• novice
  • 16. srečanje prijateljev in dobrotnikov centra aletti

»Bodite torej budni, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar.«

(Mr 13,35)

16. srečanje prijateljev in dobrotnikov Centra Aletti

V soboto, 24. novembra je v naši cerkvi potekalo srečanje prijateljev v centru dobrotnikov Aletti.


16. srečanje prijateljev in dobrotnikov Centra Aletti

Deževna novembrska sobota je postala znotraj Draveljske cerkve sončna in barvita. Srečanje se je kot vsako leto začelo s sveto mašo. V uvodnem pozdravu je s. Marina Štremfelj je povedala, da vsi iz Centra Aletti želimo, da nam to srečanje ogreje srce in okrepi Božjega duha v nas. »Vsi se zavedamo, da lahko živimo le v odnosu z Bogom. Evharistija je zaklad darovanja tudi našega vsakdanjega življenja, nas uči, kako naj naše življenje postaja darovanje. Pri evharistiji se človek uči piti, jesti in delati, da bi vsakdanjik postal bogoslužje po bogoslužju.«

Bogoslužje je polepšalo petje draveljskega mešanega pevskega zbora pod vodstvom zborovodja g. Marka Ušeničnika in organista g. Severina Živica.

Nekaj povzetkov pridige p. Marka Rupnika:

Ob nedelji, prazniku Kristusa- kralja vesoljstva, p. Rupnik razlaga božjo besedo o tem, kaj pravzaprav pomeni Kristus - kralj. Bog ne želi, da bi Izrel imel kralja. Skušnjava je bila, da bi njihov kralj bil, »kakor drugi«. Sv. Pavel pravi, da je Kristus drugačen, Kristus osvobaja, ne zasužuje.

Kaj nam lahko Kristus-kralj pomeni danes?

V prvih stoletjih krščanstva tega izraza ni bilo. Kristus je bil Pantokrator, Vserešitelj. Zakaj je pojem »kralj« tako tvegan? Kralj v svetovnem pomenu je vzvišen, oblasten, ima moč, ki lahko udari nasprotnike.

Kristus pa je razodel Boga bolj kot »škandal«, ker je razodel Boga, ki se daje, kot služabnik, umiva noge, streže pri mizi, nobene stvari si ne vzame zase. Še kozarec vode dobi od Samarijanke.

Kristus je razodel Boga, ki ni vzvišen. Kristus v svoji osebi ostaja enak nam. Ko je povzdignjen, je le na križu.

Kristus s svojo besedo in dejanji ni odgovarjal njihovim pričakovanjem.

Kristus je postal človeku blizu v trplenju. Kristus pokaže resnico, ki jo človekovo oko brez Sv. Duha ne more videti. Gre za pogled ljubezni. Gleda drugače.

Božje kraljestvo je kraljestvo resnice. Kristus je Resnica. Je ljubezen med Očetom in Sinom. Resnica se razodene kot Lepota. Lepota odnosov. Kraljestvo resnice je kraljestvo daritve samega sebe. Je onstran naše logike.

Kristus naredi vse, kar hoče Oče, ki daruje človeku lastnega sina. Zaradi ljubezni do človeštva. To je duhovništvo. Vsak krščenec vstopi v Kristusovo duhovništvo. Mi vsi smo služabniki.

Praznik je pomenljiv saj kaže našega Boga takega, ki se nam približa, da združuje vse, ustvarjeno in neustvarjeno, Božje in človeško - z ljubeznijo in daritvijo.

 

Po maši je sledil pogovor, ki ga je s p. Rupnikom vodil dr. Maksimilijan Matjaž, izr. prof. Teološke fakultete v Ljubljani.

V pogovoru sta orisala novo knjigo p. Marka Ivana Rupnika, z naslovom Po Duhu. V knjigi je zapis, o duhovni teologiji, ki je izraz prenove cerkvenega življenja, kot jo je začrtal papež Frančišek, da bi zmogli »epohalni prehod v katerem se nahajamo«.

P. Marko je eden od enajstih izbranih teologov, ki so na povabilo Vatikana napisali knjigo o smeri Cerkve s papežem Frančiškom, vsak teolog s svojim poudarkom.

Knjiga je bila prvič predstavljena na ravnokar minulem Slovenskem knjižnem sejmu. Nekaj povzetkov o tem pogovoru s p. Rupnikom si lahko preberete na spletni strani Družine. Celotni intervju pa bo objavljen v naslednji izdaji tednika Družina.

Predstavitvi knjige je sledilo prijateljsko druženje v dvorani nove cerkve.

Bogu hvala za sveže duhovne poglede patra Rupnika na naš čas v katerem je vse preveč sivine in zaskrbljenosti.

 

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete posnetku zahvalne svete maše .

 

Foto in zvočni posnetek: Tomaž Celarec

 

 

 

 Galerija slik

© 2023 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.