NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA

Povej naprej!

V Katoliški Cerkvi bomo 27. aprila praznovali 2. velikonočno nedeljo, imenovano tudi belo nedeljo ali nedeljo Božjega usmiljenja. Ime bela nedelja (lat.Dominica in albis) izvira iz starokrščanskih časov, ko so novokrščenci, ki so prejeli zakrament sv. krsta med velikonočno vigilijo, ves teden po veliki noči prihajali k bogoslužju v belih oblačilih. Uporaba belih oblačil, ki so znamenje čistosti, je izpričana od 4. stoletja, poseben pomen pa so dobila v 17. stoletju, ko so jezuiti na nedeljo po veliki noči uvedli skupinsko prvo obhajilo. Bela barva ima v bogoslužju močen simboličen pomen; je seštevek vseh barv mavrice, polnost nerazlmoljene svetlobe, izraža začetek in konec, polnost in praznino.

 

 

Nedelja Božjega usmiljenja

Bl. papež Janez Pavel II. (1978–2005) je 30. aprila leta 2000 na nedeljo po veliki noči, razglasil poljsko redovnico Favstino Kowalsko za svetnico ter ob tej priložnosti določil, da se bo prva nedelja po veliki noči »odslej v vsej Cerkvi imenovala nedelja Božjega usmiljenja.«
Papež se je pri tem oprl na javno razodetje, posebej na Božjo besedo te nedelje, ki nazorno govori o Božjem usmiljenju, povod pa je bilo Jezusovo razodetje sestri Favstini: »Hči moja, govori vsemu svetu o mojem neizmernem usmiljenju. Hočem, da je praznik Božjega usmiljenja zatočišče vseh duš, pribežališče vseh grešnikov. Ta dan bom razodel polnost svojega usmiljenja.
Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel sveto obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje grehov in kazni za grehe. Naj se nihče ne boji priti k meni, čeprav so njegovi grehi še tako veliki. Hočem, da praznik mojega usmiljenja slovesno obhajate prvo nedeljo po veliki noči. Povej ranjenim ljudem, da se morajo zateči k mojemu usmiljenemu Srcu in dal jim bom svoj mir.
Preden pridem kot pravičen sodnik, pridem kot kralj usmiljenja. Kdor zavrne moje usmiljenje, se sam obsodi.«

Povezanost praznika Božjega usmiljenja in 2. velikonočne nedelje kaže na simbol zveze med zakramentom svetega krsta, velikonočno skrivnostjo odrešenja in Božjim usmiljenjem. S prejemom zakramenta krsta so pri novokrščenemu odpuščeni in očiščeni vsi grehi, kar predstavlja razsežnost sprave med Bogom in človekom.


Katoliški tednik Družina, Radio Ognjišče in svetišče svetega Jožefa v Ljubljani vabijo na molitveno bdenje pred kanonizacijo dveh papežev (Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.) v soboto, 26. aprila, od 19. do 22. ure v svetišče sv. Jožefa v Ljubljani. Molitveno bdenje ob beatifikaciji papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. bo potekalo po naslednjem razporedu:
–       19:00 večernice;
–       19:30 molitev rožnega venca;
–       21:00 sv. maša. Somaševanje bo vodil škof msgr. dr. Jožef Smej.


Pri sv. Jožefu v Ljubljani bo letošnjo nedeljo Božjega usmiljenja v popoldanskih urah posebno slavje, saj se bodo častilci Božjega usmiljenja, zbrani od vseh strani, v velikem veselju Bogu zahvaljevali za dva nova svetnika, papeža, za sv. Janeza XXIII. in sv. Janeza Pavla II. Slavje se bo v cerkvi začelo ob 14. uri s češčenjem Najsvetejšega in nadaljevalo ob 16. uri s sveto mašo.

Prejšnji prispevek
VELIKONOČNO VOŠČILO
Naslednji prispevek
ZA NOVEGA ŽUPNIKA IMENOVAN P. MIRAN ŽVANUT