Spoved je zakrament, dejavno znamenje Božjega usmiljenja in odpuščanja. Pri spovedi položimo pred Boga svoje slabosti, grehe, svojo majhnost, nemoč in ga prosimo, da se nas dotakne s svojo rešilno in zdravilno močjo. Gre torej za osebno srečanje z Bogom. “Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak, da bi se svet po njem rešil!” (Jn 3,17). Vidno znamenje Božje navzočnosti, navzočnosti Jezusa Kristusa, ki na nas polaga svojo rešilno roko je duhovnik spovednik, ki posluša in podeli odvezo. Ob molitvi odveze lahko tudi položi ali stegne roko nad spovedanca.

Spovedovanje

Spoved vključuje:

  • dobro pripravo
  • priznanje grehov
  • kesanje nad storjenimi grehi
  • želja, da popravim storjeno krivico, da se poboljšam
  • odvezo, ki jo podeli spovednik duhovnik
  • pokoro, ki jo opravim po spovedi in jo dobim med obredom
  • in končno zahvalo Bogu za njegovo usmiljenje, odpuščanje, dobroto

MOLITEV ZA IZPRAŠEVANJE VESTI

O Bog, kličeš me iz teme v svojo čudovito svetlobo, od laži k resnici, iz smrti v življenje. Podari mi svojega Svetega Duha, ki naj odpre moja ušesa in opogumi moje srce, da bom spoznal, kako je z meno, in se trdno držal tvoje poti ter zares živel kot kristjan. Amen.

MOLITEV KESANJA

Moj Bog, žal mi je, da sem grešil in žalil tebe, ki si moj najboljši Oče.
Trdno sklenem, da se bom poboljšal, pomagaj mi s svojo milostjo.

ZAHVALA ZA SPRAVO

Vem, Gospod, da po tej spovedi ne bo vse čisto drugače v mojem življenju. Zaupam pa, da me ti nikoli ne zavržeš in da mi v občestvu Cerkve spet naklanjaš svoj mir, četudi ne uspem v vsem, kar sem sklenil. Hvala ti, Gospod, da smem tako upati. Hvala ti, ker si ti vzel nase našo krivdo, in hvala ti, ker tvoje usmiljenje v Cerkvi dalje živi. Amen.

Spovedovanje ob sredah od 19.00 do 20.00 in nedeljah v času dopodanski svetih maš (8.30, 10.00 in 11.30)

Možnost za spoved bo tako ob nedeljah od 8.20 (pred začetkom župnijske sv. maše) do 12.15 (ko se predvidoma konča zadnja dopoldanska sv. maša) in ob sredah od 18.50 (pred začetkom sv. maše) do 20.00 (ko se zaključi adoracija).