ŠMARNICE 2014

Povej naprej!

V maju bomo pri jutranjih mašah prebirali šmarnice z naslovom Marija, žena za naš čas. V njih avtor, lazarist Peter Žakelj, s pomočjo Svetega pisma in cerkvenega izročila premišljuje o vzklikih iz lavretanskih litanij Matere Božje. Pri večernih mašah pa bomo prebirali šmarnice za otroke z naslovom Pomembne reči. Napisala jih je napisala Darja Kastelic, v njih pa predstavi vsakdanje dogodivščine dečka Blaža in njegove družine, vse pa začini z modrostjo in nauki blaženega Antona Martina Slomška. Otroci bodo skozi ves mesec lahko zbirali listke.

 

 

 

 


Otroške šmarnice

Darja Kastelic

POMEMBNE REČI

Celjska Mohorjeva družba, SŠK-SKU 

Šmarnično branje POMEMBNE REČI nam v živahnem in otrokom razumljivem jeziku približa dečka Blaža in njegovo družino – mamo, očeta in »dve sestri, ki sta skoraj vedno nemogoči« ter »dva brata, ki sta oba mlajša od njega«. Dolgčas jim vsekakor ni. Vsakdanje pripetljaje in družinske dogodivščine v pogovoru s starši povsem nevsiljivo prepletajo z modrostjo in nauki bl. Antona Martina Slomška. Zgodbe nam pomagajo, da bi »z radostjo pili življenje in ne dovolili, da nam spolzi skozi prste«, kot pravi avtorica. »Kdo bo pričeval o Njem, če ne mi, ki smo o Njem slišali, ga začutili in vemo, da živi?«

 

 

Šmarnice za odrasle

Peter Žakelj

MARIJA, ŽENA ZA NAŠ ČAS

Celjska Mohorjeva družba, SŠK-SKU 

Šmarnično branje MARIJA, ŽENA ZA NAŠ ČAS prinaša razmišljanja ob vzklikih Lavretanskih litanij in nam želi približati Marijin lik ter zbuditi novo navdušenje nad pobožnostjo, ki je bila v slovenskem narodu skozi stoletja tako priljubljena. Šmarnice želijo odstreti tančico slabo poznanega jezika in pozabljene tradicije, ki zastira čudoviti lik Marije, uresničene ženske, žene in matere. Razlage so zveste Svetemu pismu in tradiciji. Avtor spodbuja, naj »bodo šmarnice resnično v čast Mariji, nam vsem pa v spodbudo, da jo v njeni čudoviti lepoti posnemamo«.

Prejšnji prispevek
SREČANJE MAGIS
Naslednji prispevek
CELODNEVNO ČAŠČENJE