IZPOVEDOVANJE VERE – 6. del

Povej naprej!

Kratka razmišljanja v postnem času smo naslovili IZPOVEDOVANJE VERE. Razmišljanja bodo pripravljale različne skupine v župniji oz. njihovi predstavniki.

 

 

 

 

 

 

 

Šel pred pekel

Dogodke Jezusove poti v Jeruzalem, njegovo trpljenje, smrt, spust v predpekel in vstajenje bomo doživljali v velikem tednu, v katerega vstopamo že danes. Velika sobota je dan, ko obhajamo skrivnost, ki jo izpovedujemo v členu veroizpovedi: »šel v predpekel«.
Nova zaveza pogosto trdi, da je Jezus »vstal od mrtvih« (Apd 3,15; Rim 8,11; 1 Kor 15, 20), kar predpostavlja, da se je pred vstajenjem mudil v bivališču umrlih. Jezus je okusil smrt kakor vsi ljudje in se jim je pridružil s svojo dušo v bivališču umrlih. Vendar je šel tja kot Odrešenik in oznanil veselo novico umrlim, ki so bili tam zaprti.
Starodavna homilija na veliko soboto razlaga, da je Jezus obiskal tiste, ki so sedeli v temi in smrtni senci; zasužnjenega Adama in sosužnjo Evo je šel rešit bolečin Bog in Sin njegov … Takole kliče Adama, ko pride v predpekel: »Jaz sem tvoj Bog, ki sem zaradi tebe postal tvoj sin. Predrami se, ki spiš, saj te nisem zato ustvaril, da bi životaril vklenjen v predpeklu. Vstani od mrtvih, jaz sem življenje mrtvih.«
V členu »šel v predpekel« izpovedujemo, da je Jezus zares umrl in da je s svojo smrtjo za nas premagal smrt in hudiča, ki je »imel smrtonosno oblast« (Heb 2,14).
Umrli Kristus je v svoji duši, zedinjeni z njegovo Božjo osebo, šel v bivališče umrlih. Pravičnim, ki so živeli pred njim, je odprl nebeška vrata.
Sv. Efrem Sirski takole opeva Kristusa, ki se je spustil v predpekel in od tam vstal ter rešil duše pravičnih:

Naš živi Kralj, vzdigni se iz Šeola kot zmagovalec.
Dvojno gorje je prišlo na levico:
prekletstvo za hudobne duhove in demone,
žalost za satana in smrt in žalovanje za greh in Šeol.
Danes pa je za desno stran radost:
na ta veliki dan naj pojemo veliko hvalo Njemu,
ki je umrl in vstal, da bi vsem dal življenje in vstajenje!

Jezuit p. Marko Rupnik je na mnogih mozaikih upodobil Kristusa, ki iz predpekla vleče Adama in Evo, da bi ju rešil kazni za greh in povedel v nebesa.

 

Besedilo so pripravile sestre uršulinke.

Prejšnji prispevek
VELIKI TEDEN 2013
Naslednji prispevek
SOŽITJE V VESELJU – MEDGENERACIJSKO SREČANJE