Teden molitve za edinost kristjanov 2018

Povej naprej!

Molitev je srce poti k edinosti, ki je Božji dar in je dosegljiva po delovanju Svetega Duha. Tudi katoličani pri sv. mašah v tem tednu uporabljamo berila in premišljevanja, ki so jih na svetovni ravni pripravile krščanske cerkve Karibskega otočja, na narodni ravni pa so jih priredili v Slovenskem ekumenskem svetu.

Naslov tedna je »Tvoja desnica, Gospod, je mogočna«, kar je osrednja misel zahvalne pesmi Izraelcev, potem ko so bili rešeni pred Egipčani po prehodu čez Rdeče morje (2 Mz 15,1-21). Ta odlomek je posebno aktualen za Karibsko otočje, ki je bilo, kot Izraelci v Egiptu, do nedavnega podvrženo kolonializmu in suženjstvu, pri čemer so pogosto tesno sodelovali krščanski misijonarji. Svetopisemska pesem zmage nad zatiranjem pa ljudstva Karibov v zadnjih desetletjih vendarle navdihuje k boju za človekovo dostojanstvo: v samospoštovanju posameznikov (revščina, odvisnost od mamil in pornografije), v premagovanju družinskega in uličnega nasilja in diskriminacije, v upanju za odpis narodnih dolgov. Odlomek spominja na zmagovito moč Božje volje, ki svojemu ljudstvu namenja svobodo, v duhovnem pomenu pa na osvoboditev izpod moči greha oz. hudobnega duha, in uči, da mora pot proti edinosti večkrat peljati skozi skupno izkustvo trpljenja.

 

MOLITEV ZA EDINOST

Gospod Jezus, na večer, preden si umrl za nas, si molil, da bi bili vsi Tvoji učenci popolnoma eno, kakor Ti v Očetu in Oče v Tebi. Daj, da bomo živo začutili, kako velika nezvestoba do Tebe je naša razdeljenost. Daj nam iskrenosti, da bomo priznali in obžalovali ravnodušnost, nezaupanje in medsebojno nenaklonjenost, ki se morda skrivajo v nas. Daj nam poguma, da bomo vse to izkoreninili. Nakloni nam, da se vsi zedinimo v tebi, da bi se iz naših src in ustnic neprestano dvigala Tvoja molitev za edinost kristjanov, kakršno hočeš ti. V tebi, ki si popolna Ljubezen, naj najdemo Pot, ki vodi do edinosti v poslušnosti Tvoji Ljubezni in Resnici. Amen.


Več o Tedenu molitve za edinost kristjanov 2018: http://katoliska-cerkev.si/teden-molitve-za-edinost-kristjanov-2018

Prejšnji prispevek
Božični koncert – Jazzlice – Zbor Sv. Nikolaja Litija
Naslednji prispevek
Okusili smo Madagaskar