POST 2015 V DRAVLJAH

Povej naprej!

Vsako leto se vrača postni čas, štiridesetdnevna duhovna priprava na obhajanje velikonočnih dogodkov.

 

 

 

 

 

 

 

 

Obred pepeljenja

Post začnemo s starodavnim obredom polaganja pepela na glavo kot znamenje ponižnosti in sprejemanja svoje omejenosti, tudi časovne, življenjske.

Pepel je sad ognja, ki je gorel, simbol očiščenja. Spreobrni se in veruj evangeliju! Pri obredu pepeljenja duhovnik napravi križ na čelo vernikov, pri čemer ponavlja besede “Spreobrni se in veruj evangeliju!” ali tudi “Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš!” da bi nas tako spomnil, da je naše končno prebivališče v nebesih.

 • na pepelnično sredo, 18. februarja, pri jutranji in večerni sv. maši
 • na 1. postno nedeljo, 22. februarja, pri vseh sv. mašah

 

Križev pot

Velika opora v hoji za trpečim Gospodom nam je, posebno v postu, molitev križevega pota.

 • petek po večerni sv. maši
 • nedelja pred družinsko sv. mašo ob 9.45
 • nedelja po večerni sv. maši

1. postna nedelja – ŽPS

2. postna nedelja – Karitas

3. postna nedelja – skupnost Romar

4. postna nedelja – skavti

5. postna nedelja – zakonska skupina Skupaj

6. postna ali cvetna nedelja pasijon bere študentska skupina

 • Križev pot naše dekanije k sv. Marjeti bo na tiho nedeljo, 22. marca, ob 15.00

 

Postna duhovna obnova

Kot običajno bo v naši v župniji potekala tudi postna duhovna obnova. Skozi post bomo v molitvi hodili skupaj z vsemi, ki se bodo udeležili postnih duhovnih vaj v Ignacijevem domu duhovnosti, kjer bo p. Vili Lovše s sodelavci pripravljal letošnje molitvene predloge. Zaradi obnovitvenih del smo v prostorski stiski, zato se bomo, podobno kot v adventu, srečevali kar v cerkvi po večerni maši (19.40) vsak postni četrtek, kjer bo nagovore pripravljal p. Primož. Kot v adventu lahko tudi tokrat tisti, ki bi si tega želeli, zaprosijo za duhovno/molitveno spremljanje – na voljo bodo patri iz draveljske skupnosti.

Termini srečanj:

 • četrtek, 19. februar
 • četrtek, 26. februar
 • četrtek, 5. marec
 • četrtek, 12. marec
 • četrtek, 19. marec
 • četrtek, 26. marec
 • četrtek, 2. april

Molitev rožnega venca članov župnijske Karitas po namenih župljanov

Člani župnijske Karitas bodo tudi letos v postnem času molili rožni venec. V molitve bodo vključili tudi prošnje župljanov, ki bodo svoje namene oddali v posebno skrinjico. Molili pa bodo tudi za družine, za mlade brezposelne, za starejše in za duhovne poklice. K tem molitvam pa so vabljeni vsi župljani vsak ponedeljek zvečer pred sveto mašo ob 18.20 uri. Molitev nas združuje in nam daje upanje, da se bodo naše razmere izboljšale.


Postna akcija župnije

Tudi letos poteka v okviru Karitas postna akcija v naši župniji. V postnem času bomo nabirali denarna sredstva za plačilo stanovanjskih stroškov hudo bole brezposelne mamice samohranilke in pokritje stroškov za šolo v naravi otrok, katerih starši so brezposelni. Lahko seveda naberemo tudi več. Kar se bo nabralo več od vrednosti navedenih namenov, bomo dali župnijski Karitas. Merilnika ob skrinjicah bosta iz tedna v teden povedala, koliko smo nabrali. Že vnaprej Bog povrni!


Spovedovanje

Spoved je zdravilišče in okrevališče, je srečanje ranjenega in Zdravnika, grešnega in Svetega, prizadetega in tolažnika, ponižnega in tistega, ki dviga ponižne, lačnega in tistega, ki nasičuje lačne, izgubljenega in tistega, ki pokaže pravo pot. Tistega v temi in tistega, ki je rekel, da je Luč. Tistega, ki je rekel, da je Pot. Pobitega in tistega, ki je rekel, da je Življenje. Osamljenega in tistega, ki se želi družiti s človeškimi sinovi.

Po zakramentu sprave ali spovedi, se spravimo z Bogom, s katerim smo zaradi svojega greha prekinili odnos ter lahko zaživimo svoje življenje znova. Spravimo se tudi s Cerkvijo, od katere nas je greh oddaljil ali celo izključil.

V postnem času bomo skušali duhovniki biti na razpolago za sveto spoved:

– ob sredah med večerno mašo

– ob nedeljah med mašami 

– na spovedni dan v petek, 27. marca, od 8. do 19.30 ure.

V tednu od 23. do 27. marca bo pri verouku potekalo spovedovanje otrok. 

 

Dan molitve in posta v naši župniji

V okviru vseslovenske pobude smo se tudi letos prijavili in si določili dan molitve in posta za potrebe naše domovine. V ponedeljek, 23. marca, bo molitev pred Najsvetejšim za domovino od 15. do 17. ure. Pri rednih mašah zjutraj in zvečer bomo še posebej priporočali Bogu naš narod.


Izdelovanje butaric

V soboto, 28. marca, od 10.00 do 12.00, bo v dvorani nove cerkve potekalo izdelovanje butaric. Prinesite vrtne škarje in po želji dodatke za butarico, dobrodošlo pa bo tudi vsakovrstno zelenje.

 

Katehistinje in župnijska ekipa vam želimo blagoslovljen postni čas in veselo praznovanje Velike noči!

Prejšnji prispevek
IZBOR ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA ZA OBDOBJE 2015-2020
Naslednji prispevek
PUSTOVALI SMO S SNEGULJČKOM IN PALČICAMI