Praznovanje godu sv. Ignacija Lojolskega

Novice
Povej naprej!

Osrednje praznovanje ob godu sv. Ignacija Lojolskega je bilo pri sv. Jožefu na Poljanah v Ljubljani. Ob velikem številu duhovnikov, je slovesno sveto mašo vodil mariborski nadškof msgr. p. Alojzij Cvikl. Pri slovesnosti smo sodelovali tudi župljani Dravelj kot pevci in ministranti pri sveti maši. Pri pogostitvi, ki je nato sledila, pa smo pomagali pri strežbi.

Letos je bilo praznovanje ignacijevega še posebno pomembno, saj mineva 10 let od odprtja Ignacijevega doma duhovnosti na Poljanah v Ljubljani. V imenu Ignacijevega doma duhovnosti se je vsem sodelavcem, prostovoljcem in prijateljem zahvalila sedanja direktorica Sonja Pungertnik. Po sv. maši pa je bilo v parku Ignacijevega doma še prijetno druženje in pogostitev.

Predstavitev Ignacijevega doma duhovnosti:

Naše temeljno poslanstvo je iskati in najti Boga v vsem, hkrati pa tudi drugim pomagati vstopati v osebni odnos z njim. Vse dejavnosti doma nas spodbujajo k temu, da se učimo postajati ljudje, ki želijo biti v stalnem odnosu z Bogom in se iz tega tudi učiti odzivati na potrebe človeške skupnosti. Prizadevamo si za spoštovanje in dialog z drugače mislečimi, za raziskovanje različnih vprašanj s področja duhovnosti, za prepoznavanje znamenj časa ter za vzgojo in izobraževanje voditeljev duhovnih vaj in duhovnih spremljevalcev.

S svojim delom želimo odgovarjati na najgloblje duhovne potrebe naših sodobnikov. Pri svojem poslanstvu smo trdno zasidrani v izročilu sv. Ignacija Lojolskega (1491-1556) in nauku Cerkve. S tem nadaljujemo delo, ki so ga jezuiti v Sloveniji začeli že ob koncu 16. stoletja.

Uvajamo v duhovno izkustvo, študij ter širjenje duhovnih vaj in ignacijanske duhovnosti v službi Cerkvi in vsakemu človeku dobre volje. V Domu so dobrodošli vsi iskreni iskalci resnice in duhovnih vrednot: laiki, poročeni, razporočeni/ločeni in samski; ljudje vseh poklicev, ki želijo poglobiti svoje versko izkustvo in znanje, celoviteje spoznati in zaživeti osebno poslanstvo, dejavneje sodelovati v življenju Cerkve in se vključiti v njeno poslanstvo (SKŽ, DKPS, ZSKSS in ostala združenja, gibanja in skupine); duhovniki, bogoslovci, redovnice in redovniki, ki želijo poglobiti in izpopolniti svoje duhovno življenje in apostolsko gorečnost; v duhu prvotnega namena doma posvečamo posebno pozornost fantom in možem.

 PODROČJA DELOVANJA

  1. Vodenje ignacijanskih duhovnih vaj ljudem različnih poklicev in položajev.
  2. Usposabljanje za vodenje duhovnih vaj in za duhovno spremljanje.
  3. Nadaljnje izobraževanje vseh, ki se posvečajo duhovnim vajam, duhovnemu spremljanju in študiju duhovnosti.
  4. Skrb za duhovno rast in vzgojo dejavnih laikov.
  5. Sodelovanje pri duhovnem in apostolskem izpopolnjevanju oseb posvečenega življenja, bogoslovcev in duhovnikov.
  6. Sodelovanje pri zakonski in družinski duhovni pastorali.
  7. Študij, raziskava in objavljanje literature s področja krščanske duhovnosti.
  8. Knjižnica za duhovnost.
  9. Izmenjava in sodelovanje z drugimi središči duhovnosti doma in po svetu
 
Več o Ignacijevem domu duhovnosti pa: https://ignacijevdom.si/

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete posnetku celotne svete maše ob praznovanju.

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete pridigi  msgr. p. Alojzij Cvikl pri sveti maši.


Prejšnji prispevek
Vabilo na praznovanje sv. Ignacija Lojolskega
Naslednji prispevek
Priprave animatorjev na oratorij