Dragi ljubitelji Draveljskih jaslic

Novice
Povej naprej!

Letos nas je tole nenavadno leto prikrajšalo za marsikaj. Tudi obiskovanje lepih jaslic po cerkvah in domovih vsepovsod po Sloveniji. Ker vas ne moremo povabiti k ogledu jaslic v cerkvi (čeprav smo nekaj v manjšem obsegu postavili tudi tam), vas vabimo k ogledu galerije domačih jaslic vas, župljanov, ki ste se odzvali na naše vabilo, da z nami delite slike svojih jaslic ter zapise o njihovi izdelavi. 

Na tem mestu se Draveljski jasličarji iz srca zahvaljujemo vsem, ki ste sodelovali s svojimi prispevki in obogatili naš arhiv. Z vašim sodelovanjem so letošnje jaslice zares jaslice draveljske skupnosti.

Hkrati še vedno vabimo k sodelovanju tudi ostale, prispevke namreč zbiramo vse do 6. januarja na našem elektronskem naslovu: draveljske.jaslice@gmail.com. Želimo si, da bi bila galerija kar se da polna.

Ponovno vabljeni tudi k ogledu našega spletnega arhiva preteklih draveljskih jaslic ( https://www.zupnija-dravlje.si/jaslice ), ter zapisov prvih jasličarjev o tem, kako se je zgodba pred skoraj tridesetimi leti sploh začela in s kakšnimi izzivi so se takrat soočali.

 

TUKAJ PA SO PRISPEVKI, KI STE NAM JIH POSLALI:

 Božič, kot se ga spomni Brnkova mama:

Prišel je Božič, rojstvo Jezusa Kristusa. Vedno sem se ga nadvse veselila. Potrebno se je razveseliti življenja, ga zaužiti in slaviti Boga, ki nam vse daje. Življenje je tako dragoceno, da je vsak dan praznik. Najbrž to letos še bolj občutim in o tem premišljujem, saj po dolgih letih Božič prvič praznujemo brez ata. Verjamem, da sedaj njegova duša v miru počiva pri Jezusu.

Se pa spomnim moje mladosti, ko je stari ata ves december vsak dan spoštljivo postavil eno figurico v jaslice, ki so bile postavljene v kot pod razpelo; spomnim se,ko smo z obema bratoma pripravljali mah, na božično drevesce obesili obeske, nazadnje pa še lučke. Seveda smo se tega vsi zelo veselili. Navada je bila, da so velike kmetije za praznike mežnarju, ki je imel po navadi veliko družino in so bili revni, podarile v zahvalo jajca, moko in meso. Mama je spekla poprtnjak (kruh, ki je bil narejen iz bele moke, masla, jajc), ki je bil blagoslovljen za Božič, Silvestrovo in Sv.Tri kralje, potem pa smo si ga razdelili med seboj, dobile pa so ga tudi vse živali, ki so bile na kmetiji. Na vse tri svete večere je družina odšla ven, kjer smo blagoslovili gospodarske objekte, hlev, živino, dvorišče, nazadnje pa še vse prostore v hiši. Ata je imel vedno posebno mesto kot gospodar kmetije, zato je imel posodo s kadilom, mama je molila rožni venec, ostali pa smo za njima hodili in s smrekovimi vejicami in blagoslovljeno vodo blagoslavljali prostore. Nazadnje smo v dnevni sobi pri jaslicah zmolili do konca rožni venec in peli lepe božične pesmi. Moj stari ata me je kot petletno deklico naučil otroško božično pesmico, ki jo še vedno rada zapojem. Takole gre:

A, A, A, aj zima je prišla. Smo dobili trdo zimo, v toplo hišo vsi hitimo. A, A, A, aj zima je prišla.

E, E, E, sneg je padel že.  Ptičice so odletele, rožice so odcvetele. E, E, E, sneg je padel že. 

I, I, I,  sedimo krog peči. Radi knjižice beremo, lepe pesmice pojemo. I, I, I, sedimo krog peči.

O, O, O, ob Božiču je lepo. Jaslice so narejene, vse podobce pozlačene. O, O, O, ob Božiču je lepo.

U, U, U, zapojmo v čast Bogu. Sveti Jožef in Marija sveto detece povija. U, U, U, zapojmo v čast Bogu.

Navade, ki smo jih imeli doma v Zapogah, sem kasneje prenesla tudi v Dravlje, kjer še vedno vsako leto vsa zbrana družina blagoslovi prostore. Po blagoslovu pa sledi skupna božična večerja, kjer na plan privrejo spomini mladih in malo manj mladih.

Vsem želim mirno, zdravo, srečno in blagoslovljeno leto 2021!

 pripravila Anica Černivec – Brnkova mama

*********************************************************************************************************************

Jaslice, je postavila Maja skupaj s starimi starši. 
V pričakovanju Sv. treh kraljev vam pošiljam lepe pozdrave!

priravila družina Jagodič Boštjančič

*********************************************************************************************************************

Grom, strela in božični mir

Postavljanje jaslic je v naši družini vedno razburljivo. Ker se tega vsi veselimo, je nabito z  energijo in veseljem do dela. Kjer je zbrano veliko energije, sta tudi strela in grom in tudi pri tem nismo nobena izjema. Še sreča, da Jezus prinaša božični mir. Priprav se vedno lotimo prepozno, zato za vse želje in ideje zmanjka časa. Letos smo se lotili izdelave novega Betlehema, namesto vsakoletne struge in reke pa smo naredili jezero. Jaslice vsako leto lepo okrasijo naš dom in v božičnem času vse do svečnice se vsak večer zberemo ob njih, kjer za večerno molitev pojemo božične pesmi.

  pripravila družina Demšar

*********************************************************************************************************************************

Običajno smo pri nas doma jaslice imeli za nekaj, kar je po tradiciji treba postaviti, izdelali smo jih šele na božični večer. Letos sva se z bratom Primožem odločila, da bova izdelala boljše, večje in zanimivejše jaslice. Oba sva navdušena nad železnicami, zato sva kot glavno zanimivost vključila vlak.Na prigovarjanje ostalih družinskih članov sva bila prisiljena obdržati mah, ovce in smreko. Delo se je začelo že na začetku decembra. Jaslice vključujejo železniško postajo, ki služi kot hlevček v običajnih jaslicah, ograjene pašnike, železniški most, tunel, reko, itd. Na jaslice sem zelo ponosen in že razmišljam, kaj vse bom lahko dodal naslednje leto.

 


 

 pripravil Jernej Koman

*********************************************************************************************************************

Draveljske jaslice so sanjanje o velikih projektih, mali porazi, velike zmage, neprespane noči v odlični družbi, veliko (pre)sladke in (pre)slane hrane, mrzli hodniki, topel čaj, kup problemov, ki se do 23. 12. 23:59 (ali pa kakšno minuto kasneje) čudežno rešijo. Radovedni pogledi, spodbudne besede in pozorni zapisi v knjigi vtisov.

Draveljske jaslice niso vedno rožnate, vedno pa so doživetje.

pripravil Martin Podlogar

*********************************************************************************************************************

Odkar pomnim sem se vedno veselila ogleda draveljskih jaslic. Vedno do vsake najmanjše podrobnosti narejene jaslice s pomočjo katerih si lahko Njegovo skrivnost tako živo predstavljamo. Šele ko preživiš kakšen dan med jasličarji, pa vidiš koliko enega truda je vloženega, da so jaslice takšne kot so. Vidiš kako skrbno je narejen vsak detajl, kako pomembno je prav vsako delo, pri sebi pa odkriješ kakšen nov talent in kar je najpomembnejše: se duhovno obogatiš. Poleg tega, da si lahko v tem času priprave jaslic vzameš tudi več časa za pogovor z ostalimi jasličarji, se tudi spomniš, kako pomembno se je ustaviti in spomniti na pomen jaslic. 

 pripravila Melita Kogovšek

Jaslice mi predstavljajo nek sestavni del božičnega praznika, brez katerih si božiča ne predstavljam. V Družini jaslice zadnja leta postavljam sam jaslice, vendar me vedno znova zaboli, zakaj si nisem moral več časa za njih vzeti (vedno so narejene podobno). To leto se pa bom res bolje potrudil in tudi doma začel nekaj novega.

Otvoritev Draveljskih jaslic pa je eden od vrhuncev božiča. Delaš z ekipo, katero imaš rad, se veliko družiš in potem vidiš, kaj nam uspe iz leta v leto. Ko vidiš, da je ljudem ¨izdelek¨ dejansko všeč in zadnja leta si brez vsega tega ne predstavljam božiča. Lanski februar smo že komaj čakali na novi začetek in zdaj mi to manjka. Mi ne moremo nič, lahko samo molimo, da naslednje leto ne bomo prikrajšani. Verjamem, da bo vse v redu in se že veselim naslednjega ustvarjanja.

pripravil Matej Muki Vukina

 ********************************************************************************************************************************

Draveljskim jasličarjem sem se pridružila na povabilo Maje. Takrat v resnici niti nisem vedela  v kaj se spuščam. Jasličarji so se mi zdeli vedno nekaj posebnega, zelo nadarjeni ljudje, ki s svojimi idejami in spretnostmi uspejo upodobiti tisto najbolj krhko, skrivnostno in nepredstavljivo rojstvo Odrešenika. Težko pa sem si predstavljala, da bi lahko sama spadala mednje; nekaj sposobnosti že imam, vsekakor pa niso kos božičnemu čudežu. Na koncu se je izkazalo, da moje predstave niso bile napačne, ampak nepopolne (:  Res sama nisem kos, tako kot nihče od Draveljskih jasličarjev ni. V resnici vsak prispeva svoje sposobnosti in skupnost je tista, ki ustvari čudovito celoto. To, da lahko ljudi na duhovit, pristen in nekoliko nenavaden način spominjam na to, kdo je Bog za nas, doživljam kot čudež. Zame še večji čudež pa se dogaja v zakulisju, ko se ustvarjalni, delavni, šaljivi, sproščeni, včasih tudi neprespani in sitni, povežemo in damo na razpolago, da po nas, naših idejah in talentih božično sporočilo doživi več ljudi.

Po pridružitvi jasličarjem se mi je tudi pogled na domače jaslice nekoliko spremenil. Včasih sem se trudila, da bodo čim lepše, da bo vse na svojem mestu. Danes raje prepustim ustvarjalnosti in iznajdljivosti. Če nimam dovolj mahu, pač luknje pokrijem s suhim listjem. Če nimam hlevčka, ga naredim iz kartona, lubja, praproti … Zdaj vem, da Jezus pride v vsak hlevček, ki mu ga damo na razpolago.

pripravila Vesna Ahčin

Jasličarji. Skupina, ki se večini zdi skrivnostna, kot kakšno skrivnostno društvo, ki deluje v ozadju Draveljskega občestva. Pa temu vendar ni tako. To so dekleta, fantje, možje in žene, ki so ob skupnem druženju, vseh ostalih aktivnosti začutili nujo, da naši skupnosti pričarajo družinsko vzdušje, ob prihodu Zveličarja. To so prijatelji, ki so skozi druženja, toplino prijateljskih vezi, skozi nepozabna doživetja, skozi vse leto, tkali načrte , pridobivali znanje, da bi pričarali in olepšali duh družinskega praznika.

Tej skupini sem se pred leti pridružil tudi sam. Pritegnila me je predvsem ustvarjalnost, izvirnost in želja da vsak posameznik izkaže svoje talente, da jih podari ali preda prijatelju.  Očarala pa neverjetna vztrajnost in vez, ki jih je v zadnjih trenutkih pred Božičnim večerom držala pokonci, da so vedno iztisnili še zadnje atome moči. Navdušila pa radost in veselje, ko smo postavili še zadnje, drevo ali položili mah. In prav ta radost in veselje, ki so jo župljani izžarevali nam je vedno znova napolnila baterije in nam povrnila moči.

Tako smo s svojim delovanjem vsakoletno prijatelji postavili Jezusove jasli in v srca mnogih popeljali duh božiča. Tudi danes so jasličarske vezi močne. Vsako leto kdo odide ali se pridruži, kar pa ostane je prijateljstvo, veščine in želja po ustvarjanju domovanja, kjer nas vsako letno obišče odrešenik.

pripravil Štefan Rajšp

 ********************************************************************************************************************************

Letos so naše jaslice skromne, vendar prepletene z verižnimi in šibičnimi pentljami. Vsaka pentlja predstavlja vzklik oz. kratko molitev ali prošnjo.Tri dni pred praznikom sem jih končala. Na Sveti večer bodo zasijale v vsej svoji luči, ker bomo ob njih prižgali svečo in molili. Blagoslovljene Božične praznike vam želim.

pripravila Anica Križman

Besed,  ki bi opisale moje veselje, srečo in blagoslov, ob postavljanju jaslic, ni lahko najti. Odkar vem zase, je bil Adventni čas zame najlepši čas v letu. Vse leto se veselim postavljanja jaslic in božičnega drevesca (sem še iz časov, ki smo k polnočnici hodili na pol ‘na šverc’ in šli drugi dan normalno v šolo, službo, ko Božič še ni bil praznik vseh)… Jaslice in rojstvo Jezuščka so zame najlepši dan v letu. Nabiranje mahu, včasih tudi ledenega, ni bilo nikoli pretežko delo. Na vasi je bilo drugače,  v Ljubljani nimamo mahu.

Na božični večer smo vedno spoštljivo in počasi postavili jaslice in okrasili božično drevesce, oče je igral na kitaro Sveto noč,  pričakovanje je bilo iz trenutka v trenutek večje… Ko smo prišli od polnočnice, smo v jaslicenežno in spoštljivo položili Jezuščka.  In mir je preplavil vse – naš dom, pokrajino, Bog je prišel med nas in nam prinesel mir.

Včasih jih je Jana, sedaj pa Martin pripravi jaslice, jaz mu govorim, kako je bilo, ko sem bila jaz majhna. Posluša me, vidim, da se veseli, o svojih občutkih ne govori. Je vesel, ostalo bo povedal, ko bo lahko zrelo ozavestil te občutke.

 pripravila družina Godina

*********************************************************************************************************************

Polno ovčic in backov, bistri potok, senca dreves, plamen ognjišča in zavetje hlevčka. V njem pa največji čudež med vsem. Bog se je učlovečil, da bi prišel nasproti človeku in stvarstvu.

pripravila družina Remškar

Jaslice pomagam izdelati babi Rozaliji . Pri tem ji pomagam tako, da grem v gozd nabirat mah in vejice. Skupaj pripraviva prostor ter postaviva figurice,  mah, hlevček,  okrasiva z vejicami ,  babi okrasi vejice s posebni , pletenimi okraski.

Pripravljanje jaslic je lep, star običaj,  brez katerega si ne predstavljam praznovanja božiča. Vsakič znova nas opomni, kako pomembno je Kristusovo rojstvo za kristjane, ki v naše domove,  dušo in srce prinaša radost,  srečo in veselje.

pripravil Tim Leskovar

*********************************************************************************************************************

Kako izgleda vaše prenočišče za Jezusa in s kom in kako izdelujete vaše jaslice?

Letos smo se odločili za izdelavo jaslic v Central parku sredi Manhattna. Zadnje par mesecev smo izdelovali leseno streho za teraso na naši hiši in imamo ogromno manjših kosov, ostankov, ki smo jih želeli porabiti za jaslice. Prvotna ideja je bila izdelava makete Jeruzalema iz Jezusovega časa, ampak je mesto dokaj kompleksno, saj ima dve dolini, hribe in ogromen tempelj. Ker smo o tem začeli razmišljati šele v četrtek popoldne, se nam je izdelava New Yorka zdela lažje dosegljiva – pač veliko stolpnic, nekatere zelo visoke, druge malo manj, na sredi park, okoli morje. Ati je pognal cirkular in slabo uro žagal. V jutru Svetega večera pa so otroci natisnili zemljevid Manhattna – z vrha in slika iz helikopterja. Narisalo smo otok na sredino velike iverne, ki jo že več let uporabljamo za osnovo za jaslice in nato smo z vročim lepilom gor nalepili lesene stolpnice. Ati jih je moral še nekaj izdelati, da smo pokrili celoten otok. V Central park smo položili mah in na sredo postavili hlevček in Sv. Družino. Ker gre za otok, smo celotne jaslice postavili v sredino dnevne sobe, da se lahko hodi okoli njih in si jih ogleda z vseh strani. Da se v hlevček vidi iz vseh smeri, smo v bistvu v zrak (na sosednje stolpnice) privezali streho iz lubja. Iverko smo pobarvali z modro, saj je Manhattan otok, na treh straneh morje in na eni reka. V mestne ulice smo položili lučke ter prilepili še nekaj majhnih plastičnih figuric, ki smo jih slučajno imeli. Izdelali smo še letalo, na katerem prihajajo Sveti Trije Kralji in ga obesili pod strop.

Kaj vam pomeni izdelava jaslic in božični čas?

Zadnja leta skušamo narediti jaslice tako, da imajo še neko sporočilo. Lani smo skušali posnemali topografijo Svete dežele – naredili smo hrib Hermon, kjer izvira reka Jordan, ki se je tudi v jaslicah izlila v reko Jordan, zraven pa smo izdelali še eno gorovje in vmes puščavo, podobno kot so te gore v Sveti deželi. Na ta način smo spoznali, da je bilo tam dokaj neprijazno okolje za kmetijstvo, hkrati pa pomembna transportna žila. Letos pa jaslice sredi New Yorka pomenijo, da se nam Jezus želi približati v vsakem trenutku in kraju, tako v tišini, v umaknjenem hlevčku na pašniku ali gorah kot tudi v vrvežu metropole, ki nikoli ne spi. Božič radi praznujemo, saj smo hvaležni, da nam je Bog poslal svojega Sina, da tega Sina poznamo in se lahko z njim srečujemo, ter da se dobro razumemo z družino in prijatelji, ki jih v tem času radi obiščemo. Letos bodo seveda obiski nekaj mesecev počakali…

 

 

 pripravila družina Strajnar

**********************************************************************************************************************

Skrivnost božiča se lahko skriva tudi v Lego kockah.

pripravila družina Perovnik

 

Pri nas kljub manjšemu stanovanju postavimo kar dvoje jaslice in dve drevesci. Ene jaslice so v dnevni sobi, druge na hodniku bloka pred našimi vhodnimi vrati. Figurice jaslic so vsako leto iste, ne pa tudi okraski na drevescih, ki jih imamo več vrst in se vsako leto posebej odločimo, katere izbrati.

Brez jaslic preprosto ni božiča, kot si ga predstavljamo, pa čeprav sama fizična ponazoritev tega pomembnega dogodka ni pogoj za blagoslov. Je nekaj nežnega v tem, ko jih gledamo in dnevi, ko se ob jutrih še v poltemi zazrem v jaslice, so v letu nekaj posebnega. Vsa leta, ko jaslice postavljamo tudi na zunanjem hodniku, pa upam, da se njihova milina dotakne tudi naših dobrih sosedov, ki sami jaslic ne postavljajo.

V otroštvu sem jaslice največkrat postavljala z dedkom, bratom in sestro. V sedanji družini jih prav tako največkrat postavim jaz, ostali člani družine pa počnejo kaj drugega, kar vsem polepša božični večer.

Vsem želim, da bi radi “odpirali vrata” in “dajali prenočišče” vsemu Dobremu. Saj vemo, da se najlepše stvari zgodijo takrat, ko tvegamo in z zaupanjem in pogumom sprejmemo, kar nam prinaša življenje.

pripravila Marjetica Škrlec

**********************************************************************************************************************

Pri nas jaslice postavijo Ela, Jakob in oči. Tako ob jaslicah, smrečici, božičnem žitu in lučki miru pričakamo Jezusovo rojstvo.

pripravila družina Potrbin

Nekateri mlajši Draveljski fantje in očetje se verjetno še spomnijo počitnic ministrantov v Logarski dolini s pokojnim p. Lojzetom Štrubljem in zdajšnjim mariborskim nadškofom p. Lojzetom Cviklom, draveljskimi kaplani in župniki.

Lepote gozdov, predgorja in gora me je pritegnila v opazovanje in občudovanje raznovrstnih oblik rastlinja, grmičevja, skalovja,vrhov gora …

V potepanju po gozdu sem opazila nekakšno leseno gmoto, nepravilne oblike in kamen velikosti male opeke, ki se je zasidral v življenjsko tkivo smreke, ta pa se je borila proti tujemu elementu in tako so nastale lesene grčaste oblike, z majhno votlino in vraščenim kamnom. Gozdarji so ta tujek na smreki gladko odžagali in ga zavrgli. Mene pa je nagovoril s svojo enkratno kombinacijo lesa, kamna in votline, katerega bom uporabila kot osnovo za jaslice. S skupnimi močmi sva ta unikat, s sestro Štefko prenesle preko Savinje in po daljšem času sušenja smo ga prepeljali domov v Ljubljano kjer mi že dve desetletji služi kot osnova za jaslice. Vedno znova me navdušuje ta čudež oblikovanja v naravi.

Jaslice obdam še z grmičasto, trnjevo ograjo, kot simbol realnosti vstopa božjega na Zemljo.

pripravila Francka Umek 

*********************************************************************************************************************************

Najprej sem zaščitila tla in dodala razne kamne in veje. Nato sem dala gor mah in se nekaj kamnov in vej. Nato sem naredila jaso za ovce in pastirje. Na koncu sem dala se hlevček in sveto družino.  Nato sem se dodala ograjo in lučke in svečko. Med delanjem jaslic sem se počutila odgovorno in zaledenelo saj je bilo zunaj mrzlo.  

Jaslice nam pomenijo mir, pričakovanje božiča in napoved da se bo Jezus kmalu rodil.

pripravila družina Bizjak

Spomini na božič so pri vseh neločljivo povezani z jaslicami, ki na preprost, a simboličen način ponazarjajo učlovečenje odrešenika. Sploh v teh negotovih časih jaslice prinašajo v naš dom dodatno toplino in veselje. Postavljanje jaslic je za našo družino že od nekdaj lep skupni dogodek, kjer sodelujemo prav vsi.

Pri izdelavi jaslic vsak prispeva svoj del z idejo, pripravo prostora ali pa preprosto s kakšnim lepim spominom na pretekla leta. Leseni hlevček, ki je del naših jaslic že vrsto let, na božični večer obložimo z mahom in ob njem najdemo mesto za božično žito. K sveti družini se zgrinjajo male in velike ovčke, ki so jih otroci skozi leta prinesli z obiska osem dnevnice in verouka. Družbo jim delajo še domače živali iz vsepovsod in pastirji, ki jim kažejo pot. Na koncu jaslice in dom blagoslovimo ter s petjem božičnih pesmi stopimo v sveti večer.

pripravila družina Kogovšek

**********************************************************************************************************************

Letos sem uprizoril prizore iz Svetega pisma: Od prihoda Marije in Jožefa v Betlehem, Jezusovega rojstva, Jezusovega krsta do Jezusove obsodbe do njegove smrti in počitka v Božjem grobu. 

Vse dobro obenem želim srečno, zdravo in veselja polno NOVO LETO 2021.

 

  pripravil Dragan Ignjić

**********************************************************************************************************************

Od malih nog se spominjam naše družinske tradicije, ko je običajno dan pred Svetim večerom, iz kuhinje že dišalo po potici, z očijem pa sva načrtovala in snovala ideje o izdelavi jaslic. Velik vtis je name v dnevu, ko se je bližal Sveti večer, naredila tudi božična glasba in blagoslov doma s kadilom …

Posebej toplo je bilo misliti na prihajajoči praznični čas, saj je le ta nekoliko drugačen. Letošnje jaslice je izdelal mož, ki si za pripravo vselej vzame čas in jih nato strne v smiselno celoto. Moja želja je bila, da bi bile figurice lesene in bi tiste ‘stare’ – ki so sicer prav tako lepe, nadomestila z novimi. Tako so letos nastale lesene jaslice, ki imajo za podlago suho lubje in vsebujejo še kako podrobnost. Vse figuriceso tako obrnjene proti Novorojenemu v skromnih, slamnatih jaslih in naznanjajo, da so se odzvali na povabilo angela in se Jezusu prihajajo tudi sami poklonit.

”K tebi pridem, milo dete, ki na svet se nam rodiš, poljubujem jasli svete, kjer pohlevno zdaj ležiš.”Ta stara slovenska molitev me še posebej nagovarja v teh dneh, saj sva bila z možem ob koncu letošnjega leta obdarjena z rojstvom najinega sina, ki je tako nebogljeno in spokojno vstopil v najini življenji. Tako je ob spremljavi starih božičnih pesmi za otroke postavljanje jaslic letos kot v preteklosti spremljala umirjena glasba in blagoslov doma. Naj prazniki vsakemu izmed vas prinesejo mirin veselje.

pripravila družina Hrvatin

**********************************************************************************************************************

V naši družini so jaslice nekaj drugačnega. Čez leto zbiram liste, veje. storže, kamenčke, stebla itd…. Pogovarjam se z ljudmi po Sloveniji in ti mi povedo kakšno svojo zgodbo. Zato so moje jaslice sklop narave, ki z detetom oživi in daje posebno  harmonično vzdušje rojstva. Pogled in doživljanje Jezusovega rojstva ob jaslicah je zame poseben trenutek, ki mi daje novih moči in upanja, da začnem vsak dan kot novo rojstvo. Na nek način so premešane doline, hribi, stili,  a za vsako ovčko, pastirčka, sveto družino vem, kako figurico dobila… Kljub tej navidezni zmešnjavi pa so vsaj zame te jaslice splet različnosti. Podobno kot smo si mi vsi različni,a drug brez drugega vendar nikoli ne moremo. Iskrena hvala jasličarjem za to pobudo. Blagoslovljene praznike in vse dobro v novem letu!

 pripravila Marija Merljak


Prejšnji prispevek
Svete maše v Dravljah od 28. decembra do preklica
Naslednji prispevek
Življenje in delovanje draveljske župnije od 4. janaurja do preklica