Obredi velikega petka

Novice
Povej naprej!

Veliki petek je dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Simbolika velikega petka predstavlja namero in razpoloženje, da se v odpovedi odpremo in postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca.

Čeprav ima velik petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. Na to nakazuje tudi rdeča mučenička barva, ki jo uporabljamo pri bogoslužju in spominjanju na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen.

Popoldan je bila ljudska pobožnost križevega pota. Z molitvijo in prepevanjem smo se ustavljali pri postajah križevega pota v naši cerkvi.

 

Pravilo velikega petka ima tri dele. V prvem je opravilo poročilo Božje besede, med katerim beremo pasijon ali o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija. Pri obredu velikega petka za otroke so letošnji prvoobhajanci je p. Albert ob projekciji slik prebral  Pasijona, pri večernem obredu velikega petka pa smo prisluhnili Pasijonu, ki ga je špel zbor Stopinje. Pri slovesnih prošnjah med drugimi prosimo za sodobno družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo, zdravje in mir v svetu.

V drugem delu častimo križ v znamenju hvaležnosti in spoštovanja.

V tretjem pa je obhajilni obred. Duhovnik že posvečene hostije, ki jih je prinesel iz ječe, kamor jih je odnesel na veliki četrtek, po koncu obreda odnese na novo mesto, tokrat v ti Božji grob.

 

 

 Zgoraj je posnetek pasijona in fotografije večernih obredov, spodaj pa so fotograje obredov za otroke na Velikega petka.

 

Foto: Tomaž Celarec

Video: Marko Medvešek 


Prejšnji prispevek
NATEČAJ za imena kozic
Naslednji prispevek
Velikonočno voščilo 2022