Prenos ulivanja novih draveljskih zvonov

Novice
Povej naprej!

Zob časa jih je že dodobra obrusil. Zaradi slabe kvalitete zlitine, ki so jo v tistih časih uporabljali, je srednji zvon že pred časom pokazal svojo prvo razpoko. Veliki zvon je bil po 2. svetovni vojni močno obtolčen in je po spodnjem robu okrušen, zaradi česar se je njegov zven občutno poslabšal. Mali zvon je pred 50 leti celo počil in so ga že takrat nadomestili z novim zvonom. Le-tega se bo sedaj samo očistilo in nato vrnilo na svoje mesto. Na vrsto za menjavo pa bosta tokrat prišla veliki in srednji zvon. Po posvetu s strokovnjaki tega področja, smo naročili dva nova zvona iz livarne v avstrijskem Innsbrucku. Po zaključeni prenovi in menjavi bodo v našem zvoniku zvonili štirje zvonovi z glasovi F-As-C-Es.

Ko smo zvonove naročili, smo se z livarjem dogovorili, da bi bili župljani priče pri vlivanju zvonov in bi ta proces pospremili s svojo prisotnostjo, z molitvijo in s svojimi prošnjami. Ker pa je neposredna udeležba pri dogodku zaradi trenutne situacije neizvedljiva, so nam v livarni ponudili video prenos dogodka. Tako lahko vsak v svojem domu spremlja ta edinstven dogodek, ki se v župniji zgodi zelo, zelo redko.

 

Vabljeni k ogledu!

V petek, 4. decembra okrog 15. ure na:

YouTube kanal Grassmayr bellfoundryUlivalo se bo več zvonov v skupni teži cca. 5 ton (za Romunijo, Italijo, Hrvaško, Avstrijo in za Dravlje)

Celoten posnetek ulivanja zvonov:

https://www.youtube.com/watch?v=Sg0ZOWeobhY&fbclid=IwAR1hAZVTxaFR7DaMtsvnGHUvAuKx3JDy9g1K1YHIl85nAMEE1CKr_yK4NJA

Prejšnji prispevek
Naši adventni venčki
Naslednji prispevek
Miklavževanje 2021