Pod zvonovi svetega Roka

Novice
Povej naprej!

Zaradi pritrkovalcev bi morala rubrika »Pod zvonovi svetega Roka« spremeniti svoje ime v »Ob zvonovih svetega Roka«.
Pritrkovalci imajo ta privilegij, da se morajo za pritrkovanje povzpeti prav do njih.

Kako bi izgledal slovesni praznik v naši župniji, če nas med prihodom v cerkev ne bi pozdravljala živahna melodija zvonov?
Kako bi bila slišati Zahvalna pesem brez spremljave zvonjenja v ozadju? 
Bi slovesni telovska ali velikonočna procesija lahko potekali v tišini?
Najbrž si vse to težko predstavljamo.
Pritrkovanje nam praznik polepša in pričara posebno praznično vzdušje. Praznični dan pričnejo pritrkovalci 15 minut pred župnijsko sveto mašo in s tem povabijo vernike v cerkev. Ko se obred zaključi nas ob odhodu zopet pozdravijo melodije iz zvonika.

Pesem zvonov, ki vabi k maši med tednom, ko se v enakomernem zaporedju s pomočjo elektromotorjev izmenjujejo trije zvonovi, zveni drugače kot pritrkovanje, med katerim pritrkovalci ritmično in predvsem bolj gosto udarjajo po zvonovih. Pritrkovalci se večino svojih melodij naučijo od svojih predhodnikov. Vodja pritrkovalcev v Dravljah je Rado Birsa, ki svoje znanje in melodije z velikim veseljem in žarom predaja naprej. Trenutno v zvonik redno zahaja skupina šestih pritrkovalcev, katerih srečanja so vezana na vse večje praznike cerkvenega leta.

V Dravljah imamo srečo, da se je ta slovenska navada in umetnost ohranila do današnjega časa. Pred kratkim smo namreč prišli do informacije, da je v Sloveniji manj kot 10{983ac2f36570ffb80e38652c601eb6c174f74ea34bd6aaa8824cfb76b4c53de7} župnij, v katerih še vedno delujejo pritrkovalci. Drugod so to navado žal opustili.

Kdor bi želel o pritrkovanju v Dravljah izvedeti kaj več, ali se jim pridružiti, se lahko obrne na Rada; tel: 041 356 824

Več si lahko preberete na župnijski spletni strani pod zavihkom SKUPINE: Pritrkovalci

Prejšnji prispevek
Pod zvonovi svetega Roka
Naslednji prispevek
Draveljski oratorij 2021