PRAZNOVALI SMO S P. VLADIMIRJEM KOSOM

Novice
Povej naprej!

Kot se za vsako posebno priložnost, kot je bila današnja spodobi, je bilo tudi tokrat v Dravljah še posebej slovesno.

Praznovali smo častitljiv jubilej – 60. obletnico redovništva p. Vladimirja Kosa – jezuita in dolgoletnega misijonarja na Japonskem.

Patra Vladimirja Kosa je pravzaprav težko opisati, tako vsestranski je, njegov življenjski opus je tako širok in bogat, da bi v kratkem zapisu težko vse zaobjeli.

Uvod v današnje slavje je obogatil dramski igralec Pavle Ravnohrib z eno od pesmi p. Vladimirja Kosa in slovesno pesmijo »Ti si Peter skala«.

Slovesno mašo je vodil murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, poleg p. Vladimirja Kosa so somaševali še p. Milan Bizant – provincial, p. Lojze Bratina, p. Vital Vider, p. Ivan Bresciani in p. Ivan Hočevar.

Škof Štumpf je v homiliji poudaril predvsem pomen redovništva, pomen biti pripravljen, biti razpoložljiv in seveda kako pomemben jubilej je 60 let redovništva – popolne predanosti Bogu.

Izbrano petje cerkvenega mešanega pevskega zbora župnije Dravlje je spremljal orkester, ki je vsej slovesnosti dal še posebej svečan značaj.

 

Po sv. maši se je nadaljeval kulturni program v dvorani. V kulturnem programu so sodelovali:

  • škofjeloški orgličarji s svojim bogatim repertoarjem,
  • slovenski pisatelj, pesnik, prevajaec in publicist, Lev Detela,  je življenjsko pot patra Vladimirja Kosa izčrpno predstavil,
  • gospod Pavle Ravnohrib z branjem pesmi p. Vladimirja Kosa
  • med navzočimi pa je bil tudi gospod Zorko Simčič, ki je dopolnil že 92 let in povedala, da se s p. Vladimirjem Kosom pozna že 75 let in izmenjala – pisala sta si čez 200 pisem, zadnjega pred enim mesecem.
  • spregovoril je tudi japonski veleposlanik – njegova ekselenca Shigemija Jomorija (izg. Šigemi Jomori) in izrazil navdušenje nad petjem, ki je bilo v cerkvi in se zahvalil p. Vladimirju Kosu za vse njegovo delo na Japonskem. 

Po končanem programu se je druženje v dvorani nadaljevalo v prijetnem klepetu, izmenjavi najrazličnejših občutkov in spominov na p. Vladimirja Kosa, pater sam pa je imel veliko dela s podpisovanjem svojih knjig, saj so prisotni želeli za spomin dobiti tudi njegov »avtogram«.


Spet se je izkazalo, da imajo v Dravljah gospodinje smisel in pripravljenost za raznovrstna peciva, saj so ga napekle tako veliko, da bi skoraj lahko imeli še eno tako slovesnost. 


 

Besedilo: Marija ŠTERBENC

Foto: Tomaž CELAREC in Štefan RAJŠP

Video: Jože STRAJNARPrejšnji prispevek
UVAJANJE NOVIH MINISTRANTOV
Naslednji prispevek
DUHOVNA MISEL ZA 25. NEDELJO MED LETOM