PRAZNOVALI SMO STOLETNICO ROJSTVA P. VLADIMIRJA TRUHLARJA

Novice
Povej naprej!

Praznovanje stoletnice rojstva jezuita p. Vladimirja Truhlarja (Gorica 3.9.1912 – 4.1.1977 Lengmoos, Južna Tirolska) se je v nedeljskem večeru začela s sveto mašo, ki jo je vodil provincial p. Milan Bizant s sobrati, pridigo je imel p. Lojze Bratina, Truhlarjev študent, ki je pri njem tudi doktoriral. Iz Truhlarjeve knjige Doživetje Kristusa, (izšla je v Rimu tik pred koncilom 1964. leta) je izbral značilen odlomek, ki ga je še dopolnil z izrazoslovjem, ki je bliže zbranemu občestvu.

Doživljanje Boga pa je Truhlar prelil tudi v pesmi, ki so izšle v več zbirkah. V interpretaciji Alenke Hoeferle Felc smo nekaj pesmim prisluhnili že v uvodu v bogoslužje in med mašo, po njej pa je bil še šopek pesmi, ki so izzvenele v meditativni zaključek praznovanja. Zbor N`s 8, ki se je uglasil na to praznovanje, je tudi z izborom instrumentalne glasbe (Matej Perhoč, kitara in Saša Klančar, flavta) dal recitalu lepo vzdušje.

O p. Vladimirju Truhlarju bo oktobra tudi simpozij, ki ga pripravlja Provincialt DJ in Teološka fakulteta, kjer bo beseda o njegovem življenju in delu. Bil je profesor teologije na Gregoriani med leti 1950 – 1975, ustanovil je Inštitut za duhovno teologijo (1951), izdal knjigo Temeljni pojni duhovne teologije (Rim 1971, v slovenskem prevodu je izšla leta 2004), Leksikon duhovnosti (1974) in druga dela ter več pesniških zbirk (Nova Zemlja, Rdeče bivanje, V dnevih šumi Ocean in druge).

Na spominski slovesnosti v Dravljah pa je bilo še posebej poudarjeno, da je p. Vladimir Truhlar s svojim delom veliko prispeval k pokoncilski prenovi Cerkve.

 

BESEDILO: Marinka SVETINA

FOTO in VIDEO: Tomaž CELARECPrejšnji prispevek
TVOJ GLAS IŠČE NOVEGA BOBNARJA/TOLKALISTA
Naslednji prispevek
STIČNA MLADIH 2012