica 12 korakov pri sv. Jožefu v Ljubljani za člane različnih Anonimnih skupin.

Namen delavnice je pomagati posameznikom temeljito narediti 12 korakov po Veliki knjigi AA in se usposobiti za delo mentorja. Delavnica ni namenjena zgolj spoznavanju programa okrevanja po 12 korakih, ampak naj bi v celoti omogočila dokončanje korakov v obdobju 3 tednov. p. Tomaž Mikuš DJ, 064 178 014 anonimne.skupine@gmail.com

 

 • Duhovne vaje v tišini z naslovom Molitev dvanajstih korakov z Jezusom: Pot nazaj k celovitosti Že več kot 60 let vodi program dvanajst korakov na milijone ljudi, ujetih v različne vrste odvisnosti, nazaj k zdravju in celovitosti. Ti koraki, zakoreninjeni v krščanski tradiciji, so pot do globokega duhovnega spreobrnjenja, so pot do povrnitve svobode, ki nam jo je Bog namenil za naše dobro počutje. Ignacijanska molitev je več kot 5 stoletij vir duhovnega vodstva za tiste, ki iščejo globlji odnos z Bogom, Jezusom in Svetim Duhom. Svoboda in razločevanje sta ključni temi Ignacijanske duhovnosti in vabita v popolnejši, bolj pristen krščanski način življenja. Te duhovne vaje so namenjene vsem, ki so izgubili ravnotežje, vsem, ki so preveč navezani na karkoli, kar jih zadržuje, da bi živeli bolj polno. Ne samo odvisnosti, ampak tudi stare navade, skrbi, bojazni, zamere ali kompulzivnosti lahko ukradejo naš mir. Ta program je edinstven, saj združuje preoblikovalno moč dvanajstih korakov in Ignacijansko tradicijo, z uporabo evangelijskih zgodb, ignacijanske meditativne molitve in dnevniških zapisov.  PRIJAVE: p. Tomaž Mikuš DJ. Tel: 064 178 014 anonimne.skupine@gmail.com

  • Na spletu bodo objavljene zgodbe ljudi, ki delajo z begunci v Sloveniji in s tem v zvezi tudi begunske zgodbe v okviru Jezuitskega združenja za begunce. 

  • Na ravni sprave oz. poprave krivic med Slovenci bodo na spletu objavljeni članki raziskovalcev ter žrtev oz. svojcev žrtev krivic pod komunističnim režimom, da bi prišlo do priznanja njihovega dostojanstva in popravo krivic ter njihovih posledic na svojcih.

  • Neke vrste delo z obrobnimi, je tudi delo s tujci pri sv. Jožefu: angleške maše in druga pastoralna oskrba, kot je delo s pari, ki se znajdejo v Sloveniji v njim tuji kulturi itd. Lahko jih osebno povabimo, če koga od teh tujcev kristjanov poznamo. Kontakt na spletni province.


3. Spremljati mlade pri ustvarjanju prihodnosti v upanju

Ustvariti in ohranjati odprt prostor mladim v družbi in Cerkvi je prispevek, ki ga apostolska dela Družbe Jezusove lahko dajo. Ta naj bi bila odprt prostor mladostne ustvarjalnosti, v katerem se daje priložnost srečanju z Bogom življenja, ki ga je Jezus razodel, in poglobitvi krščanske vere. Prostor, v katerem se promovira razločevanje poti, ki vodi k lastni sreči, prispevajoč k dobrobiti vsega človeštva.

 

 • Na novi spletni strani jezuitov je objavljen glasbena kompozicija na temo spreobrnjenja in življenja s Kristusom, avtorja p. Marka Pavliča, ki jo je posnel v sodelovanju s prijatelji. Kmalu bo glasbi dodan tudi video. V pesmi sodeluje tudi Mala jata iz Draveljske župnije.

 

 • Oratorij v Sloveniji bo leta 2022 posvečen sv. Ignaciju. Priprava poteka v sodelovanju s salezijanci oz. ekipo za pripravo materiala za oratorij.

 

 • Za otroke bo pripravljena pobarvanka z Ignacijevo zgodbo, ki bo prevedena tudi v angleščino. Pobarvanka bo primerna za različne priložnosti, objavljena pa na spletu.

 

 • Mogoče bo kupiti tudi strip o sv. Ignaciju, primeren za starejše otroke in odrasle v smislu spoznavanja Ignacija.  Opis stripa boste našli na strani Založbe Dravlje.

 

 • V tednu pred sv. Ignacijem, to je pred 31. julijem, 2022, bo Jezuitski kolegij v ljubljani organiziral enotedensko peš romanje za mlade in tudi druge k sv. Ignaciju na Pohorje, ki ga bodo spremljale romarske duhovne vaje.

 

 • V sodelovanju z Literarnim oddelkom Slovenske akademije znanosti in umetnosti bo izvedenih nekaj predavanj preko spleta in v živo na temo jezuitskega literarnega ustvarjanja v preteklosti, s tem pa tudi z zgodovine. Pri tem bodo nekatere oddaje tudi v obliki podcasta. Sproti glej program jezuitskega kolegija oz. spletno stran jezuitov. 

 

 • Vsak mesec bodo na spletno stran Jezuitskega kolegija naloženi dokumenti, raziskave ter predstavitve jezuitske literarne zgodovine, v sodelovanju z istim oddelkom SAZU. Program dodajanja je že napravljen. Glej spletno stran jezuitov in preko nje jezuitskega kolegija.

 

 • V tem letu bo v organizaciji Jezuitskega kolegija pripravljena ter naslednje leto uprizorjena ena od jezuitskih dramskih iger iz časa baroka ali kasneje.

 

4. Skrbeti za naš Skupni dom

Laudato Si spomni, da je »temeljna drža samopreseganja, ki prelomi z osamljeno zavestjo in samopotrjevanjem, korenina, ki omogoča vsako obliko skrbi za druge in za okolje in ki izzove moralno reakcijo, da upošteva vpliv, ki ga vsaka akcija in osebna odločitev proizvede zunaj nas samih«. Logično je zaključiti, da nam kristjanom »manjka ekološko spreobrnjenje, ki vključuje, da pridejo na dan vse posledice lastnega srečanja z Jezusom Kristusom glede na odnose s svetom, ki nas obdaja. Živeti poklic varuhov Božjega dela je bistveni del ‘krepostnega življenja.«

 • Da bi se bolje zavedli okolja kot Božjega stvarstva, bodo v avgustu organizirane duhovne vaje za mlade v naravi v Logu pod Mangartom, v slogu pokojnega p. Mihe Žužka. Na večerna srečanja bodo vabljeni tudi različni gostje, ki bodo spregovorili v smislu povezave ekologije in katoliške teologije ter duhovnosti. Potekale bodo od 15. do 19. avgusta v Logu pod Mangartom.

 

 • Pobuda skavtov: V klanu Ljubljana 3, bodo skavti predvidoma pripravili ekološko akcijo  (skupna točka ekologije in Ignacijevega leta je spreobrnjenje oz. za skavte ekološko spreobrnjenje). Predvidoma bodo romali po ekoloških ranah, kar bo navezano na duhovnost papeževe enciklike Laudato si.

 

 • Preko spleta bo dlje časa potekal bralni krožek na temo papeževe enciklike Laudato si.  Bralni krožek bosta vodila Alenka Bahovec in p. Primož Jakop. 

Aktivnost: skupinsko branje papeževe okoljske okrožnice »Hvaljen, moj Gospod«
Namen: odkriti, kako lahko tudi v krščanskem nauku črpamo moč za spremembe, potrebne za skrb za okolje.
Cilja: 1. izogniti se resignaciji ob ob doživljanju, da ne morem ničesar spremeniti; 2. pripeljati bralce do večje gorečnosti.
Izvedba: 10 mesečnih srečanj na 2. četrtek v mesecu ob 20.00; trajanje 1,5h; prvo srečanje v septembru, 9. 9. 2021.

 

 • O razmerju med ekologijo in Božjim stvarstvom, oz. eko-aktivizmom in pojmovanjem narave kot Božjega stvarstva bodo spregovorili različni strokovnjaki v okviru predavanj, organiziranih preko Jezuitskega kolegija. Z njimi se bo mogoče srečati preko spleta ali pa tudi kar v živo, če bodo virusne razmere to dopuščale. Spremljaj program na jezuitski spletni strani in Jezuitskega kolegija preko te strani.

 

Prejšnji prispevek
Obnovitev križa in Križanega
Naslednji prispevek
Pod zvonovi svetega Roka