ZDRUŽENJE KATOLIŠKIH ZALOŽNIKOV V SEPTEMBRU PRIPOROČA

Povej naprej!

Združenje katoliških založnikov in knjigotržcev je za vas v mesecu septembru pripravilo izbor novitet in drugih najbolj zanimivih naslovov iz svoje bogate ponudbe.

 

 

 

 

 

 

 

Dominik Savio, moj dnevnik

Gašper M. Otrin, Salve d.o.o.

Lahko bi rekli, da je Dominik Savio sad don Boskove vzgoje mladih. Prav gotovo, da je Dominik s posebno dovzetnostjo za Božjo milost in ob don Bosku dozorel za popolno podaritev Bogu. “Rajši umreti kakor grešiti!” še danes odmeva v naših ušesih in kar radi to poudarjamo prvoobhajancem ob njihovi pripravi na prvi prejem svetega obhajila. Knjižico je napisal letošnji novomašnik, besedilo pa popestrijo risbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

DR@GI DNEVNIK – Skrivnosti in zaupna sporočila najstnic 

Elena Giordano, Založba Ognjišče

V času, ko so hulahop, gumitvist in igranje s punčkami iz cunj zamenjali obhodi po trgovinah, pošiljanje kratkih sporočil in druženje na spletnih socialnih omrežjih, je spremembo doživel tudi tipični dekliški dnevnik. Postal je virtualen! Dr@gi dnevnik ni zgolj nema priča zapisov. Odgovarja, provocira, svetuje, gre v globino. Ne ostaja na svetovnem spletu, ampak v roke prihaja v otipljivi obliki, kot zaupni prijatelj vseh najstnic.

 

Prelistaj!

 

 

 

 

 

 

* * *

OČENAŠ – Pomoč za pravo življenje 

Anselm Grün, Celjska Mohorjeva družba

Priljubljeni pisec duhovne literature, predavatelj in duhovni spremljevalec, benediktinski pater Anselm Grün (1945) nam tokrat razkriva svoj osebni pogled na očenaš. »To knjigo sem napisal tudi zato, ker želim sam pri sebi razčistiti, kaj dnevno molim, zato, da bi postala moja molitev intenzivnejša in da bi se lahko v njej vedno globlje vraščal v duha Jezusa Kristusa, ki nam je podaril to molitev. […] Kolikor starejši postajam, toliko bolj se mi razkriva moč njenih besed, pa tudi Jezusova ljubezen, ki se izraža v teh besedah.«
S to molitvijo so mnogi kristjani krepili svojo vero, da so se z njo vraščali v duha Jezusa Kristusa, ki nas je naučil moliti te besede. Ko danes izgovarjamo Gospodovo molitev, molimo skupaj z Jezusom Kristusom, hkrati pa smo deležni tudi verske izkušnje vseh kristjanov, ki so živeli pred nami in z močjo te molitve prispeli na cilj, v Božje veličastje. Vsi, ki dnevno molijo očenaš, se strinjajo, da je ta molitev neizčrpna. V njej vedno znova odkrivamo nove zaklade modrosti in Božje ljubezni.
Knjigo je prevedla Alenka Novak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

Pater Elija. Apokalipsa 

Michael D. O’Brien, Založba Emanuel

Karmeličanski menih pater Elija, Jud, ki je preživel varšavski geto, se na papeževo prošnjo poda v kroge najbolj vplivnega človeka na svetu, da bi ga prepričal, naj reši svojo dušo … Naravnost pustolovska misija, med katero se razkrivajo tako poglavitni vzvodi svetovnega vladanja kot tudi boji za vatikanskimi zidovi in bitke v najglobljih predelih človeške duše. Ob zaključku izredno napetega dogajanja se bralec zave, da je njegov notranji svet postal svetlejši in da je ob branju dobil odgovore na najpomembnejša vprašanja našega časa.

 

Prelistaj!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

Pesmi z japonskih otokov

p.Vladimir Kos, Župnijski zavod Dravlje

Pesmi v japonskem slogu (pet vrstic po 5,7, 5,7 in 7 zlogov) sledi pesem v slovenskem slogu. Tukaj uporabljeni japosnki slog je značilen za tako imenovano tanka pesem, Japoncem bolj pri srcu kot haiku. Lepota japonske pesmi v slogu tanka je odvisna od besed, njihovega ritma in od odmeva, ki ga besede povzročajo v bralcu, oziroma poslušalcu. Kot v japonščini tudi v slovenščini nimajo naslova, kar lahko omogoča zmeraj znova drugačen odmev.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

Popravi mojo hišo – Strunjan (500 let Marijinega prikazanja)

Rožana Špeh, Založba Brat Frančišek

 

Vi, ki prihajate v Strunjan
k Mariji od prikazanja
hvalit Mater v nebo vzeto,
pozdravljeni in blagor Vam!

Marija se je leta 1512 prikazala v Strunjanu, ko je opazila, da so njeni otroci v svoji nespameti pozabili na razpadajoče svetišče. Kot dobra mati je posvarila in usmerila na pravo pot. Zato je prav, da spomin na ta dogodek slovesno praznujemo.
Marijino navzočnost na strunjanskem griču in pričevanja stoletij o svetosti tega kraja je v knjigo zbrala Rožana Špeh. Pred nami je izdaja te čudovite knjige. Prvi namen te izdaje je dati pečat 500-letni zvestobi in hvaležnosti romarja, da ga Mati varuje in spremlja na morju, kopnem in v zraku. Drugi namen pa je še bolj približati cerkev Marijinega prikazanja obiskovalcem, ki še vedno in znova prihajajo na kraj milosti in se Materi priporočajo vsak v svojem jeziku.
Blažena Devica Strunjanska!

Petsto let sediš na vrhu strunjanskega rtiča in naslanjaš svojo glavo z licem na dlan in svoj komolec na koleno. V takšno držo se postavimo, kadar koga poslušamo pozorno in naklonjeno. Prisrčno se ti zahvaljujemo za tvojo pozornost in naklonjenost. Ostani na našem griču še naprej in še dalje nagibaj svoje uho k našim prošnjam: “Saj še nikoli ni bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal.”
Sveta Devica Strunjanska, prosi za nas!
škof Jurij

 

 

* * *

Razprava o vicah in Duhovni pogovor

Sveta Katarina iz Genove, Založba Družina

Sveta Katarina iz Genove (s posvetnim imenom Caterina Fieschi Adorno) spada ne samo med največje italijanske mistike, temveč tudi med največje katoliške mistike na splošno. Njena duhovnost črpa iz bogatega vira frančiškanskega mističnega izročila, po katerem je mogoče priti k Bogu samo s popolnim izničenjem samega sebe. Ta nauk je tudi podlaga za Katarinino izjemno Razpravo o vicah, ki so jo vneto prebirali številni poznejši svetniki: od sv. Frančiška Saleškega do bl. kardinala Newmana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 * * *

Sama z Jezusom

Gema Galgani, Novi svet

Malo več kot stoletje po njeni smrti, glas, navzočnost in življenje Geme Galgani (1878-1903) še vedno nagovarjajo tudi največje dvomljivce. Gema (Biserka), ki je bila občutljiva in so jo že od otroštva preizkušale žalost, bolečine, nerazumevanje vseh vrst, je v Božji ljubezni odkrila cilj in izpolnitev svojega življenja. Vse do skrajnega znamenja stigem: ljubljena ponavlja na sebi znamenja Ljubljenega.
Kdor se ji približa z enako spoštljivo sramežljivostjo, s katero je Gema živela svoje življenje, bo moral odkriti revolucionarni značaj, ki iz nje napravlja vzor za naš svet, ki se zdi prazen, in vendar je skrivnostno poln Boga.
»Zelo te ljubim, Jezus, in te hočem vedno ljubiti, ker na svetu nisem nikoli našla ljubezni, ki bi bila tako iskrena, kakor je tvoja, ker je tvoja ljubezen neizmerna «: 100 strani, ki jih predstavljamo, sklanjajo te besede ljubezni, ki jih je Gema izgovorila med enim od pogostih trenutkov zamaknjenja, kot 100 variacij na osnovno temo.
To so drobci, ki skušajo obnoviti neizrekljivo, ki ga ima v sebi vsako mistično doživetje. Neizrekljivo, v katerem ima tudi tišina moč reke, ki, silovita, podira nasipe.
Izziv za ljudi našega časa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

Zadeva s Henrikom (Zbirka troubles)

Mira Lobe, Mohorjeva Celovec

Mladega Henrika alkoholu predani očim redno tepe, kar kmalu opazi tudi sošolka Julija. Zgrožena prav tako opazi, da sošolci Henrika odklanjajo. Julija to skuša spremeniti. Razredna učiteljica je po spodletelih poskusih izgubila upanje, vendar jo prizadevanje Julije ponovno spodbudi. Ko situacija prekipi in se Henrik po sporu doma znajde v bolnici, Juliji in učiteljici uspe, da Henrikovega očima odvede policija. Njegova mama pa dobi mesto v hiši za ženske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

 

Na voljo v vseh knjigarnah z verskim tiskom

Prejšnji prispevek
ANIMATORJI NA ZASLUŽENEM ODDIHU
Naslednji prispevek
22. NEDELJA MED LETOM – ANGELSKA NEDELJA