Draveljska mladina o letošnji Stični mladih

Novice
Povej naprej!

Srečanja so se udeležil tudi mladi iz naše župnije. Tukaj je nekaj njihovih vtisov:

V soboto 21.09.2019 smo se mladi župnije Dravlje udeležili srečanja Stična mladih 2019 z letošnjim geslom Tukaj sem, zgodi se!
Tja smo se že zgodaj zjutraj odpravili z vlakom. Dopoldne so potekale športne aktivnosti in turnirji v odbojki in nogometu, nato pa smo se udeležili raznih delavnic. Po delavnicah smo se vsi skupaj udeležili svete maše, ki jo je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Nato pa nas je nagovoril predsednik države Borut Pahor. Dan smo zaključili s koncertom Stična benda in vožnjo z vlakom nazaj do Ljubljane.

Stična mladih je nekaj edinstvenega saj se tisoče mladih iz Slovenije in zamejstva zbere, sklepa nova prijateljstva ter utrjuje stara, povezuje pa nas vera v našega Boga.

Katarina Trobiš

 

Letos sem bila prvič na Stični mladih. Bilo je drugače kot sem si predstavljala. Imeli so stojnice na kater si lahko kaj kupil in igral kakšno igro. Imeli so tudi turnir v odbojki in nogometu. Na koncu pa je imel Stična bend svoj koncert. Bilo mi je zelo všeč in se je bom z velikim navdušenjem udeležila tudi naslednje leto.

Eva Mestek

 

Stične mladih sem se letos udeležil drugič. Veselil sem se je predvsem zaradi zelo lepih trenutkov in izkušenj z lanske Stične, kjer sem se srečal z veliko mladimi, ki imajo podobno mišljenje in interese kot jaz.

Letos me je znova presenetila naša povezanost na srečanju. Vsi smo si med seboj zelo podobni, tudi če smo si na videz različni in prihajamo z različnih koncev Slovenije. Skupaj s prijatelji smo prišli tkat nova in močnejša prijateljstva med seboj in Jezusom. Lahko si predstavljate to množico mladih združenih kot eno. Povezanost se pokaže že pri sami organizaciji takega ogromnega dogodka. Vse ure in dnevi mladih prostovoljcev, ki so si vzeli čas in nam polepšali dan. Zelo se me je dotaknila tudi Sveta maša, ki jo je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl.  Mladi smo bili naenkrat pred Bogom in molili, prepevali, kakšen občutek… Ta dan si bom zapomnil tudi po zaključnem koncertu. Energičnost in navdušenje sta enostavno nepozabna. Upam, da se bom prihodnje leto zopet srečal z znanimi veselimi in nasmejanimi obrazi v Stični.

David Medvešek 


Okoli 20 mladih iz župnije Dravlje se nas je tretjo soboto v septembru odpravilo z vlakom na 38. srečanje mladih v Stični. Tam smo začeli z nekaj pesmimi, nato pa so različne organizacije na svojih stojnicah predstavljale svoje delovanje. Prav vsaka je bila po svoje zanimiva in na vsaki si izvedel nekaj novega, dobil kakšno misel ali obesek, letak ali kazalko (ali pa kaj za posladkat). Vzporedno je potekal tudi turnir v nogometu. Začele so se delavnice, ki so bile narejene za različne starosti in interese. Najbolj so nama bila všeč pričevanja, kjer smo lahko slišali osebne zgodbe. V tem času so se našli tudi trenutki za druženje, ki smo jih s pridom izkoristili. Srečali smo veliko prijateljev in znancev, z nekaterimi pa smo se šele spoznali. Začele so se priprave na sv. mašo, ki jo je daroval nadškof Alojzij Cvikl. Po maši je imel nagovor predsednik RS Borut Pahor, ki je tudi razglasil rezultate nogometnega turnirja. In začel se je koncert Stična benda, na katerega smo vsi tako dolgo čakali. Prav vsi smo zares uživali v njem. Ob šestih pa je bil že čas, da se zberemo in odpravimo proti pol ure hoda oddaljeni železniški postaji. Vlak je odpeljal ob 18.45. Bil je zelo poln tako, da nas je večina sedela kar na tleh.

Za naju, ki sva letošnji birmanki, je bila to prva Stična, zagotovo pa ne zadnja. Naslednje leto vabljeni, da se pridružite.

 Katarina in Rahela Demšar


V petek ob 16:45 je bila v litijski cerkvi kratka molitev za vse romarje, ki smo se odločili da se bomo v Stično odpravili peš iz Litije. Po molitvi smo počakali zamudnike in se odpravili na pot čez klance. Med potjo smo se pogovarjali in peli ob spremljavi kitare. V glavnem čas je hitro mineval. Tik preden je sonce zašlo smo se ustavili in poslušali besedilo o letošnji temi stične, če smo pripravljeni reči Gospodu tukaj sem, zgodi se. Pot smo nadaljevali v tišini in razmišljali o tem, po tem pa smo si v parih podelili še naše razmišljanje. Takrat pa se je že stemnilo in smo morali hoditi z lučkami še kako uro mogoče 2. Prišli smo do stične in po cesti nadaljevali do Ivančne Gorice. Cilj smo dosegli ob desetih zvečer. Tam smo se združili se z romarji ki so pot začeli v Trebnjem in kolesarji.

Ko smo pojedli večerjo smo imeli odlično pričevanje in adoracijo ob najsvetejšem, ki pa so jo z glasbo popestrili tudi člani prejšnjega stična benda. Po adoraciji pa smo se polni pričakovanj odpravili spat.

V soboto smo se zbudili z bolečinami v nogah  a vseeno dobre volje. Spakirali smo svoje stvari, pozajtrkovali in se odpravili do Stične. Ker na začetku še ni bilo veliko ljudi je bilo zelo mirno. To pa ni trajalo dolgo ker so se nasmejani ljudje začeli kar usuvati. Poleg vseh stvari ki jih v Stični lahko počneš je najboljše ko srečaš prijatelje s katerimi se dolgo nisi videl. Na voljo so bile različne zanimive delavnice in stojnice. Potekal pa je tudi nogometni turnir in skavti smo imeli tradicionalno srečanje. Ob 14:15  je bila maša za vse udeležence ki jo je vodil nadškof Alojzij Cvikl. Popestrili pa so jo tudi zbor in stična bend. Na koncu pa seveda še  nepozaben koncert. Po koncertu smo se “dravljčani” zbrali skupaj in se odpravili na že poln vlak, tako da smo morali sedeti na tleh ali pa zbasani en ob drugem. Ko je vlak prispel v Ljubljano smo šli še tradicionalno dravljčani skupaj v meka. In tako zaključili nepozaben dan ki nam ga je naklonil Bog. 

Neža Trobiš


Stično mladih se tudi jaz udeležujem letos drugič, sama te priložnosti v ”mlajših letih” nisem izkoristila, sem pa zato sedaj zelo hvaležna, da lahko tak dogodek doživim z osebami, ki so mi najbolj pri srcu.
Stična zame pomeni doživljanje vere na res dobrosrčnem preprost način. Ko smo tam čutim utrip hvaležnosti, še posebej ko vidim mlade iz vse Slovenije ko pojejo verske pesmi tako ponosno in z vsem srcem, me res objame toplina Božje ljubezni. Letošnja Stična me je res nagovorila, tako da novim izzivom naproti »Tukaj sem, zgodi se«. 

Katja Čarman

Video: Matej Zupan

Prejšnji prispevek
Romanje župnijske Karitas
Naslednji prispevek
Jasličarji otvorili letošnjo sezono