Maša s skupino Vera in Luč

Povej naprej!
18. februarja 2024, 10:00
Nova cerkev

Svečnico, ki je tudi praznik luči, si je gibanje Vera in luč izbralo za svoj praznik, saj je gibanje nastalo pred 50 leti pred votlino Lurške Matere božje v morju lučk. Tu so se prvič res množično zbrali na romanju starši, katerim je Bog zaupal otroka s posebnimi potrebami, sv. oče Frančišek pa jim pravi, da so to osebe s posebnim poslanstvom. Skupaj s prijatelji so doživeli nepopisno veselje ter srečo v srcih kot dar Lurške Marije, ker so z vero in zaupanjem v pomoč prišli iz mnogih dežel, s celimi vlaki romarjev.

Voditelji tega romanja so videli nepozabno srečo v otrocih in starših. Ustanovili so gibanje v katerem se bodo lažje povezovale take družine tudi tam, kjer živijo, v svojih župnijah. Da se bodo redno srečevale z Jezusom in si med seboj podelile svoja doživetja in talente. V tem času je po svetu v več kot 150 državah nastala množica provinc Vere in luči, s svetovnim, provincialnim, regijskim in skupinskim vodstvom, ki ga člani gibanja na rednih volitvah izbirajo izmed sebe. Duhovnike jim pošilja Cerkev, da skrbijo za duhovno rast in usposobijo te osebe za prejem zakramentov od zakramenta sprave in sv. obhajila do birme. Škof prof. dr. Anton Jamnik pa skrbi za gibanje na ravni Cerkve v Slovenji.

Naša skupina Vera in luč Ljubljana Dravlje je nastala pred 40 leti pod vodstvom jezuita p. Jožeta Mihelčiča na pobudo njegove sestre Marjane, ki je bila v Franciji dejavna v tem gibanju. V teh dolgih letih se je zvrstilo ducat voditeljev, ki jih po pravilih gibanja člani skupine volijo ali potrdijo vsake tri leta in pa njihovih duhovnikov. Prav zato je to gibanje še po toliko letih živo in dejavno, saj vrši eno od poslanstva župnije, ki je diakonija. Župnija jim omogoča srečanja in prejem zakramentov, animacijska skupina pa poskrbi za samo izvedbo srečanj pod vodstvom izvoljene voditeljice gospe Helene Furar in duhovnega vodje p. Mia Kekiča. Za katehezo skrbi uršulinka s. Magdalena Cimerlajt, ostali člani skupine pa za glasbo in pomoč lučkam pri oživljanju evangelija med sv. mašo, pri ustvarjanju v delavnicah in pri praznovanju osebnih praznikov v skupini.

Srce in duša skupin po župnijah so vedno naše drage lučke, kakor smo začeli klicati te otroke s posebnim poslanstvom. Druženje z njimi na srečanjih je zelo osrečujoče za vsakogar, ki se jim približa. Vsakega od vas naše lučke vabijo, da pridete kdaj na srečanje z njimi, ki je vsako tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v župnišču. Veseli vas bodo in nepozabno bo tudi za vas. Boste videli, kako prisrčne so te naše lučke!

Vsako leto na 3. nedeljo v februarju skupina sodeluje pri družinski sv. maši, saj so naše lučke nadvse srečne prav v družbi otrok, ker so lučke vse življenje kot pravi otroci, tako prisrčno zaupljivi in prijazni. Po sv. maši lučke pri vhodu v cerkev nabirajo denarne darove vernikov, ki jih skupina posreduje Veri in luči po svetu, kjer države ne poskrbijo za take vrste družine.

Gibanje deluje tudi kot društvo v javnem interesu, zato lahko prispevate svoj dar tudi tako, da ga nakažete na spodnji tekoči račun društva:

Društvo Vera in luč, Poljanska 5, 1000 Ljubljana

TRR: SI56- 0201-0025-9607-080 (NLB d.d.) , namen nakazila: VIL Dravlje

Od srca se vam zahvalimo za vašo pomoč družinam, v katerih so lučke, ki imajo rade Jezusa, a potrebujejo tudi kruha, da bodo lahko srečne in molile za srečo v vaših družinah!

Franc Bavec