OBHAJANJE OBLETNICE ROJSTVA P. VLADIMIRJA TRUHLARJA

Povej naprej!

Letos 3. septembra bomo obhajali stoletnico rojstva p. Vladimirja Truhlarja. Ob tem jubileju bo spominska sveta maša v nedeljo, 2. septembra, ob 19. uri v naši novi cerkvi. Somaševanje bo vodil p. Milan BIZANT. P. dr. Lojze BRATINA bo spregovoril o Truhlarjevem doživetju Kristusa. Maša bo popestrena z recitacijami Truhlarjevih pesmi, pel pa bo župnijski zbor N’s 8.

 

 

vabijo slovenski jezuiti


 

 

Nekaj tednov kasneje bo potekal celodnevni simpozij, ki bo vsebinsko zaobjemal p. Vladimirja Truhlarja v pokoncilski dinamiki Cerkve (vezan na stoletnico rojstva p. Truhlarja ter 50-letnico začetka II. vatikanskega koncila).

Simpozij bo potekal v torek, 30. oktobra 2012, v Ljubljani na Teološki fakulteti; pripravlja ga slovenska provinca DJ v sodelovanju s Teološko fakulteto v Ljubljani.

 

 

p. Vladimir TRUHLAR (1912 – 1977): Rodil se je v Gorici 3. septembra 1912. V gimnazijo je hodil v Ljubljani, kjer se je vpisal tudi na študij teologije. Doktoriral je leta 1941 s tezo o procesu sprejemanja in doživljanja Boga pri ruskem mistiku Vladimirju Solovjovu. 

Za duhovnika je bil posvečen leta 1939, sedem let kasneje pa je vstopil v južnonemško provinco Družbe Jezusove. V Rimu je poučeval askezo in mistiko, nato pa se je leta 1974 vrnil v Ljubljano. Tu je želel širiti nove smeri v teologiji, toda takraten pritisk okolja na jezuite je bil premočan. 

Vladimir Truhler je izdal štiri pesniške zbirke v času svojega življenja, dve pa sta izšli po njegovi smrt. V njegovih pesmih se izjemno kaže njegova predanost Bogu. Žal pa njegove pesmi v slovenski poeziji nikoli niso bile dovolj cenjene.

V župnijskem zavodu Dravlje je leta 1977 izdal knjigo z naslovom  Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju, to je Truhlarjeva zbirka predavanj o duhovnosti v slovenski književnosti iz časa, ko je predaval na teološki fakulteti v Ljubljani. 

Prejšnji prispevek
PRAZNOVANJE ROKOVE NEDELJE
Naslednji prispevek
ANIMATORJI NA ZASLUŽENEM ODDIHU