Priložnost - Odpoved - Skupnost - Transformacija in služenje

POST 2021

Oratorij 2011

Bolnik in pomočnik, danes svetnik!

 

Med 1. in 6. 8. 2011 se je pri nas odvijal nepozaben oratorij za okrog 60 pridnih, a tudi nagajivih otrok, ki smo ga pripravljali od januarja s skupino 25 animatorjev. Naša oratorijska tema je bil sv. Rok, naš župnijski zavetnik. Tako smo ob zgodbi, ki smo jo zaigrali animatorji, spoznavali življenje sv. Roka in njegova dobra ter velika dela.

Film o sv. Roku. 

V ponedeljek smo se med seboj predvsem spoznavali, zato smo se igrali različne spoznavne igrice, se razdelili v skupine in imeli kratko katehezo, ki smo jo pripravili animatorji. Takoj po malici pa smo imeli prav posebno lutkovno predstavo, ki so jo popolnoma sami pripravili trije udeleženci oratorija. Zelo so se potrudili in nam tako popestrili oratorijski program. Dan je torej res lepo minil.

 

 

V torek smo po skupinah obiskali različne postaje v Dravljah in izdelovali izdelke iz slame, se učili veščin prve pomoči, šivali in iz kartona gradili našo Rokovo cerkev. Preko teh dejavnosti smo spoznali nekatere poklice, katerih zavetnik je sveti Rok. Je zavetnik proti kugi, proti kačjemu piku, priproročali so se mu žanjice, šivilje, krojači, zidarji in tesarji. Na vsaki postaji je vsaka skupina dobila eno besedo ali črko, s katerimi smo na koncu sestavili naslov oratorija 2011.

 

 

V sredo smo odšli na Brezje ter spoznali kaj je kot otrok doživela s. Tončka Krajnik. Bila je namreč hudo bolna, a med sveto mašo, med darovanjem, je doživela čudež - prikazala se ji je Marija Pomočnica in jo ozdravila. Na Brezjah smo priredili tudi nekaj iger, imeli malico, frančiškani pa so nam predstavili to čudovito romarsko cerkev.

 

 

V četrtek pa smo imeli prav poseben obisk. Obiskala nas je namreč gospa s. Tončka Krajnik, ki nam je polna energije pripovedovala o čudežu, ki ga je doživela kot otrok (o katerem pa smo že nekaj slišalina na Brezjah). Prisluhnili smo ji z odprtimi očmi, ušesi in usti ter se veliko smejali. Kljub starosti nas je navdušila s svojo sproščenostjo, nasmejanostjo ter zanimivim pripovedovanjem.

 

V petek so sledile težko pričakovane vodne igre. Vsako leto jih pripravimo animatorji - pomagamo si z vedri, vodnimi pištolami in balončki, slamicami ipd. Otroci seveda najbolj uživajo na koncu, ko vode nikakor ne zmanjka.

 

Zdnji dan, soboto, pa smo imeli dan odprtih vrat za vse obiskovalce. Ta dan smo imeli zanimive goste: obiskali so nas reševalni psi in njihovi vodniki. Imeli pa smo tudi premiero animatorskega filma o sv. Roku, ki smo ga posneli na našem 1. pripravljalnem vikendu v Koprivniku nad Bohinjem. Ob 15. uri je sledila še zahvalna sv. maša s starši. Potem pa še sladka in bogata pogostitev ter zadnje slovo z obljubo, da se drugo leto spet srečamo.

 

 

Seveda oratorij ne bi bil to, kar je, če ne bi bilo animatorjev. Zato gremo vsako leto na enodnevni zahvalni izlet. Leta 2011 smo tako odšli v Pustolovski park GEOSS v Vače, kjer smo se imeli zelo lepo. Premagali smo strah pred višino, saj smo plezali po deblih in krošnjah dreves. Na koncu smo si privoščili še pico in tako dan ter celoten projekt oratorij zaključili v prijetnii družbi.

 

 

© 2021 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.