50 let redovništva p. Frančka Krambergerja

Novice
Povej naprej!

V začetku leta je vrhovni predstojnik jezuitov p. Arturo Sosa, poslal p. Frančku voščilo in zahvalo ob njegovem jubileju, 50 letnici redovništva.  V njem je predstavljen ves njegov življenjepis in njegovo pastoralno delovanje.

S svojimi bogatimi izkušnjami bo dobrodošel v naši župniji, saj bo v drugi polovici letošnjega leta prišel v draveljsko jezuitski skupnost. Dobrodošel.

Danes smo se z njim veselili tudi mi.

 

Tukaj lahko preberete pismo vrhovnega jezuitskega predstojnika: 

Rim, 25. januarja 2018, praznik spreobrnjenja apostola Pavla

P. Franc Kramberger

Ljubljana

Slovenija

 

Dragi pater Kramberger!

Razveselil sem se ob Vašem zlatem jubileju redovniškega življenja v Družbi Jezusovi, ki bo 24. februarja in Vam pošiljam svoje najprisrčnejše čestitke.

Prav je, da se ob tej srečni priložnosti najprej zahvalimo Gospodu, kajti v njem smo »eno telo in en Duh, kakor ste tudi bili poklicani v enem upanju svojega poklica« (Ef 4,4).  Pridružujem se Vam v hvaležnosti za poklic k upanju, ki je navdihovalo Vaše življenje in Vašo službo v Družbi. Prav je tudi, da se zahvalimo Vam in vsem, ki so Vas podpirali v rasti in na poti poklica. Ta hvaležnost me nagiba, da se tudi kratko spomnimo različnih najpomembnejših dogodkov Vašega življenja.

Rodili ste se 25.11.1947 v Spodnji Ročici, Benedikt in vstopili v Družbo 24.2.1968 v Mariboru. Posvečeni ste bili 29.6.1975 v Rimu na Trgu sv. Petra od papeža Pavla VI. Zadnje zaobljube ste naredili 4.2.1990 v Ljubljani.

Prihajate iz številne kmečke družine osmih otrok, med katerimi ste Vi prvi. Po osnovni šoli v domačem kraju na severo-vzhodu Slovenije, ste šli v škofijsko malo semenišče v Dubrovniku na Hrvaškem, ki so ga vodili jezuiti. Po služenju vojaškega roka ste 24.2.1968 vstopili v Družbo in opravili noviciat v Mariboru. Filozofijo ste študirali v Zagrebu na Hrvaškem  v letih 1969 – 1971. Magisterij ste opravljali od 1971 do 1972 v župniji Ljubljana-Dravlje, kjer ste pomagali župniku pri katehezi. Na Papeški univerzi Greoriani ste v letih 1972 – 1975 študirali teologijo. Po posvečenju 1975 ste bili do 1977 kaplan v župniji Borovnica, ki so jo upravljali jezuiti. Od 1977 do 1981 ste študirali katehetiko in vzgojo na Papeški salezijanski univerzi. Tretjo probacijo ste opravili v Berlinu v letih 1981 – 1982. Od 1982 do 1990 ste bili pri Sv. Jakobu v Ljubljani kot kaplan, nekaj časa (1984 – 1985) pa ste posvetili študiju v Rimu, da ste naredili magisterij iz vzgojnih znanosti na univerzi Salesiana. Od 1990 do 1992 ste bili kaplan v Dravljah v Ljubljani, od 1992 do 1970 pa župnijski upravitelj pri Sv. Magdaleni v Mariboru. 1997/98 ste imeli sobotno leto v Avstriji (Steyr) in Nemčiji (Stuttgart). Od 1998 do 2015 ste bili župnijski upravitelj v škofijski župniji St. Michael/Šmihel v Avstriji in od 2015 pastoralni pomočnik v župniji Eberndorf/Dobrla vas v Avstriji.

Ste pastoralni človek, ki ste vedno iskali, kako se približati vernikom v župnijah ali na nekem pastoralnem področju. Kot župnik ste se z veliko volje posvečali katehumenom in tistim, ki so se pripravljali na zakon in druge zakramente. V Avstriji ste obiskovali družine v žalovanju pred pogrebom. Imate srce, polno sočutja do ljudi, posebej tistih, ki trpijo. Zato ste se veliko posvečali Karitasu v župniji sv. Magdalene, tudi s pomočjo drugih. Verniki v župniji in drugje so Vas poznali in prepoznali kot velikodušnega človeka, vedno pripravljenega, da v župniji kaj izboljša, organizira srečanja… Prav tako si prizadevate za pravičnost, ste pokončen, ko gre za pravično stvar. Znate se tudi boriti za pravičnost in za jasne in pravične odnose.

Vesel sem, dragi pater Kramberger, da se lahko pridružim vsem, ki Vam bodo v dneh praznovanja Vašega jubileja čestitali in se Vam zahvaljujem v lastnem imenu in v imenu vse Družbe Jezusove za dobro, ki ste ga naredili z Božjo pomočjo. Želim Vam, da ne bi doživljali le trenutek jubilejne tolažbe, ampak predvsem, da bi z zaupanjem gledali v prihodnost, ko Vam Gospod gotovo ne bo nehal pripravljati dobra dela, da jih izvršite. Naj Vas spremlja priprošnja Blažene Jezusove Matere ter svetih in blaženih Družbe Jezusove.

Vašim molitvam priporočam Družbo, razpršeno po svetu in tudi sebe; z najprisrčnejšimi pozdravi vsem

Vaš v Gospodu

Arturo Sosa, S.I.

Vrhovni predstojnik

 
   

Na TEJ priloženi povezavi lahko prisluhnete uvodu, pridigi in zahvali pri današnji sveti maši.

 

Foto in zvočni posnetek: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Draveljski duhovni večer s slikarjem Krištofom Zupetom
Naslednji prispevek
Praznik Sv. Jožefa Delavca – začetek letošnjih Šmarnic