Nabirka za obnovo cerkve

Povej naprej!
5. novembra 2023

Tako kot se moramo ljudje pri takih letih že soočiti s slovesom od mladosti in določenim omejitvam glede moči in vzdržljivosti našega telesa, verjetno vsi razumemo, da tudi materiali, iz katerih je zgrajena naša cerkev, niso več enako močni in prožni kot ob njeni posvetitvi leta 1985. Ne glede na to, da cerkev zaenkrat še dobro služi, se moramo začeti pripravljati na večje obnovitvene posege, ki bodo zahtevni tudi finančno.

Obnova tistega dela nove cerkve, kjer je zadnja leta najbolj zamakalo, je lani že zahtevala okoli 20 tisočakov, obnova dvorane pa je zaenkrat še v idejni fazi. Na sestanku gospodarskega sveta je bilo sklenjeno, da moramo poleg tega letos poleti poskrbeti za menjavo tesnil med vsemi šipami steklene fasade ter za ureditev dilatacije na dveh delih strehe, ker meteorna voda zidove najbolj zamaka. Da nas stroški vseh deh del ne bi pričakali popolnoma nepripravljenih, je bilo na gospodarskem svetu predlagano, na župnijskem pastoralnem svetu pa potrjeno, da bodo zato nabirke vsake prve nedelje v mesecu namenjene izključno za obnovo cerkve. Kot župnik se zato že vnaprej zahvaljujem vsem, ki boste lahko na omenjene prve nedelje v mesecu še dodatno pozorni na namen nabirk in temu primerno velikodušni v vaših darovih.

Za vse tiste, ki bi vam bilo lažje darovati s pomočjo položnice, pa smo pripravili tudi to. Položnice s spremnim besedilo najdete na mizi za tisk. V vsakem primeru naj vam Bog povrne za vašo velikodušnost in dobrohotnost!

V petek, 15. septembra, bo minilo 38 let od posvečenja naše nove cerkve. Takrat se je ob nadškofu Alojziju Šuštarju zbralo 64 somaševalcev. Po uvodnem pozdravu je arhitekt Marko Mušič zbranim predstavil idejo nove cerkve, nato pa je spregovoril nadškof Alojzij Šuštar. Zahvalil se je p. Lojzetu Bratini, ki je nosil glavno breme za zidavo cerkve, prejšnjemu župniku p. Lojzetu Štrublju in takratnemu župniku p. Francetu Svoljšku ter prejšnjemu provincialu p. Marjanu Šefu in takratnemu provincialu p. Jožetu Kokalju. Sledila je še zahvala jezuitom, arhitektu Marku Mušiču in podjetju Grosuplje, posebna zahvala pa je šla draveljskim faranom, ki so si z ljubeznijo in vztrajnostjo prizadevali za zgraditev nove cerkve.

Leta, ki so pretekla od takrat, ne prizanašajo nikomur: ne ljudem ne cerkvi. Večina zgoraj omenjenih patrov je že odšla k Bogu, zob časa pa se pozna tudi na cerkvi. V drugi polovici avgusta se je začelo menjavati tesnilo med stekli na celotni stekleni fasadi. Zaradi slabšega vremena se je delo malce zavleklo, tako da se je zaključilo šele pretekli ponedeljek. Zdaj bomo z manj tesnobe v srcu pričakovali jesenska deževja, vedoč, da vsaj skozi stekla voda ne bo prihajala v cerkev. Ob tej priložnosti je prav, da se vam ponovno zahvalim za vse darove na prve nedelje v mesecu. Kljub poletju in počitnicah zbiranje ni zastalo. Z nabirko prejšnje nedelje, ki je znašala 2831 evrov, smo zdaj pri 27. 519 evrih. Bog povrni!

Strošek za peskanje marmornatih križev na Rokovem trgu je znašal 2. 257 evrov, tako da zdaj že zbiramo za stroške menjave tesnil, čaka pa nas še obnova dvorane.

p. Primož