ODPRTJE RAZSTAVE O SLOVENSKIH BEGUNCIH V AVSTRIJI PO 1945

Povej naprej!
13. marca 2015

V petek, 13. marca bo ob 17.00 v okrgli kapeli nove cerkve odprtje arhivske razstave o slovenskih beguncih v Avstirji po letu 1945 in predstavitev fotografske monografije Cvetoči klas pelina.

Razstava Slovenski begunci v Avstriji po letu 1945 je bila pripravljena ob 70. obletnici umika pred boljševiškim nasiljem in ob izidu fotografske monografije Cvetoči klas pelina. Na njej si boste lahko ogledali motive iz taborišč v Peggetzu pri Lienzu in Špitalu ob Dravi. 

Monografija izpod peresa mag. Helene Jaklitsch je izšla v sozaložništvu Rafaelove družbe in Družine in prikazuje slovenske begunce v Avstriji. Na okrog 300 straneh je več sto fotografij, razporejenih po poglavjih: Novo življenje, Delo za preživetje, Zdravstvena oskrba, Prehrana, Otroci pa so rastli, Šolanje, Kulturna dejavnost, Šport in skavti, Versko življenje, Obiski na Ljubelju, romanja, izleti, praznovanja ter Slovo in odhod v svet. V posamezna poglavja bralca uvedejo umetniška besedila izseljenskih avtorjev. Monografija obširno orisuje slovensko povojno begunstvo. Povzetek spremne študije je preveden tudi v angleški in španski jezik.

Predavanje o povojnem begunstvu bo podala zgodovinakrka mag. Helena Jaklitsch.