Draveljski duhovni večer o slamnatih jaslic v Ljubljani

Novice
Povej naprej!

V petkovem duhovnem večeru nam je Jože Jurkovič pripovedoval o slamnatih jaslicah, ki že nekaj let na ljubljanskem veselem decembru, veliki potrošniški prireditvi, pričajo tudi o adventu, pripravi na prihajajoči božič. Jožetova osnovna ideja je bila, postaviti jaslice ven, pred cerkev, med mimoidoče, saj mnogi, ki v cerkev niti ne vstopijo, ne doživijo Božjega prihoda na zemljo. Jaslice je iz slame naredil Anton Kravanja iz Tolmina, ki niti veren ni. Za več deset tisoč šivov v slamo in trimesečno trdo delo pri izdelavi figur je zavrnil kakršno koli plačilo.

Slamnate jaslice so bile prvič postavljene za božič 2010 v Stožicah pred novo cerkvijo, dve leti kasneje so stale v mariborski stolnici. V Ljubljani je leta 2013 Jože dolgo čakal na sprejem pri županu, postavitev jaslic je bila sprejeta. Določili so tudi mesto postavitve čisto na robu decemberskega dogajanja, da ne bi niti slučajno stale pred frančiškansko cerkvijo. V okviru veselega decembra vsako leto stojijo ob Ljubljanici pred Zoisovo palačo (pri Šuštarskem mostu). Prvo leto je več medijev poročalo o slamnatih jaslicah, celo v Tedniku TV Slovenija 20. 12. 2010 so dobile zelo lep prispevek. 

Glavni aranžer je vsako leto Janez Seliškar, vodilni slovenski cvetličar. Jaslice imajo vsako leto nekoliko drugačno podobo, vsakič nas nagovorijo nekoliko drugače. Prvo leto ljubljanske postavitve se je v knjigo vtisov vpisalo več kot osemsto ljudi, med njimi veliko znanih Slovencev. Sami pozitivni in pohvalni, celo navdušeni vtisi, v več jezikih. Vpisal se je igralec Jernej Kuntner, predsednik SAZU dr. France Bernik in celo ameriški veleposlanik g. Joseph Mussomelli. Jože je mestni upravi napisal poročilo in dodal nekaj kopij vtisov. Naslednjo jesen je mestna uprava zaradi jaslic iskala njega, ne on njih.

Decembra 2015 so imeli v Cankarjevem domu Prifarci novoletni koncert. Tudi oni so si zaželeli sceno s slamnatimi jaslicami. Anton Kravanja jim je izdelal malo manjšo Sveto družino in par ovčk. Po koncertu smo te jaslice postavili v ljubljanskem živalskem vrtu blizu vhoda.

Pogovor je spremljal Damjan s prikazom slik in video posnetkov o izdelavi slamnatih jaslic in njihovem postavljanju ter nekaj komentarjev znanih Slovencev. Jože je povedal tudi nekaj anekdot o gledalcih, ki o jaslicah nimajo pojma (ali pa ga nočejo imeti), pa tudi o posameznikih, ki so mu metali polena pod noge.

Posebej je pohvalil draveljske ‘fante’ (vsi smo penzionisti), ki vsako leto pomagamo pri postavitvi, tudi v mrazu, snegu ali dežju. Brez Draveljcev bi ne bilo jaslic za Ljubljanico. Vse prisotne je povabil na obisk jaslic na sveti večer ob 19. uri, ko ob krajšem kulturnem programu polagajo Jezuščka v jaslice.

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete posnetku celotnega večera.


Na spodnjih dveh povezavah, pa si lahko pogledate dva video posnetka:

  

Besedilo: Jože Strajnar

Zvočni posnetek in foto: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Jaslice 2018
Naslednji prispevek
Prisluhnili smo koncertu sakralne glasbe EXSULTATE, JUBILATE