Duhovna obnova prve skupine naših birmancev

Novice
Povej naprej!

Tukaj je nekaj vtisov udeležencev duhovne obnove:

V petek 8.11. so se letošnji osmošolci odpeljali v Leničev dom, v Kostanjevico na Krki. Tam so preživeli tudi soboto in nedeljsko dopoldne. Prvi dan so se malce spoznali in si skupaj s p. Egonom ter animatorji ogledali film Oktobrsko nebo. V soboto so že na vse zgodaj tekali pri jutranji telovadbi, po odličnem zajtrku pa so se skupaj z animatorji pogovarjali o vsebini filma. Vsako skupino je predstavljal svetnik, ki so ga veroučenci spoznali in o njem naredili plakat. Nato je sledila orientacija na kateri so animatorji veroučencem predstavila skupine, ki delujejo v naši župniji, po kosilu pa se je igral roverček. Škof Cvikl je napisal pismo in z birmanci smo premišljevali o zakrementu birme in pomenu botrov. Sledili so še maša, družabni večer z igrami, in molitev pred najsvetejšim. V nedeljo so birmanci sodelovali pri maši in po pogostitvi odšli domov.  Katarina, animatorka.

Zelo zabavno se je bilo družiti s prijatelji in animatorji. Gledali smo dober, poučen film. Najbolj mi je bil všeč prosti čas, najmanj pa izgubljene tekme proti animatorjem v rovrčku. Če bi se dalo, bi vikend z veseljem podaljšala.  Ajda, 8.r.

V petek, 8.11.2019 smo okoli 19h prispeli v Kostanjevico na Krki. Pojedli smo večerjo in se razdelili po sobah. Nato smo si zvečer ogledali film Oktobrsko nebo. Spat smo šli okoli 11h.
Naslednji dan smo se razdelili po skupinah in se pogovarjali o zakramentu sv. birme. Naredili smo tudi plakat o svetniku, po katerem je bila poimenovana naša skupina. Nato smo imeli kosilo, po kosilu pa dve uri prostega časa.  Nato smo se okoli 17h igrali roverčka proti animatorjem in izgubiki vse štiri igre. Zvečer smo imeli sv. mašo in  družabni večer na katerem smo peli, kartali in se zabavali. V nedeljo pa smo celo jutro pospravljali sobe in pripravljali prostor za sv. mašo z našimi starši. Ob 11h smo imeli sv. mašo, nato pa druženje.  Lili, 8.r.

Po šoli smo se ob petih zvečer vsi udeleženci zbali v Dravljah. Z busom smo se odpeljali v Kostanjevico pri Krki. Ko smo prišli tja smo vsi šli v sobe in odložili svoje stvari. Nato smo šli v jedilnico, kjer smo imeli večerjo, zatem pa smo gledali flim Oktobrsko nebo. Za tem smo zmolili in šli spat. Zjutraj je večino ljudi zbudila budnica, ostalih pa ni bilo treba zbuditi. Imeli smo zajtrk, po zajtrku pa smo imeli malo dela v skupinah. Najprej smo se pogovorili o filmu, ki smo ga gledali v Petek, za tem pa smo naredili plakat o vnaprej določenem svetniku. Za tem smo imeli orientacijo oziroma hojo od enega para animatorja do drugega, medtem pa so nam povedali malo o jasličarjih, animatorjih, zborih ipd.. Nato smo imeli kosilo, za tem pa smo imeli prosti čas, v katerem smo morali fantje iti v gozd po dračje, zato, da bi z njimi lahko zakurili. Nato smo imeli še malo odmora, nato smo imeli mašo in čaščenje najsvetejšega in potem končno šli spat. Danes nas je spet zbudila budnica, čez deset minut pa smo imeli zajtrk. Po zajtrku smo pospravili sobe. Potem smo v skupinah preverjali, če je kaj še ostalo v sobah in se pripravljali za mašo. Za tem smo so prišli starši in kmalu za tem se je začela maša, po maši pa smo šli domov.  Martin, 8r.

Birmanski konec tedna smo preživeli v lepem okolju. Leničev dom je kot večja hisa na jasi, okrog pa veliko narave. Od programa mi je bilo vseč prepevanje en večer vmes med družabnimi igrami ter adoracija. Punce sem spoznala drugače kot pri verouku,bile pa smo velika skupina. Problem je bil edino v ponedeljek se vrniti v šolo, ker smo bili konec tedna čisto v drugem svetu in kar precej neprespane.  Sonja, 8.r.

Od 8.-10.11.2019 je potekal 1. vikend za priprave na birmo. Birmanci, nekaj animatorjev ter p. Egon, smo se odpeljali v Leničev dom. To je dom, ki je popolnoma na samem sredi gozda. Gledali smo film in se naslednji dan v manjših skupinah pogovarjali o filmu. Vsaka skupina je tudi imela nalogo, da spozna enega svetnika. Na orientaciji smo spoznali različne skupine v župniji. Igrali smo tudi roverčka in imeli mašo. Vikend pa smo  zaključili tako, da smo še na eno mašo povabili starše Kuhala pa nam je kuharica, ki kuha v tistemu domu in moram priznati, da je bila hrana res odlična. Vikend je bil zelo lep in mislim, da si ga bo vsak udeleženec zapomnil.  Ana, 8.r

V petek, ob 17:00, smo se polovica birmancev zbrali pred cerkvijo in se z avtobusom odpravili na Dolenjsko v Leničev dom pri Kostanjevici. Ob prihodu so animatorji pobrali vse telefone in hrano, ki je ni bilo malo. Nastanili smo se v sobe in se odpravili na večerjo. Ga. Anica nam je čudovito kuhala. Po obilni večerji smo si ogledali film Oktobrsko nebo. O filmu in njegovem sporočilu smo se pogovarjali naslednji dan po skupinah. Pred kosilom nas je čakala še orientacija pri kateri smo spoznavali razne skupine, ki delujejo v župnišču. Po kosilu smo imeli veliko prostega časa, ki se je hitro iztekel. Popoldne smo nadaljevali z igro roverčka, pri katerem so nas animatorji premagali s 4-0. Ob večeru smo imeli še mašo in po večerji zelo glasen zabavni večer. Večer smo končali z molitvijo pred Najsvetejšim. Vsi smo hitro zaspali in naslednji dan vstali z jamranje zaradi jutranje telovadbe. Zopet smo se pogovarjali po skupinah in s skupnimi močmi pospravili dom. S pesmijo smo sprejeli starše na mašo. Po njej pa smo imeli še zaključno pogostitev.  Sara, 8.r

V petek smo se z avtobusom iz Dravelj odpeljali v Leničev dom, kjer smo preživeli birmanski vikend. Ko smo se namestili, smo pojedli večerjo smo si ogledali film Oktobersko nebo. Zjutraj smo po telovadbi odšli na zajtrk. Po njem smo imeli pogovor o filmu po skupinah. Izdelali pa smo tudi plakate. Imeli smo kosilo, prosti čas odigrali 4 izgubljene igre roverčka proti animatorjem, nato pa nam je p. Egon prebral škofovo pismo. Zopet smo imeli kratko razmišljanje po skupinah. Imeli smo mašo, pri kateri nam je Egon razložil mašne dele in pozabil na jagnje božje. Sledila je večerja in molitev pred najsvetejšim in spanje.

Ko smo se zbudili smo imeli precej utrujaočo jutranjo telovadbo. Po zajtrku smo se spakirali, počistili hišo.Zaključili smo z mašo, na katero so prišli tudi naši starši.

Imeli smo se zelooo dobro. Komaj čakam naslednji vikend.  Rahela 8.r.

Lep občutek je bil, ko smo se v nedeljo dopoldne peljali na Dolenjsko v pričakovanju ponovnega snidenja z našimi otroci – letošnjimi birmanci. Animatorji, p. Egon in birmanci so nam pripravili prijetno bogoslužje. Birmanski vikend je bil najbolj namenjen medsebojnemu spoznavanju birmancev in njihovem seznanjanju z raznimi skupinami, ki delujejo v župniji. V okviru pridige so pri maši predstavili, kaj so se naučili in o čem so se pogovarjali v preteklih dveh dnevih. Izvedeli so predvsem veliko novega iz življenja štirih svetnikov – o Frančišku Asiškem, Ignaciju Lojolskem, Mati Tereziji in Angeli Merici. Po maši je sledil agape in toplo druženje v sicer dokaj hladnem vremenu. Starši smo hvaležni vsem, ki se trudijo in prispevajo k duhovni rasti naših otrok in k njihovi pripravi na birmo ter prosimo za Božji blagoslov pri njihovem delu.  starši

Prejšnji prispevek
Mala jata se predstavi
Naslednji prispevek
Duhovna obnova druge skupine naših birmancev