Nameni apostolata molitve za januar 2017

Povej naprej!

Za evangelizacijo

Da bi si vsi kristjani po zvestobi Gospodovemu nauku prizadevali z molitvijo in v bratski ljubezni obnoviti cerkveno skupnost in da bi s skupnimi močmi odgovarjali na izzive, s katerimi se sooča človeštvo.

 

Krščanska edinost

V vseh kristjanih se mora nenehno krepiti zavest, da smo zavezani k izpolnjevanju Jezusove volje, ki jo je izrekel v molitvi k Očetu na predvečer trpljenja:«Da bi bili vsi eno.« Potrebno je omogočiti tesnejši stik z drugimi Cerkvami in cerkvenimi skupnostmi ter razvijati nove oblike sodelovanja. V tem pogledu igra pomembno vlogo izdajanje ekumenskih prevodov Svetega pisma, pa tudi skupno delovanje v službi trpečim in pomoči potrebnim ter sodelovanje pri prizadevanju za varovanje človeškega življenja v njegovem neodtujljivem dostojanstvu, za varovanje stvarstva in odstranjevanje krivic, ki bremenijo toliko posameznikov in ljudstev.
Duhovni ekumenizem, ki doseže svoj vrh v tednu molitve za edinost kristjanov, se napaja in razvija po mnogih kanalih, ki jih zares vidi samo Gospod, vendar jih tudi mi lahko marsikje z veseljem prepoznamo. Kaže se v po vsem svetu razpredenem omrežju molitvenih impulzov, ki tako na župnijski kot na mednarodni ravni širijo kisik pristnega ekumenskega duha po vsem telesu Cerkve; obstaja mreža dejanj, ki nas na področju karitativnosti povezujejo v skupnost; to so prav tako molitve, meditacije in druga besedila, ki krožijo po spletu in prispevajo k ozaveščanju in medsebojnem spoštovanju. Prepričan sem, da lahko rastemo in se učimo drug od drugega, združeni v tem, kar nas že povezuje na skupni poti pod vodstvom Svetega Duha.

Dragi bratje in sestre, 50 let po razglasitvi Odloka o ekumenizmu (Unitatis Redintegratio) ostaja prizadevanje za krščansko edinost prioritetna naloga katoliške Cerkve in ena od mojih glavnih vsakodnevnih skrbi. Edinost je najprej in v prvi vrsti Božji dar in delo Svetega duha, vendar smo mi vsi poklicani k sodelovanju. Zato se vam zahvaljujem za vse vaše delo, vas izročam materinski priprošnji svete Device Marije in vas prosim, da molite zame in za moje poslanstvo.

Papež Frančišek (Papež Frančišek, 20. november 2014


Slovenski namen:

Da bi globlje razumeli, kako Bog skrivnostno spremlja vsa naša prizadevanja.

 

Povsod se srečujemo s skrivnostmi. Več kot strokovnjaki vedo, več je tudi skrivnosti, ki jih odkrivajo. Tudi sami sebi smo skrivnost. Tako smo ustvarjeni in prav je, da vsega ne vemo. Kako bi na primer živeli, ko bi vnaprej vedeli, kdaj in kakšna bolezen nas bo prizadela. Bog pa je tisti, ki mu poznanja ne omejuje nobena skrivnost. Ta misel nas mora hrabriti, posebno takrat, ko se nesrečni sprašujemo: Zakaj? Zakaj ravno jaz? Ker nas Bog popolnoma pozna in ve za vse okoliščine našega življenja, nas tudi spremlja na svoj, skrivnosten način. Temu pravimo Božja previdnost. Že starši so nas učili: Bog vse vidi, Bog vse ve… Hvala mu za to skrivnostno spremljanje!

Prejšnji prispevek
Predstavitev nove knjige: Draveljsko berilo
Naslednji prispevek
Vikend za mlade