Praznovanje 30. obletnice slovenske samostojnosti

Povej naprej!
20. junija 2021

25. junija 2021 bo na Dan državnosti minilo 30 let samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije

Dan slovenske državnosti je rojstni dan samostojne slovenske države, ki smo si jo prisanjali in izborili po mnogih stoletjih. Imeti svojo državo, pomeni biti gospodar na svoji zemlji in imeti v rokah usodo naroda, jezika in kulture. Mnogi večji narodi tega sveta nimajo take sreče. Kako torej tega praznika ne praznovati veselo in ponosno?

Znamo gojiti ljubezen do domovine; a morda ne v zadostni meri? Od te mere je odvisna naša nadaljnja usoda; naš »stati in obstati«, kakor bi rekel Trubar. Naš izobraževalni in vzgojni sistem bi moral temeljiti na narodni samozavesti. Torej, na slovenski vesti in zavesti. Iskreno in pravo domoljubje ali patriotizem izvira iz prave ljubezni do sebe ter lastne kulture in jezika.

K  zvestobi slovenski besedi, svojemu narodu in svoji polni človečnosti nas kliče beseda Ivana Cankarja. Kliče vse Slovence, tako razseljene po svetu kot bivajoče doma v Sloveniji. Vsi smo v enakem položaju v sodobni globalni vasi, kjer prevladuje uporabnost jezika nad sporočilnostjo, poenostavljena logičnost nad osebno govorico srca.

Zato se bomo v nedeljo 20. junija pri mašah ob 8.30 in 10.00 s kratkim kulturnim programom Bogu zahvalili za našo samostojno domovino. Ob 9.30 bomo na zvonik slovesno dvignili državno zastavo to dejanje pa pospremili s petjem himne.

Vabljeni v čim večjem številu!

 

Škofje so na 123. redni seji SŠK, ki je potekala 3. maja 2021, sprejeli naslednje sklepe o praznovanju 30. obletnice slovenske samostojnosti v Katoliški cerkvi v Sloveniji:

1. V nedeljo, 20. junija 2021, naj župniki darujejo svete maše za domovino. Župniki naj takrat blagoslovijo slovensko zastavo in jo izobesijo iz zvonika ob prepevanju slovenske himne. Po sv. maši naj sledi kulturni program.

2. Župniki in župnijske skupnosti naj se pridružijo pobudi 24 ur posta in molitve za domovino, ki bo od 21. junija od 18.00 do 22. junija do 18.00, ko bo sklep s slovesno sveto mašo za domovino v ljubljanski stolnici. Slovenski katoličani naj se pridružijo k molitvi devetdnevnice za domovino, ki jo bodo prejeli župniki preko pastoralnih služb. Vsi župniki bodo prejeli podobice z molitvijo za domovino, ki jih razdelijo vernikom in jih povabijo k molitvi tudi po družinah.

3. V četrtek, 24. junija 2021, ob 18.00 naj se po vseh župnijskih cerkvah zvoni v čast 30. obletnice samostojnosti in neodvisnosti. 

4. Dogodke in prireditve, ki so povezani s praznovanjem naše samostojnosti, naj duhovniki, redovniki in redovnice ter katoliške ustanove sporočijo na SŠK preko spletnega obrazca, ki je na spletni strani SŠK: http://katoliska-cerkev.si/30let-dogodki oz. preko e-pošte: info@rkc.si.

 

Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK