Kateheza Dobrega pastirja 2017/18

Povej naprej!

Otroci bodo v njem našli vse, kar vidijo v cerkvi pri maši. Vsega se bodo lahko dotaknili in z vsem tudi delali. Ta oblika verskega pouka traja eno uro in pol enkrat tedensko, kot pretekla leta pa ga vodi ga. Nada Jeromen.

V župniji Dravlje bodo srečanja ob torkih ob 17.00 v mali veroučilnici. Prvo srečanje bo v torek, 26. septembra, ob 17.30 – samo za starše. Naslednji teden, v torek, 3. oktobra ob 17.00, pridejo tudi otroci.

Kateheza Dobrega pastirja je kerigmatični (oznanjevalni) pristop k verski vzgoji otroka, ki spoštuje otrokove verske zmožnosti.

Ob oznanjevanju Božje ljubezni otrok s čudenjem in veseljem vstopa v odnos z Bogom. S tem osvaja religiozni ključ, ki mu bo omogočal razvoj celovitega pogleda v globino daru življenja.

Glavna stebra Kateheze Dobrega pastirja sta:

  • močan teološki temelj: Sveto pismo in liturgija kot neposredni izvir Božjega razodetja,

  • trden pedagoški temelj: pedagogika montessori, s spoštovanjem osebe in zmožnosti otroka.

Prvi steber stoji na veri, da Bog išče človeka, ker ga ljubi, in da človek hrepeni po tej ljubezni in nanjo odgovarja. Drugi steber pa stoji na veri, da Božja ljubezen vključuje okoliščine vsake kronološke starosti, zato so celo zelo majhni otroci povabljeni v odnos zaveze z Bogom. Značilnosti Kateheze Dobrega pastirja so povzete v 32 točkah. Katehiste pri Katehezi Dobrega pastirja vodi otrokova neizgovorjena prošnja: »Pomagaj mi, da naredim sam. Pomagaj mi, da pridem bližje k Bogu.« 
K temu pripomore tudi pripravljeno okolje, atrij, ki omogoča otrokovo samostojno delo.


Prejšnji prispevek
STIČNA MLADIH 2017 – Velike reči mi je storil Mogočni
Naslednji prispevek
Kolesarsko romanje v Santiago de Compostela