Slovesnost svete birme

Novice
Povej naprej!

Dolgo časa nismo vedeli ali bomo letos lahko imeli konec maja birmo. Ukrepi so se sprostili in odločitev je padla. Birma bo. Pater Egon je po hitrem postopku sklical sestanek na daljavo in priprave so se začele. Starši smo si porazdelili zadolžitve in vse je steklo hitro in gladko. Sedemdnevnica je bila vsak dan ob 17.30. Namenjena je bila le birmancem in njihovim najbližjim. Za lepo vzdušje so poskrbele skupine mladih, ki so vsak dan vodile petje. Starši se jim iz srca zavaljujemo in naj jim Bog povrne v svojem obilju. Po maši je bilo izpostavljeno Najsveteše, pred katerim smo z litanijami svetnikov prosili zavetnike birmancev za njihovo priprošnjo. V sredo zvečer je mašo vodil birmovalec msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit. Da bi se tudi starši in botri duhovno pripravili na slovesni dogodek je bila zadnje tri dni pred birmo možna spoved. In tako je nastopila sobota. Birma je potekala na Rokovem trgu pred novo cerkvijo. Starši in animatorji smo uredili prostor in oltar. Inštrumentalisti in pevka Tina so na vso moč igrali, peli in slavili Boga. Sodelovanje staršev in birmancev se je z nagovorom birmovalca in obredom birme zlilo v lepo praznovanje. Vsega je bilo ravno prav in tudi vreme je bilo ravno pravo. Sedaj pa je izziv pred birmanci, da obrodijo sadove darov, ki so jih prejeli.

Besedilo: Andreja T.

 

Vtisi naših birmancev:

Za začetek bi povedal, da je bilo zaninivo in sem se lepo imel. Ko sem hodil k sedemdnevnici sem vedno prišel, pa tudi če se mi ni dalo, a sem vesel, da sem šel. Birmo pa bi opisal, kot nepozabni dogodek ki se zgodi samo enkrat v življenju in ga nikoli ne pozabiš. Bil sem tudi malo napet in v velikem pričakovanju, saj ko sem stopil na oder da me bi škof namazilil, sem skoraj pozabil kaj reči.  Aleks M.

Ta teden je bilo zame prav posebno doživetje, saj smo se vsi doma v družini pripravljali na mojo sveto birmo. Všeč mi je bilo,da je bilo slikanje v stari cerkvi, kjer sem bila tudi krščena. Ponosna sem tudi na to, da je moja krstna botrica sedaj tudi moja birmanska botrica. Lepo je bilo,da je maša potekala zunaj. Tadeja B.

Meni sta bili sedemdnevnica in birma precej všeč. Pri mašah je bilo dobro, ker so bili različni duhovniki, da so na različne načine predstavljali darove Svetega Duha. Najbolj mi je bilo všeč v četrtek, ko smo imeli po maši druženje in smo jedli sladkorno peno. Sveta birma je bila tudi lepa. Čutila sem se pomirjeno in sproščeno.  Davida V.

Pri sedemdnevnici mi je bilo zanimivo da so različne dneve maševali različni duhovniki. S tem smo birmanci spoznali tudi druge duhovnike iz župnije. Ko smo se srečali s škofom in na dan birme nam je škof povedal kar nekaj zanimivih stvari o naši veri in Svetem Duhu. Peter D.

Bila sem zelo vesela ko se prejela zakrament svete birme. Ta dogodek se mi bo vpisal v spomin. Hvala ker ste mene in ostale tako dobro pripravili na to. Ema O.

Sveto birmo sem doživljal zelo lepo. Všeč mi je bilo, ko smo z botri hodili do nadškofa in nam je podaril zakrament svete birme. Jure Ž.

“Sprva sem mislila, da bo sedemdnevnica naporna, v resnici pa je bilo vsakič zelo lepo in rada sem hodila. Občutila sem, kako nas imajo vsi radi in se trudijo za nas. Birma je bila res čudovita. Super je bilo, ker smo bili zunaj. Všeč so mi bile pesmi, ki so bile bolj “moderne”. Ponosna sem na prejem zakramenta Svete birme in upam, da me bodo ti občutki blaženosti in hvaležnosti še dolgo spremljali. Hvala vsem, ki ste se tako trudili za nas!” Živa K.

Rada sem hodila na sedemdnevnico. Zbrali smo se vsi doma, odšli v cerkev, se umirili in z veseljem poslušali pridige in ostale informacije. Prijetno sem se počutila cel teden, prav tako pri sveti birmi. Sveta birma je bila lepa izkušnja, prijazna botra in lepo vreme sta bila samo še dodatek. Hvala vam za vse, z veseljem se bom vračala v Dravlje!  Sara K.

Tako dolgo zaželjena in pričakovana birma se je naposled uresničila v soboto, 29.5.2021. V sedemdnevnici, ki smo jo obiskovali pred tem velikim dnem, sem poglobil svojo vero in se pripravljal na prejem zakramenta svete birme. Z vsakim dnem posebej je pričakovanje naraščalo. Dan, ko nas je obiskal nadškof Alojzij Cvikl, mi bo ostal v lepem spominu.  Vse misli, nasvete in  izkušnje, ki nam jih je podelil, so mi pomagale, da sem na zakrament svete birme gledal kot na nov začetek na poti moje vere. G. nadškof je z mirnostjo in preudarnostjo povedal natanko tisto, kar moramo mladi vedeti o prihodu Svetega Duha. Ko je nadškof podelil zakrament, sem bil vesel in hkrati pomirjen, saj vem, da mi bo od sedaj naprej Sveti Duh razsvetljeval pot. Zahvala tudi p. Egonu, ker je bil naš učitelj in vodnik ter zelo  potrpežljiv z nami. Tim L.

Moje doživljanje sedemdnevnice in svete birme: oboje je potekalo zelo lepo. Všeč mi je bilo druženje po sedem dnevnici in tudi ta sama. Birma je potekala še kar hitro. Bolj všeč pa bi mi bilo, če ne bi bilo virusa in se ne bi morali držati ukrepov.  Martin S.

Na sedemdnevnicah mi je bilo všeč branje prošenj pred verniki, v cerkvi, ter druženje po maši. Sveta birma pa je bil veličasten in nepozaben dogodek, ki mi bo ostal v spominu za celotno življenje. Zakrament svete birme ima svoje posebne učinke, ki me bo globlje zakoreninil v božje sinovstvo, ki mi daje klicati “Aba, Oče” trdneje me zedini s Kristusom; poveča v meni darove Svetega Duha; spopolni mojo povezanost s Cerkvijo; podeli mi posebno moč Svetega Duha, da bi z besedo in dejanjem kot resnična Kristusova priča širila in branila vero, da bi srčno izpovedovala Kristusovo ime, in da se ne bi nikoli sramovala križa.  Kakor krst, katerega dovršitev je, se tudi birma podeljuje samo enkrat. Birma namreč vtisne v dušo neko neizbrisno duhovno znamenje. To je znamenje za to, da je Jezus Kristus zaznamoval kristjana s pečatom svojega Duha in ga odel z močjo od zgoraj, da bi bil njegova priča. Hvala vam za potrpežljivost in vso dobroto, ki ste nam jo posredovali v času mojega verskega izobraževanja. Sara M.

Meni je pri birmi bilo všeč ko sem prejel Svetega Duha, pri sedemdnevnici pa ko smo v sredo zvečer igrali po maši z botri odbojko.  Mark M.

Sedemdnevnice  so mi bile zelo  v redu, in sveta birma mi je bila tudi zelo všeč ker smo bili zunaj in ker je bilo se  lepo vreme, in tudi bila sem vesela darila ki smo jih vsi birmanci dobili. Ema O.

Po tem nenavadnem letu smo se zadnjih nekaj tednov družili pri verouku in uživali v prvih spomladanskih dneh. Temu je sledila sedemdnevnica, ko smo se vsak dan dobili pri maši in se pripravljali na prejem svete birme. Prejeli smo jo v soboto zjutraj na trgu pred cerkvijo. Vreme nam je bilo naklonjeno, zato so lahko prišli vsi moji najbližji. Vzdušje je bilo nadvse slavnostno, nadškof pa je prijazno poudaril pomembnost tega zakramenta in nas birmal. Povedal je tudi, da je zakrament svete birme na nek način korak v odraslost, česar se veselim. Mislim, da tako mislijo tudi moji domači, zato so mi na vrtu po maši priredili nepozaben piknik. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil patru Egonu, ki je uspel v zelo težkih razmerah organizirati in izvesti dogodek, ki nam bo vsem ostal v lepem spominu. Oskar R.

Ko sem pred birmo hodil na sedemdnevnico skupaj s svojo mami, sem se vsak dan bolj veselil svete birme. Na dan svete birme pa sem čutil ogromno povezanost z drugimi birmanci, ko smo bili vsi skupaj zbrani, kot ena velika družina. Srečen sem, da verujem v Boga, saj vem da mi bo Bog vedno stal ob strani. Patrik B. U.

Moje mnenje o sedemdnevnici in sveti birmi je, da je bilo to obdobje zame nekaj res posebnega in ga najbrž ne bom pozabil. Zelo mi je bilo všeč, ko smo se birmanci po maši dobivali na igrišču in se družili, pa tudi med mašami sem zelo uživali saj sem začutil božjo bližino. Na obredu svete birme mi je bilo res všeč, da smo jo lahko izpeljali na prostem in, da se je je udeležil tudi nadškof. Med obredom pa sem tudi začutil božjo toplino, saj vem da vem da je vame vstopil Sveti Duh. Jurij J.

Sedemdnevnica mi je bila všeč. Birme sem bila zelo vesela in zelo je bila lepa. Srečna sem, ker sem lahko na sveto birmo pripeljala tudi bližnje sorodnike. Hvala vam za čudovito birmo, sedemdnevnico in tudi vse vaše veroučne ure. Ruth J.

Sedemdnevnica mi je bila zelo všeč zaradi tega da se malo pomirim od šolskega leta, pri sedemdnevnici sem se že zelo veselil birme da prejmem dar Svetega Duha. Sveto birmo pa sem doživljal se posebej lepo, ker sem končno prispel na pot kjer se sam odločam ali bom še hodil k mašam ali ne. Peter S.

Najbolj me je skrbelo spraševanje pred birmo. Zelo sem si oddahnila, ko smo izvedeli, da spraševanja letos ne bo. Sedemdnevnica je bila lepa. Mamino vztrajno spodbujanje, naj se le opogumim in tudi aktivno sodelujem z branjem, pa ni padlo na plodna tla. Res ne maram nastopati in izstopati, zato me je do obreda sv. birme najbolj skrbelo, da bom morala govoriti v mikrofon ali, da se bom zmotila. Šele po obredu sem se lahko sprostila in začela uživati v prazniku. Neža Š.

Moji spomini na sedemdnevnico in sveto birmo so lepi, še posebej druženje po sedemdnevnici in po prejemu zakramenta svete birme. Marko T.

Po mesecih strogih ukrepov sem presenečena, da nam je uspelo izpeljati sedemdnevnico in sveto birmo v času epidemije. To je bil razlog, da je vse skupaj potekalo drugače  kot prejšnja leta. Ko se izvedela, da bomo morali hoditi k sveti maši sedem dni zapored, sem bila kar šokirana, saj takrat nisem videla smisla v tem. Kaj kmalu za tem pa sem ugotovila, da je to priložnost, saj sem prav tam spoznala še ostale birmanke in birmance, se naučila, kaj mi prinaša zakrament svete birme in slišala še veliko Jezusovih naukov. Predvsem pa mi je bilo všeč, da smo imeli na dan svete birme veliko sreče z vremenom. Kljub slabim napovedim, nas je prijetno grelo sonce. Birma mi je prinesla nova prijateljstva, s katerimi smo sklenili, da bomo med poletnimi počitnicami skupaj obiskali oratorij. Birma pa je povezala tudi našo družino. Eleonora V.

Med sedemdnevnico sem se imela dobro všeč mi je pa bilo to, da so bili vsak dan drugi pevci igralci….med birmo pa sem se imela zelo dobro. Lara V.

Moja izkušnja pri birmi mi je bila zelo všeč, tudi sedem dnevnica mi je bila všeč. Pričakovala sem, da bo vse izpadlo drugače ampak mi je bilo veliko boljše kot sem pričakovala in si bom ta dan zapomnila za vedno.  Pika V.

Moje počutje pri sedemdnevnici je bilo malo čudno, ker še nikoli nisem sedem dni zapored hodil k maši. Ampak sem kljub temu doživel krasno izkušnjo, pevci so lepo peli in ker so bili zraven se kitaristi je zvenelo toliko bolje. Sveta birma mi ni bila tuja saj me je s tem seznanil že moj starejši brat, ki jo je že opravil tako kot sedaj jaz.Veliko ljudi se je potrudilo da je včerajšnji dan svete birme bil izpeljan nepozabno dobro. Žan O.

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete zvočnemu posnetku celotne slovesnosti svete birme.


Nagovor nadškofa msgr. Alojzija Cvikla pri obredu svete birme:


Med obredom svete birme so igrali instrumentalisti skupine ZABand, s pevko Tino.

Foto in zvočni posnetek: Tomaž Celarec

Video posnetek: Matej Vukina

Prejšnji prispevek
MALA JATA na snemanju
Naslednji prispevek
Garažna razprodaja