• novice
  • z br. jožetom rovtarjem dj smo praznovali

Postni čas 2023

Z br. Jožetom Rovtarjem DJ smo praznovali

Danes smo pri maši ob 8.30 praznovali 90 let brata Jožeta Rovtarja, člana prve jezuitske skupnosti v Dravljah in dolgoletnega misijonarja v Zambiji.


Z br. Jožetom Rovtarjem  DJ smo praznovali

Pri župnijski sveti maši smo se  Bogu zahvalili za 90 let življenja brata Jožeta, ki je bil v prvi jezuitski skupnosti, ko je nastala nova župnija Dravlje. Takrat je bila skupnost majhna, župnik p. Lojze Štrubelj, kaplan p. Kovač in brat Jože, ki je skrbel za kuhinjo in druge potrebne vsakdanje reči. Potem je odšel v misijone v Zambijo in tam živel in delal vse do leta 2011, ko se je vrnil v domovino in seveda v Dravlje. Ko mu zdravje dopušča, še vedno  pomaga pri raznih opravilih, najraje pa se zadržuje  na vrtu.  Več o njem in njegovem življenju je povedal p. Franc Kejžar. Ogledali smo si tudi kratek filmček in tako spoznali njegovo ožjo družino in delo v misijonih.

Pri sveti maši so ga s svojo prisotnostjo razveselili domači iz Selške doline, tudi eden od bratov je bil med njimi. Nečakinja je v zahvalnih besedah stricu izrazila hvaležnost za zgled vere, za molitev in za povezanost, ki so jo vsa leta, ko je bil v misijonih, skrbno gojili. Povedala je, da so domači preko njega vstopali v »drug svet«, kjer so stiske še večje kot doma.

Tudi župnijsko občestvo je bratu Jožetu zaželelo trdnega zdravja in dobrega počutja v skupnosti in v župniji.  Po sveti maši je bilo prijetno druženje še na trgu sv. Roka, kjer smo s slavljencem lahko poklepetali in ga še kaj povprašali.

Več o bratu Jožetu lahko preberete v knjigi »Draveljsko berilo« na strani 206.

 

Besedilo: Marija Šterbenc

Foto: Tomaž Celarec

 

Tukaj lahko prisluhnete voščilom, ki so bila izrečena in zapeta med sveto mašo: 

VoščiloGalerija slik

© 2023 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.