ODMEVI NA PREDAVANJE “SKOČI VEN” S POMOČJO GLASBE

Novice
Povej naprej!

V okviru SOCIALNEGA TEDNA, ki v Sloveniji poteka že šestič, letos od 25.09. – 4.10.2014 in so v več krajih po Sloveniji organizirana  različna predavanja z namenom, spodbuditi posameznike k družbeni odgovornosti in aktivnemu državljanstvu. Tako si organizatorji prizadevajo krepiti razmišljanje o izzivih, ki Slovenijo in Evropo čakajo v prihodnosti.

V okviru omenjenega tedna,  smo v petek, 26.09.2014 zvečer v Dravljah lahko prisluhnili izvrstnemu predavanju gospe Vide Celarec, prof. muzikologije in psihoterapevtki, z naslovom: »SKOČI VEN« s pomočjo glasbe.

Na zelo prijeten in  zanimiv način nam je »odpirala oči«, kaj je DOBRA glasba in  kako na posameznika vpliva. Kaj je v glasbi tisto, kar človeka sprosti ali ga naredi napetega. Poudarila je, da glasba govori skozi ritem, melodijo in  harmonijo, zato je to troje v glasbi tako pomembno. Osvetlila nam je  dejstvo, kako s pomočjo poslušanja glasbe lahko prepoznaš svoja občutja in jih lahko postaviš v konkretno dogajanje.  V to smo se lahko prepričali, saj nas je med predavanjem razvajala z DOBRO glasbo. Upala bi reči, da je večina od nas prisotnih ob poslušanju »skočila ven« v glasbo narave in slišala petje ptic, šum vetra v krošnjah smrek in udarjanje valov ob skale…

Predavateljica se je osredotočila predvsem na MUZIKOTERAPIJO kot obliko skupinske terapije. Muzikoterapija ima dolgo zgodovino. Znan je podatek, da so stari Egipčani že pred 3500 leti svoje bolnike zdravili z glasbo (neplodne ženske). Muzikoterapija temelji na dejstvu, da glasba s svojimi vsebinskimi in oblikovnimi elementi učinkuje na človekovo telesno in duševno počutje. Glasba vpliva na srčni utrip, dihanje, krvni tlak in presnovo.

Iz  lastnih izkušenj  je pripovedovala kako uspešna je ustrezna muzikoterapija pri zdravljenju shizofrenije, depresije, manije, pri odvajanju od najrazličnejših odvisnosti (alkoholizmu, motnjah hranjenja) itd.

Lahko povzamemo, da   kot je telovadba  dobra in zdrava za telo, je glasba dobra in zdrava za dušo. Izbirajmo DOBRO glasbo. Vsaka melodija je doživljaj posebej. V najrazličnejših situacijah si tako z DOBRO glasbo v vsakdanjem življenju, polnem napetosti in stresov, lahko pomagamo tudi sami.

 

Zvočni posnetek predavanja


Besedilo: Marija Šterbenc

Zvočni posnetek: Tomaž Celarec

Foto: Primož Podobnik


 

Prejšnji prispevek
DUHOVNA MISEL ZA 26. NEDELJO MED LETOM
Naslednji prispevek
90-LETNICO JE PRAZNOVAL P. VLADIMIR KOS