Adventne duhovne vaje v vsakdanjem življenju

Povej naprej!

V sodelovanju z Ignacijevim domom duhovnosti tudi letos vabimo v draveljsko skupino ADVŽ, ki se bo srečevala ob četrtkih ob 19.45 v veroučni učilnici župnišča in jo bo spremljal diakon Rok Bečan DJ. Pričnemo 24. 11., zaključimo 5. 1. 2017.  ADVŽ so primerne tako za začetnike kot izkušene.

 

Kaj pomeni »ADVŽ« in za koga so primerne? Pri »duhovnih vajah« (DV) gre za učinkovito obliko molitve, ki vodi v poglobitev osebnega odnosa z Bogom. Gre za povzetek tradicionalne krščanske duhovnosti, preoblikovan po moderni izkušnji Ignacija Lojolskega in jezuitov, njegovih naslednikov; zato tudi »ignacijanske DV« ali »DV v tišini«. Oblika »v vsakdanjem življenju« (DVŽ) je namenjena tistim, ki imajo zaradi obilice dela malo časa za DV v celodnevni obliki, pa vendarle najdejo iz dneva v dan 30′ za molitev. »Adventne« pomeni, da cikel molitve traja 6 tednov in je vezan na milost svetega adventnega in božičnega časa. Se pravi, da so ADVŽ še posebej primerne za tiste, ki se učijo duhovnih vaj oz. osebne molitve ob svetem pismu, in za tiste, ki želijo vero poglobiti, npr. za študente, mlade odrasle, starejše, ki niso navajeni molitve …

Elementi ADVŽ so: molitev s svetopisemskimi odlomki, refleksija molitve, zaupen kratek pogovor o molitvi v skupini in osebno z molitvenim spremljevalcem. Več informacij pri patrih jezuitih ali na posebni zloženki, ki jo dobite TUKAJ, ali na spletni strani Ignacijevega doma duhovnosti (http://ignacijevdom.si/programi/dvz/).

Kaj je tema letošnjih ADVŽ? »Bodite budni!« (Mt 24,42)

Budnost, čuječnost, pozornost so besede, ki jih pogosto slišimo ob koncu liturgičnega leta in v začetku adventa. Za kakšno budnost gre? Ne toliko za strah, da bi nas nekdo presenetil kakor tat, za strah pred nepričakovanim, pred skušnjavami, grehom. Budnost pomeni predvsem gojiti in ohranjati zavest, da je Gospod blizu, da nam je naklonjen in hrepeni po nas. Pomeni vztrajati v preizkušnjah in drugih življenjskih okoliščinah, dokler se nam Bog ne razodene in nam ne odkrije globljega pomena dogodkov, okoliščin, odnosov in podobnega. V duhovnih vajah se bomo učili te budnosti.

Prejšnji prispevek
Sprejem novih ministrantov
Naslednji prispevek
Teden Karitas 2016 (21. do 27. 11.)