Postni čas v Dravljah 2019

Povej naprej!

Za vodilo letošnjega postnega časa smo izbrali besede apostola Pavla iz Prvega pisma Korinčanom:  »Bodite stanovitni, neomahljivi, nadvse uspešni v Gospodovem delu« (1Kor 15,58). Vzamemo jih lahko kot spodbudo pri naših postnih odločitvah, s pomočjo katerih se bomo trudili svoje življenje približati Jezusovemu.

Evangeljsko izročilo nam za postni čas vsako leto ponuja tri področja, na katerih naj se trudimo za spreobrnjenje: post, molitev in miloščina. Za letos predlagamo, da se post in molitev poveže v trud, da vsaka družina vsak dan preživi 10 minut skupaj ob prižgani sveči – v molitvi, pogovoru, branju Svetega pisma, pregledu dneva … Da bo družina našla vsak dan teh nekaj minut za skupen čas, se bo namreč vsak član verjetno moral vsaj občasno odpovedati čemu drugemu (post), hkrati pa je to lahko čas, ki ga skupaj namenimo pogovoru z Bogom (molitev).

Ta predlog za družinsko postno akcijo želimo povezati z možnostjo, da posamezniki in/ali družine po eni strani za molitev prosijo, po drugi strani pa svojo molitev ponudijo. V ta namen bodo ves čas na voljo listki, pisala in dve košari – v eno košaro se bo zbiralo listke, ki jih bodo ljudje oddali, iz druge pa se bo lahko vzelo listek z molitvenim namenom. Zakaj dve košari? Morda bo potrebno posamezne namene pomnožiti, da bodo lahko do svojega namena prišle vse družine, ki bodo želele moliti.


Obred pepeljenja

Post začnemo s starodavnim obredom polaganja pepela na glavo kot znamenje ponižnosti in sprejemanja svoje omejenosti, tudi časovne, življenjske.

Pepel je sad ognja, ki je gorel, simbol očiščenja. Spreobrni se in veruj evangeliju! Pri obredu pepeljenja duhovnik napravi križ na čelo vernikov, pri čemer ponavlja besede “Spreobrni se in veruj evangeliju!” ali tudi “Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš!” da bi nas tako spomnil, da je naše končno prebivališče v nebesih.

 • na pepelnično sredo, 6. marca, pri jutranji in večerni sv. maši

 • na 1. postno nedeljo, 10. marca, pri vseh sv. mašah

 

Križev pot

Velika opora v hoji za trpečim Gospodom nam je, posebno v postu, molitev križevega pota.

 • petek po večerni sv. maši:

  • Petek po pepelnici, 8.3.2019  – križev pot pripravi zakonska skupina

  • Petek 1. postnega tedna, 15.3.2019 – Karitas

  • Petek 2. postnega tedna, 22.3.2019 – skupina Romar

  • Petek 3. postnega tedna, 29.3.2019 – ministranti

  • Petek 4. postnega tedna, 5.4.2019 – ŽPS

  • Petek 5. postnega tedna, 12.4.2019 – mladina

 • nedelja pred družinsko sv. mašo ob 9.45

  • Pred družinsko sveto mašo bomo v cerkvi molili izbrane dele križevega pota, otroci pa bodo lahko od postaje do postaje nosili križ

 • nedelja po večerni sv. maši

 •  križev pot naše dekanije k sv. Marjeti bo na tiho nedeljo, 7. aprila ob 15. uri.

 

Postne duhovne vaje v vsakdanjem življenju

Vsi, ki se v postnem času želite posvetiti vsakodnevni molitvi ob Svetem pismu, pridite v skupino, ki se bo srečevala ob četrtkih po večerni sveti maši v veroučni učilnici župnišča. Prvo srečanje bo v četrtek, 7. marca. Srečanja bo vodil p. Rok Bečan.

 

Molitev rožnega venca

Člani župnijske Karitas bodo tudi letos v postnem času molili rožni venec. K tem molitvam so vabljeni vsi župljani vsak ponedeljek zvečer pred sveto mašo ob 18.20 uri. Molitev nas združuje in nam daje upanje, da se bodo naše razmere izboljšale.


Postna akcija župnije

Tudi v letošnjem postnem času bodo člani Karitas zbirali denar, to je postni dar za ljudi v stiski. Še vedno so namreč med nami družine, ki živijo v pomanjkanju in težko preživijo iz meseca v mesec ter prihajajo po pomoč na Karitas. Sredstva, zbrana v akciji, namenimo družini, ki je v tem času v veliki stiski in ne more sama poravnati vseh obveznosti za ogrevanje in elektriko.

Zbrana sredstva za otroke so plamen upanja za tiste otroke socialno ogroženih družin, ki bi se želeli s sošolci udeležiti šolskega tabora, pa jim starši tega ne morejo plačati.  

Na običajnem mestu v cerkvi (v bližini mizice za mašne darove) pripravljeni dve škatli za vaše darove: ena za otroke, druga za odrasle.

Hvala vsem za prispevane darove in molitve, ki jih namenjate za vse, ki potrebujejo pomoč!


Spovedovanje

Spoved je zdravilišče in okrevališče, je srečanje ranjenega in Zdravnika, grešnega in Svetega, prizadetega in tolažnika, ponižnega in tistega, ki dviga ponižne, lačnega in tistega, ki nasičuje lačne, izgubljenega in tistega, ki pokaže pravo pot. Tistega v temi in tistega, ki je rekel, da je Luč. Tistega, ki je rekel, da je Pot. Pobitega in tistega, ki je rekel, da je Življenje. Osamljenega in tistega, ki se želi družiti s človeškimi sinovi.

Po zakramentu sprave ali spovedi, se spravimo z Bogom, s katerim smo zaradi svojega greha prekinili odnos ter lahko zaživimo svoje življenje znova. Spravimo se tudi s Cerkvijo, od katere nas je greh oddaljil ali celo izključil.

V postnem času bomo skušali duhovniki biti na razpolago za sveto spoved:

 • ob sredah zvečer,

 • od 8. do 12. aprila, bo pri verouku potekalo spovedovanje otrok,

 • na spovedni dan v petek, 12. aprila od 8. do 19. ure.

 

Izdelovanje butaric

V soboto, 13. aprila od 10. do 12. ure, bo v dvorani nove cerkve potekalo izdelovanje butaric.


Več informaciji o poteku cvetne nedelje in velikega tedna bo oznanjeno v mesecu aprilu.

 

Prejšnji prispevek
Sprejem novih ministrantov
Naslednji prispevek
Teden Karitas 2016 (21. do 27. 11.)