Trideset let nove cerkve – 4. del

Novice
Povej naprej!

Na velikonočno soboto leta 1984 je bil v nedokončani cerkvi blagoslov velikonočnih jedil. Ni bilo še marmorja, niti stropa,  končana so bila betonska dela. Občestvo je bilo prvič zbrano v velikem številu. Končno je prišel dan posvetitve nove cerkve – 15. september 1985. Velike množice od blizu in daleč so prihajale v Dravlje. Vsi niso mogli v cerkev, ampak so spremljali obrede zunaj na 4 ekranih. Posvetitev in bogoslužje je vodil nadškof dr. Alojzij Šuštar. Somaševalo je 64 duhovnikov. Zbralo se je 200 narodnih noš. Prisotni so bili eminentni gostje iz Družbe Jezusove iz Rima in sosednjih provinc, dobrotniki naše cerkve, predstavniki oblasti in vseh podjetij, ki so sodelovala pri gradnji ter seveda arhitekt g. Marko Mušič, ki je predstavil in orisal svoja  razmišljanja, ki so ga pripeljala do uresničitve.

Pri sv. maši se je g. nadškof najprej zahvalil vsem, ki so sodelovali in si prizadevali za zidavo cerkve. Potem je v nadaljevanju povedal: »Cerkev Kristusovega učlovečenja je zakoreninjena globoko v zemlji, skoraj sestavni del narave, je iz kamna, betona, stekla, lesa in drugih naravnih prvin. Arhitektonsko in umetniško je močna in izvirna, zgovorna in izzivalna. Toda kakor učlovečenje božjega sina ni cilj, tako tudi cerkev Kristusovega učlovečenja ni cilj, ampak razodetje Boga in človeka, sredstvo, znamenje in klic, da bi gradili živo cerkev Kristusovega učlovečenja. Bog išče žive ljudi, družine in občestvo župnije ter skupine, ki bi vedno bolj postajali svetišče, kjer bi se Kristus učlovečil in se naselil med nami. Cerkev je simbol in vabilo, da se Bog želi učlovečiti v ljudeh. Bo kraj dogajanja in spreminjanja, kraj srečevanja človeka z Bogom in Boga s človekom, kraj, kjer se bo Bog naselil in ostal med nami, da bi mi prihajali k njemu in on z nami odhajal v naše vsakdanje življenje.«

Že naslednjo nedeljo 22. septembra, ko cerkev še ni imela uporabnega dovoljenja, je bila slovesnost sv. birme – praznik sv. Duha. Nadškof Šuštar je podelil zakrament sv. birme 62 birmancem. Takrat je bilo že očitno, kako so se motili tisti, ki so se bali, da je cerkev predimenzionirana. Gneča je bila namreč velika.

(se nadaljuje 27. novembra)

Besedilo: Marija Koman

Prejšnji prispevek
V ministrantske vrste sprejeti štirje fantje
Naslednji prispevek
Prihod svetega Miklavža v našo župnijo