Seminar in delavnica na temo krašenja cerkva

Novice
Povej naprej!

Kot že večkrat doslej, je v Slovenijo prišla odlična mojstrica cvetličarstva gospa Nicky Markslag iz Nizozemske. Organizacijo dogodka in simultano prevajanje je prevzela Jelka Stopar Metelko, ki je v slovenskem prostoru prav tako poznana v stroki, tako zaradi organizacije podobnih dogodkov, kakor tudi zaradi predavanj na šoli za odrasle in drugim zainteresiranim skupinam. Napisala je tudi dve knjigi (Oblikovanju s cvetjem, izdana pri Tehniški založbi in druga, Sobne rastline za okras in družbo, ki je izšla pri založbi Kmečki glas).

Tokratno predavanje je bilo namenjeno temam, kot so nega in ravnanje s poletnim cvetjem, če ga prinesemo z vrta ali pa kupimo v cvetličarni. Predavateljica je postregla s številnimi zanimivostmi in novostmi, ki jih je prinesla k nam iz laboratorijev na Nizozemskem, kjer delajo raziskave, kako ohraniti cvetje najdalj časa v dobi kondiciji.

Prvi del predavanja je bil namenjen teoretičnemu delu, v drugem pa so slušatelji izdelali dva aranžmaja, ki so ju lahko odnesli domov. Oba sta bila izdelana v klasični obliki, prvi v obliki polmeseca in drugi v podolgovati obliki. Oba sta kljub klasični obliki vsebovala trendovske elemente. Prvi primeren za večje prostore, kot so cerkve, drugi za manjše prostore na oltarju, domačem okolju ali celo pokopališču.

Veliko uporabljenih materialov je bilo nabranih v gozdu, travniku in domačih vrtovih.

Seminarjev se udeležujejo mnogi krasilci cerkva, med njimi so začetniki, kakor tudi tisti, ki krasijo že vrsto let. Med njih se vedno pomešajo tudi cvetličarji, ki imajo bogate izkušnje s cvetjem, a Nicky zna vsakomur postreči z informacijami in znanjem, ki je primerno za njegovo stopnjo strokovnega znanja.

Delavnice sta se udeležili tudi ga. Alenka in Urška, krasilki iz naše župnije.

 

Besedilo: Jelka Stopar Metelko

Foto: Tomaž Celarec

 

 

 

Prejšnji prispevek
Srečanje s fatimsko Marijo v naši župniji
Naslednji prispevek
Krištofova nedelja 2016