Vabilo na draveljski duhovni večer: Marinka Svetina in Damijan Bogataj

Novice
Povej naprej!

Tokratna gosta draveljskega duhovnega večera bosta domačinka gospa Marinka Svetina, avtorica knjige Gospodična Ida in založnik Damijan Bogataj. Predstavila nam bosta knjigo o učiteljici Idi Petrič.

Ida Petrič ali Gospodična Ida, kot so jo klicali njeni učenci, starši in mnogi drugi Idrijčani, je bila vsekakor ena najzanimivejših javnih osebnosti prejšnjega stoletja. Skromna rudarska hiša za Frančiškami je bila dom družine Petrič. Od tam jo je kot dekle želja po znanju vodila v Ljubljano, kjer je še v letih Avstrije dokončala študij in postala učiteljica v Zadlogu. Italijanske oblasti so jo napotile na poučevanje v Italijo, a je namesto tega raje izbrala begunstvo. Odšla je v Jugoslavijo in v Prekmurju vse do razpada Italije poučevala v osnovni šoli. Po koncu vojne se je vrnila v Idrijo in tu nadaljevala s poučevanjem v javni šoli. Po upokojitvi je postala katehistinja. Mnoge generacije se je spominjajo kot stroge učiteljice. Tako jo je v knjigi opisala tudi nečakinja Marinka Svetina in dodala, da se je za včasih hladno podobo skrivala dobrota. Ker pa pod Avstrijo učiteljice niso smele biti poročene, je tudi Ida Petrič ostala samska.

Knjiga Gospodična Ida pa ni le suhoparni življenjepis učiteljice. Je prava zgodovinska freska na kateri spoznavamo zanimive zgodovinske osebnosti, ki so bile neposredno povezane z življenjem Ide Petrič in njenimi sorodniki.

Lepo vabljeni v petek, 5. aprila ob 20. uri v dvorano nove cerkve!

 

 

Prejšnji prispevek
Luč miru iz Betlehema 2022
Naslednji prispevek
Sprejem Lučke miru iz Betlehema