Svete maše na praznik Jezusovo darovanje v templju ali svečnica

Povej naprej!
2. februarja 2023

V Katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo Jezusovo darovanje v templju ali svečnico. Prvotno ime praznika je bilo Marijino očiščevanje, kajti po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako »očistiti«. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati. Ona je Jezusa spočela in rodila deviško, zato je obred očiščevanja ni obvezoval, vendar se mu je podvrgla. Kakor v vsem, se je tudi v tem pokazala za Gospodovo deklo in izpolnila Božjo postavo. Zapis o tem dogodku se v Svetem pismu nahaja v Lukovem evangeliju.

S praznikom Gospodovega darovanja je povezano tudi redovništvo in Bogu posvečeno življenje v Cerkvi. Smisel in namen Bogu posvečenega življenja v redovni skupnosti lahko razumemo samo v veri. Redovniki se z zaobljubami k določenemu načinu življenja dajo celostno na razpolago Bogu in zato lahko tudi bolj svobodno in neovirano služijo bližnjim.

Svete maše bodo po prazničnem razporedu ob 7.00, 17.00 in 19.00. Povabljeni, da ta dan k maši prinesete sveče, ki jih uporabljate pri domači molitvi, da jih skupaj blagoslovimo. Sveča je v Cerkvi na ta dan prispodoba Jezusa Maziljenca – Mesije, o katerem starček Simeon ob darovanju v templju prerokuje, da je »luč v razsvetljenje poganov«.