Gostovanje zbora Schellenburg in zbora Veter

Povej naprej!

V soboto, 14. januarja bo pri večerni maši prepeval Deški zbor Schellenburg.

Po maši pa bo koncert božičnih pesmi. Skupaj bosta nastopila Deški zbor Schellenburg ter Mešani mladinski zbor Veter.

Oba zbora bo vodila Tereza Podlogar.

Lepo vabljeni!


Deški zbor Schellenburg

Deški zbor je zbor, običajno sestavljen iz fantov, ki še niso mutirali in zato pojejo visoke sopranske in altovske glasove, pogosto pa so jim pridruženi tudi odrasli moški glasovi.

Ta tradicija se je razvila v srednjem veku, ko so je bilo ženskam sodelovanje pri bogoslužju prepovedano. Nekatere krščanske Cerkve s to tradicijo nadaljujejo še danes, čeprav je moško-ženska zasedba že nekaj časa dovoljena. Večina obstoječih deških zborov pa je bilo ustanovljenih v prvi polovici 20. stoletja in delujejo kot samostojni koncertni zbori.

V to tradicijo so vstopili tudi z Deškim zborom Schellenburg, saj je tovrstno petje v Sloveniji manj poznano. Mlade fante od 6. do 18. leta želijo spodbuditi k zborovskemu petju, jim nuditi vokalno-tehnično oporo in splošno glasbeno-pevsko izobrazbo. Srečujejo se z latinskim jezikom, ki je bil dolga stoletja edini uradni jezik Cerkve, spoznavajo cerkveno glasbeno literaturo gregorijanskega korala, klasične polifonije in drugih obdobij. S svojim petjem bogatijo liturgijo ter sodelujejo na koncertih.


Mešani mladinski zbor Veter

VETER je jeseni leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci in jim ponuditi možnost za prvo izobrazbo glasu. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo pevcev prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Jeseni leta 1993 je zbor prevzela dirigentka Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal ena najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestav. Od jeseni 2009 zbor vodi Tereza Podlogar.
Visoko kvaliteto zbora potrjujejo osvojene zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na zborovskih tekmovanjih v domovini in tujini. Med najpomembnejše tovrstne dosežke uvrščamo dve zlati plaketi na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju, ki ju je Veter osvojil v letih 1995 in 1997. Dvakrat zapored (1996 in 1998) je zbor sodeloval na najstarejšem evropskem tekmovanju za mladinske zbore v belgijskem mestu Neerpelt in obakrat dosegel najvišje priznanje imenovano prva nagrada »summa cum laude«. V letu 1999 so se mladi pevci udeležili 2. mednarodnega zborovskega festivala v nemškem Pohlheimu in osvojili zlato plaketo in prvo mesto v kategoriji mešanih mladinskih pevskih zborov. Leto 2000 je bilo kronano z nagrado P.E.A.C.E., ki jo je Veter prejel za najbolj všečen nastop na 47. mednarodnem zborovskem festivalu v Corku na Irskem. Leta 2001 se je zbor udeležil dveh festivalov. Aprila je na 8. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Budimpešti osvojil zlato plaketo in prvo mesto v kategoriji mešanih mladinskih pevskih zborov, maja pa so bili pevci ponovno »zlati« v nemškem Lindenholzhausnu. V decembru 2002 je zbor prejel nagrado za najboljšega izvajalca na festivalu sakralne glasbe Cro Patria v Splitu. Dvakrat je Veter nastopil na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Prevezi v Grčiji, v letih 2002 in 2004, in obakrat osvojil zlato plaketo in prvo mesto, leta 2004 je postal tudi absolutni zmagovalec tekmovanja, Urša Lah pa je prejela nagrado za najboljšega zborovodjo. Poleti 2005 je zbor sodeloval na  Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Arnhemu na Nizozemskem in osvojil 2. mesto v kategoriji mladinskih sestav. Decembra 2007 je zbor nastopil na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Bratislavi in osvojil 1. mesto in zlato plaketo (ženski del zbora) ter posebno nagrado za najbolj dramatičen nastop na tekmovanju. MeMPZ Veter je nastopil tudi na prvih dveh državnih tekmovanjih za mladinske zbore v Zagorju ob Savi v letih 1998 in 2000 in obakrat osvojil zlato plaketo in prvo mesto.
V skladu z zborovim izobraževalnim poslanstvom sestavljajo koncertni program skladbe različnih glasbenozgodovinskih stilnih obdobij, pomemben poudarek je na glasbi 20. stoletja in prvih izvedbah del mladih slovenskih skladateljev. Posebno pozornost namenjajo pevci slovenski ljudski glasbi, preko posameznih pesmi pa se seznanijo tudi z glasbenim izročilom drugih narodov. Občasno se zbor posveča tudi vokalno-inštrumentalnim delom. V letu 2002 je sodeloval s Simfoniki RTV Slovenija in Komornim zborom RTV Slovenija pri izvedbi priljubljene kantate Carla Orffa Carmina Burana, koncert z Big Bandom RTV Slovenija decembra 2003 pa je bil direktno prenašan v Evropsko mrežo radijskih postaj (EBU). K odmevnejšim nastopom MeMPZ Veter sodi tudi slavnostni koncert ob 15-letnici delovanja zbora ter 40-letnici Glasbene mladine ljubljanske januarja 2005, na katerem so mladi pevci predstavili nekaj najbolj znanih songov in zborov iz priljubljenih muzikalov.
Poleg svoje redne koncertne dejavnosti nastopi Veter vsako leto na glasbenem dogodku, imenovanem Zborovski pevci za zborovske pevce, na katerem se ljubljanskemu občinstvu predstavijo mladinske pevske sestave iz Slovenije in zamejstva. Zbor sodeluje tudi pri različnih kulturnih projektih, glasbeno-scenskih predstavah in na seminarjih za izobraževanje zborovodij.

Prejšnji prispevek
Smučarski dan draveljskih katehetov
Naslednji prispevek
Vabilo v Mešani pevski zbor Dravlje