Poročilo župnijske karitas o delu v letu 2017

Povej naprej!

Poročilo predstavlja obseg in oblike prostovoljskega dela, število prosilcev, zbiranje in razdeljevanje različnih dobrin in posebej finančnih sredstev ter sodelovanje med župnijsko in škofijsko Karitas.

V minulem letu smo s hrano in higienskimi potrebščinami pomagali 146 prosilcem –  53 posameznikom in 93 družinam (ki imajo skupaj 327 družinskih članov), ki živijo na področju draveljske župnije in so izkazali svojo upravičenost na podlagi dokazil o dohodku vseh družinskih članov. Razdelili smo jim 6157,20 kilogramov hrane iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim oz. iz t. i. »evropskih intervencijskih zalog« (1530 kg bele moke, 913 kg riža, 1315 kg polžkov, 1010 kg špagetov, 661,20 kg konzerviranega fižola in 728 kilogramov konzerviranih pelatov) in 6801 litrov (5817 l mleka in 984 l olja). Razdelile  smo tudi redne prehranske pakete (sladkor, koruzni zdrob, marmelada, čokoladni namaz) Škofijske Karitas. Pri razdeljevanju pomaga 11 prostovoljk, drugi prostovoljci pa tudi pri razkladanju paketov.

Župnijska karitas Dravlje je leta 2017 zbrala 4.918 evrov, ki so bili namenjeni pomoči ljudem v stiski. V postni akciji, z nakazili župljanov in v nabiralniku v cerkvi je bilo zbranih 4.376 evrov, nabirka na Nedeljo Karitas je prispevala 500 evrov, 42 evrov pa je bilo nakazanih na podlagi dohodninskih olajšav.

Največji del zbranega denarja je bil namenjen plačilu položnic 19 prosilcem – 3.225 evrov – za poravnavo osnovnih življenjskih stroškov (stanovanjskih, računov za elektriko, plin) in dodatno zdravstveno zavarovanje; za plačilo malic v šoli in šole v naravi  je bilo porabljenih 400 evrov, 300 evrov smo prispevali Škofijski karitas za nabavo hrane. Ker nismo imeli dovolj finančnih sredstev za odgovor vsem prosilcem, smo vloge 30-tih prosilcev s pripadajočimi prilogami (dokazili o dohodku in neplačanimi položnicami) odstopili Škofijski Karitas, ki jim je pomagala s plačilom položnic v znesku 3788,81 EUR. Škofijska Karitas Ljubljana pa je pomagala tudi 48 otrokom, osnovnošolcem in srednješolcem, ki živijo na področju naše župnije, v obliki bonov za nakup šolskih potrebščin in delovnih zvezkov. Razdelili smo tudi zvezke, zbrane v akciji Pokloni zvezek, ki poteka v sodelovanju s Slovensko Karitas.

Sodelavci Karitas pomagamo v Domu starejših občanov pri pripravi nedeljskih in prazničnih maš, občasno obiskujemo nekaj starejših župljanov. Stroški za obdaritev oskrbovancev v Domu starejših občanov ob Veliki noči in Miklavžu ter stroški medgeneracijskega srečanja so znašali 206 evrov, 180 evrov pa so bili stroški vodenja bančnega računa in bančnih provizij.

Hvala in Bog povrni vsem, ki nam pomagate z denarnimi prispevki. Hvala tudi vsem, ki hrano pripeljete in jo pomagate razložiti. Hvala gospodu župniku, ki nas duhovno spremlja, pripravi adventno duhovno obnovo in organizira romanje (stroške krijemo sami).

ŽK Dravlje    

 

Prejšnji prispevek
PRISLUHNILI SMO BOŽIČNEMU KONCERTU GLASBENE ŠOLE RADOVLJICA
Naslednji prispevek
MOLITVENA OSMINA ZA EDINOST KRISTJANOV 2015