Družinska kateheza Dravlje – po prvem letu

Novice
Povej naprej!

Kako se je začelo …

V zadnjih dveh letih sva se o ideji družinske katezehe v Ljubljani pogovarjala z več starši, na različnih koncih. Iskala sva skupino za celo družino in hkrati skupino, v kateri bi midva osebnostno in duhovno rasla kot posameznika, pa tudi kot zakonca. Želela sva si, da bi najine punce izkusile povezanost z drugimi družinami, bogastvo skupnosti.

Čutila sva, da želiva ‘verouku za vso družino’ nameniti posebno mesto v našem družinskem urniku – na tedenski ravni.

Ko sva že skoraj obupala, sta se nad idejo navdušila p. Primož in Barbara. Takrat ni bilo več poti nazaj – Sveti Duh je delal na polno. Sredi poletja smo naredili načrt in v septembru začeli – v prvem letu je družinsko katehezo Dravlje obiskovalo trinajst družin. Zelo lepo nam je skupaj, hvaležna sva za milosti in radosti, ki smo jih deležni.

Valentina in Matic Pavlič

slika 1: DK Dravlje – sodelovanje pri maši 22. 1. 2023

slika 2: DK Dravlje – srečanje 30. 3. 2023 – uvodni del srečanja (15 min) je vedno skupni, potem se razdelimo po skupinah: predšolski otroci, prva in druga triada, starši. V uvodnem delu srečanje začnemo s pesmijo, molitvijo in tremi vprašanji o evangeliju pretekle nedelje.

 

Tudi v Dravljah smo odprli »vrata« novi družinski katehezi

Družine, vključene v družinsko katehezo, smo se tedensko srečevale ob četrtkih, od začetka septembra do junija. Ob praznikih smo se namesto srečanja skupaj zbrali pri sveti maši. Smo odprta skupnost radostnih kristjanov. Že na prvih srečanjih je bilo čutiti prijetnost in željo po soustvarjanju, pa tudi malce strahu oziroma negotovosti, saj smo predvsem starši tisti, ki oblikujemo srečanja in z otroki raziskujemo Jezusa, Marijo in Božjo ljubezen. Srečali smo se z zadrego in vprašanjem, ali zmoremo stopiti pred otroke in odrasle ter se dati na razpolago in moderirati katehezo. Smo se podprli in uspeli. Starši smo postali pravi »apostoli« za naše otroke, pa tudi drug za drugega, saj smo imeli tudi starši svoj »verouk«, ki smo ga (poleg p. Primoža) oblikovali sami.

Barbara in Gregor Cergolj

slika 3: V veroučenem letu 2023/2024 je bila tema Naši godovni zavetniki – na štirih skupnih srečanjih smo spoznali zavetnike vseh nas, na srečanjih po skupinah pa smo pobližje spoznali še nekatere druge. Izdelali smo tudi prav posebno drevo družinske katezehe – na njem so zrasle veje s priimki naših družin in ‘sadeži’ – kartice z našim imenom in fotografijo, pa sliko zavetnika in podatki o njem. Ker je vsak prispeval svoj košček v svojem slogu, je nastalo prav edinstveno drevo. Ob koncu našega letošnjega druženja je vsaka družina svoj košček dobila za domov – z željo, da bomo ostali povezani tudi čez poletje ter seveda s priprošnjo našim zavetnikom.

slika 4: V nedeljo, 4. junija 2023 smo skupaj z ostalimi veroučenci tudi mi (DK Dravlje) zaključili naše prvo leto srečevanja.

 

Odzivi udeležencev družinske kateheze po prvem letu:

Najbolj všeč mi je bilo srečanje …

… ko smo igrali zgodbo o Zaheju. (Jonatan, skupina predšolskih otrok)

… ko sem bila dojenček Jezus, Vita je bila Marija, ati pa Jožef. (Nikolina, skupina predšolskih otrok)

… ko smo praznovali godovne zavetnike, ker smo spoznali veliko novih svetnikov. Njihove zgodbe so bile zelo zanimive. (Klara Marija, skupina otrok I. triade)

… ko smo z atijem izdelali knjižico o priliki »Hiša na skali«. (Anika, skupina otrok I. triade)

… ko smo imeli kviz in dobra vprašanja, pa tisto, ko smo predstavili svoje godovne zavetnike in smo imeli pojedino. (Sara, skupina otrok II. triade)

… ko smo se z mamico Damijano pogovarjali o birmi in o darovih Svetega duha. (Natan, skupina otrok II. triade)

… ko sem vodila katehezo o sv. Jožefu za drugo triado. (Damijana, mamica)

… ko smo plesali liturgične plese, saj smo se še tesneje povezali. (Klavdija, mamica)

… ko smo se starši ob Borisovem duhovnem plesu na prav poseben način še bolj povezali med sabo. In sodelovanje s petjem in branjem na ‘naših’ mašah. (Tina, mamica)

… ko nam je p. Primož predstavil zakrament evharistije. (Andrej, ati, skupina za starše)

… ko smo imeli svetopisemsko obarvana srečanja, saj so me spodbudila, da sem se bolj poglobila v skrivnost Božje besede, ki nam pomaga bolj globoko razumeti, kako zelo nas Bog ljubi. (Veronika, mamica)

… ko smo podrobneje pogledali na evangelijsko zgodbo o svetem Bartimaju. Razsežnost v sporočilnosti zgodbe ter vanjo vpleteno univerzalno Jezusovo povabilo, da hodimo za njim ter postajamo vedno bolj Njegovi, me je prevzelo. (Valentina, mamica)

… ko smo spoznavali Sveto pismo prek zabavnih kvizov – bilo je poučno, zabavno in povezovalno. (Ana, mamica)

… ko smo se pogovarjali o knjigi Gregorja Čušina, v kateri na duhovit in pristen način opisuje krščanstvo. (Matjaž, oči)

slika 5: DK Dravlje na srečanju vseh družinskih katehez Ljubljanske nadškofije na Brezjah 18. junija 2023.

O družinski katehezi Dravlje se je pogovarjal tudi naš župnik, p. Primož Jakob. Intervju z njim lahko preberete na tej povezavi: https://www.iskreni.net/p-primoz-jakop-druzinska-kateheza-pomaga-otrokom-in-starsem-do-osebne-izkusnje-boga/

Družine, toplo povabljene, da se pridružite Družinski katehezi – verouku za vso družino. Prijave za veroučno leto 2023/2024 že sprejemamo. Več informacij: dk.dravlje@gmail.com

Prejšnji prispevek
Oratorij 2023 – 4. dan
Naslednji prispevek
Oratorij 2023 – 5. dan