Adventni venčki animatorjev

Animatorji, Novice
Povej naprej!

Spodaj si lahko pogledate, kako so se lotili dela animatorji in kakšne lepe venčke so uspeli narediti. Z veseljem so nam še napisali, kako so se lotili dela in kaj jim pomeni adventni čas.

Zato vas “pozivamo”, da tudi vi sodelujete z nami in pošljite svoj postopek izdelave in vaš čudovit končni izdelek.

Če ne moramo stopiti skupaj k naši tradicionalni delavnici, stopimo skupaj z slikicami, mogoče se pa komu porodi še kakšna dobra ideja.

Fotografije izdelave in izdelanih vaših adventnih venčkov pa nam pošljite na naš spletni naslov zupnija.ljdravlje@gmail.com, ali na FB messenger @zupnijadravlje do nedelje, 29.11.2020 zvečer.

Objavili jih bomo na naši spletni strani.

 

Kako pa so izdelovali venčke naši animatoriji?  Kaj jim pomeni adventni čas?

Izdelava venčka: Venčka sem se lotil delati iz krožne osnove narejene iz slame. Na osnovo sem s vročim lepilom pritrdil mah. Potem sem pogledal za pomanjkljivostmi (rjava barva, morebitne luknje, oblika) ter sem ga nekajkrat obkrožil z vrvico, da postane malo bolj kompakten. Nato sem še nanj dodal ”rožic” iz bučnih pešk in rdeče sredice-šipek, ter pritrdil še sveče in venček je narejen.

Kaj mi pomeni adventni čas: Adventni čas pa je zame, čas priprave na Božič, v katerem se lahko približam Jezusu in utrdim svoje versko življenje. Med adventom ima tudi name velik vpliv izdelovanje jaslic in ta božični čar, saj to dojemam tudi kot čas radosti in veselja.

Matej Vukina

*********************************************************************************************************************************

Izdelava venčka: Z Nežo sva se v sredo popoldne odpeljali do vznožja Šmarne gore in nabrali mah. Pustili sva ga čez noč, da se je vsaj približno posušil in v četrtek popoldne z dreves na bližnjem travniku odrezali nekaj mladega vejevja. S podstrešja sva izbrskali nekaj papirja in okraskov ter se lotili dela. Najprej sva naredili ogrodje venčkov – iz vejic sva zvezali kroge in jih oblepili s papirjem. Ko je venček dobil želeno velikost sva ga oblekli v mah. Po nekaj opečenih prstih sva dodali še nekaj okraskov ter svečke. In tako so nastali trije venčki.

 Kaj mi pomeni adventni čas: Advent je zame priprava na Jezusovo rojstvo, čas veselja in pričakovanja.

Sara Trobiš

*******************************************************************************************************************************

Izdelava venčka: Najprej sva s Saro odšli v gozd po mah in veje. Potem pa sem ugotovila, da nevem, če mi bo sploh uspelo sama narediti venček, ker smo ga vsako leto delali s prijatelji in se pri tem spodbujali in pomagali. Da nisem delala sama sem v “projekt” vpletla tudi sestrico. Nabrane veje sem z vrvjo zvezala in prepletala v krog. Na ta krog sem ovila časopisni papir in ga zalepila z selotejpom. Na to pa sem prilepila mah. Vse to pa sem skupaj okrasila po navdihu in prilepila svečke. Seveda moj venček ne bi bil moj adventni venček, če se ne se ne bi spekla z lepilno pištolo.

Kaj mi pomeni adventni čas: Ko sem bila majhna sem se vedno veselila svojega rojstnega dne že vsaj 2 meseca pred njim. S prijateljicami smo se pogovarjale, kakšna bo zabava in koga bom povabila, kakšna bo torta, kaj želim za darilo in vse kar paše zraven. Tako se veselimo tudi Jezusovega rojstnega dne. Že en mesec prej začnemo prižigati svečke na torti – adventnem venčku. Jezus želi, da naj zabavo praznujemo v svojem srcu in da nanjo sprejmemo vse ljudi. Za darilo pa si želi, da bi se med seboj imeli vsi radi in da bi si to pokazali.

Neža Trobiš

*********************************************************************************************************************************

Izdelava venčka: V četrtek, sem se lotila izdelave venčka. Vendar preden sem lahko sploh začela izdelovati venček je bilo potrebno nekaj priprav. Nabrati sem morala smrekove veje pri čemer mi je pomagal oči in kupiti sveče ter okraske za na venček. Potem se začela z delom.

Doma smo že imeli narejeno osnovo za venček, zato mi je bilo olajšano delo. Nato sem začela pritrjevati smrekove veje na venček. To mi je vzelo največ časa. Ko sem bila zadovoljna z izgledom venčka, sem nanj s pištolo z vročim lepilom prilepila še okraske in sveče. Na koncu sem bila malo popikana in opečena ampak ponosna na svoj venček.

Kaj mi pomeni adventni čas: Bliža se adventni čas, čas intenzivne priprave na prihod Jezusa in praznovanje Božiča. Priprava na adventni čas se začne v mislih in duhovni pripravi, pa tudi z pripravo adventnega venčka. Ob izdelovanju venčka se z družino spominjamo, kakšen venček smo imeli lansko leto in obujamo lepe spomine na prejšnji advent.

Maša Wagner

*********************************************************************************************************************************

Izdelava venčka:Venčka sva izdelala iz okroglega oboda, spletenega iz leskovih vej. Iz vejic tise sva pripravila šopke in jih nato z vrvico pritrdila na obod tako, da je bil ves prekrit z zelenjem. Na koncu so prišle na vrsto sveče in okrasitev s storži.

Kaj mi pomeni adventni čas: Adventni čas je čas pričakovanja in veselja, saj se z njim bližamo velikemu prazniku Jezusovega rojstva. V pomoč pri pripravi nanj pa nam je adventni venček na katerem vsako nedeljo prižgemo eno svečo več in s tem vsako nedeljo bolj goreče pričakujemo božič.

Teja Zalokar

*********************************************************************************************************************************

Izdelava venčka: Največkrat se pletenja adventnih vencev lotevam z vpletanjem leskovim šib v obroč, obroč pa okrasim z tisinimi vejicami in drugim materialom, ki ga naberem na sprehodu po gozdu.

Kaj mi pomeni adventni čas: V adventu se posebej poskušam boriti, da vnašam dobro mero miru svojim bližnjim in v svoje življenje. Poskušam se ne ujeti v ves okoliški vervež “veselega” decembra, ki včasih odvrača od bistvenega pomena adventa – pričakovanja njegovega prihoda.

Gašper Remškar

********************************************************************************************************************************

Izdelava venčka: na že predhodno narejeno osnovo, ki sem jo pred izdelavo oblepila s prozorno folijo, sem z vrvico dobro pritrdila mah. Ko je bil venček pravilne oblike in dovolj trden, sem nanj pritrdila podstavke in nanje položila svečke. Nato sem z vročim lepilom na venček nalepila še nekaj cimetovih palčk, suhih pomaranč in nekaj storžkov. In venček je pripravljen za prižig prve svečke.

Kaj mi pomeni adventni čas: prav vsako leto ima adventni čas zame poseben pomen. Kljub vsemu prazničnemu ‘vrvežu’ in kupu obveznosti, ki jih moram postoriti se trudim da si vzamem tudi čas zase, čas za razmišljanje o čem lepem. Adventni čas mi pomeni pripravo na božični čas, pripravo na Jezusovo rojstvo. Zame pa je to tudi čas veselja, čas, ko se v družini še bolj povežemo in skupaj preživimo ta najlepši čas v letu.

Špela Roblek

Pa HVALA vsem za sodelovanje in vesele adventne praznike!

Prejšnji prispevek
Izdelava adventnega venčka
Naslednji prispevek
Advent 2020 v Dravljah