DUHOVNA MISEL ZA PRAZNIK SPOMINA VSEH VERNIH RAJNIH

Povej naprej!

 

 

 

 

 

Božja beseda za praznik Spomina vseh vernih rajnih.

 Dragi bratje in sestre v Gospodu!

Praznik vseh svetih, ki ga praznujemo danes, 1.novembra, in vernih duš dan, ki letos pade točno na nedeljo, 2.novembra, nas vabita k prav posebni misli. Nič kaj se ne zdi priljubljena v sodobnem svetu, najraje se ji vsi izogibajo. Pa vendar se nam vedno znova vsiljuje dokler ne ugotovimo, da je dejansko neizbežna. Uganili ste – to je misel na smrt.

V šoli so nam povedali mnogotere podatke o vseh možnih stvareh, ki bi nam v življenju utegnile koristiti in prav je tako. Učili so nas in nove generacije – tudi danes – še učijo o mnogih pomembnih stvareh. Vse to gotovo lahko prav pride. Vendar to še zdaleč ni vse.

Upravičeno se lahko vprašamo: ali ni vsa naša – tako napredna – civilizacija pozabila na eno zelo pomembno vprašanje? Ali ni od tega vprašanja odvisno veliko tega, če ne prav vse v našem življenju? In ali ni nekaj zelo narobe z nami, če smo pozabili na nekaj tako pomembnega kot je smrt in večno življenje po smrti?

Nobena šolska znanost in tehnika nam ne moreta dati odgovora na to vprašanje. Postavljeni smo pred izziv dugačnega – filozofskega in teološkega, duhovnega – razmisleka. In tu lahko še tako napredovalo znanost dopolni prav vera, s pomočjo katere lahko v duhu gledamo čez mejo telesne smrti in slutimo veliki smisel našega bivanja. Samo v veri dobimo tiste zadnje in končno najpomembnejše odgovore, ki jih naša duhovna narava zahteva. 

Prejšnji prispevek
ŽUPNIK IN KAPLAN TEKLA NA LJUBLJANSKEM MARATONU
Naslednji prispevek
MAŠE JEZUITSKE SKUPNOSTI V CERKVI