»Bodite torej budni, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar.«

(Mr 13,35)

Ministranti

Ministrant ali mašni strežnik je oseba, ki duhovniku-mašniku pomaga pri izvedbi maše. Beseda ministrant izvira iz latinskega glagola ministrare = služiti.

Ministrant je po navadi laik, pogosto še otrok, ki mašniku pomaga zlasti pri naslednjih opravilih:

  •     priprava oltarja

  •     priprava darov (hostij in vina)

  •     priprava mašne knjige

  •     prenašanje liturgičnih rekvizitov (križ, sveča, kadilnica, ipd),

  •     pomoč duhovniku pri umivanju rok,

  •     zvonenje z ročnimi zvončki pri pomembnejših delih maš.

Svoje znanje si ministranti pridobivamo z udeležbo pri sveti maši in drugih obredih ter s sodelovanjem na ministrantskih vajah.

Ministranti imajo tudi srečanja z drugimi ministranti v dekaniji in škofiji.

Kdor želi biti ministrant, se mora držati nekaterih navodil.

Za ministranta naj ne mine nedelja brez svete maše. Ministrant naj redno in vredno prejema zakramenta svete evharistije in svete spovedi. Ministrant mora biti ponosen, da lahko sodeluje ob Gospodovem oltarju. Ministrant vestno izpolnjuje svoje verske in šolske dolžnosti in se izogiba vsemu, kar ni primerno za dobrega kristjana. Ministrant je dober in zvest prijatelj.

Vsako soboto imamo srečanja, kjer vadimo ministrantske veščine, se pogovorimo o nedeljskem evangeliju in drugih prihajajočih dogodkih ter odigramo kakšno igro nogometa, namiznega tenisa, pikada...

Nabrano znanje vsako leto tudi pokažemo, in sicer na dekanijskem nogometnem turnirju ter ministrantskem kvizu. Čez leto imamo tudi nekaj izletov, vsako leto seveda malce drugače.

Že tradicionalni so postali spoznavni vikend pri Svetem Duhu pri sestrah uršulinkah v jeseni, potem ogled stiških jaslic konec decembra ter poleti teden morja na Murterju. Tako vidite, da smo ministranti veliko več kot le fantje, ki ministrirajo pri sveti maši; smo skupnost prijateljev.

Ministrantske vaje imamo vsako soboto od 9.00 do 11.00 v prostorih župnišča.

Nove člane sprejemamo vsako leto v jesenskem času.

  

 

© 2023 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.