Ljudska pobožnost križevega pota

Povej naprej!
6. marca 2020

Velika opora v hoji za trpečim Gospodom nam je, posebno v postu, molitev križevega pota, ki bo v naši župniji vsak petek po večerni sveti maši. Križev pot bodo pripravile različne skupine: v petek po pepelnici, 28.2. – ŽPS, v petek 1. postnega tedna, 6.3. – Karitas, v petek 2. postnega tedna, 13.3. – skupina Romar, v petek 3. postnega tedna, 20.3. – ministranti, v petek 4. postnega tedna, 27.3. – skavti, v petek 5. postnega tedna, 3.4. – ministranti

 

KRIŽEV POT običajno molimo v postnem času ob petkih, ko se spominjamo Jezusove smrti na križu. V Sloveniji je navada, da ga verniki molijo tudi ob nedeljah, večkrat na romarskih krajih ali v podružničnih cerkvah, kjer hodijo od postaje do postaje, nosijo križ in premišljujejo ključne trenutke človeškega odrešenja.

Križev pot molimo v cerkvi ali na prostem, ob besedilu pa lahko tudi premišljujemo (meditiramo). Molitev križevega pota je razdeljena na štirinajst postaj:

 1. Pilat obsodi Jezusa na smrt.

 2. Jezusu naložijo križ.

 3. Jezus pade prvič pod križem.

 4. Jezus sreča svojo žalostno mater.

 5. Simon pomaga Jezusu nositi križ.

 6. Veronika obriše Jezusu obraz.

 7. Jezus pade drugič pod križem.

 8. Jezus nagovori jeruzalemske žene.

 9. Jezus pade tretjič pod križem.

 10. Jezusa slečejo.

 11. Jezusa pribijejo na križ.

 12. Jezus umrje na križu.

 13. Jezusa snamejo s križa in ga dajo v naročje Mariji.

 14. Jezusa položijo v grob.

Tradicionalna oblika križevega pota predvideva, da se vsaka postaja začenja z vzklikom: »Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!« Sledi premišljevanje o glavni temi postaje ali branje ustreznega svetopisemskega odlomka, nato pa postna pesem. Premišljevanje posamezne postaje se sklene s prošnjo: »Usmili se nas, o Gospod, usmili se nas.«

Ta ljudska pobožnost je priljubljena oblika molitve med številnimi verniki. Združuje spontano gibanje s podobo in razmišljanjem, ob tem je lahko združevati Jezusove skrivnosti z lastnim življenjem. Molitev križevega pota je oblikovno in vsebinsko prepuščena ustvarjalnosti posameznikov ali skupine. Najbolj znana uprizoritev križevega pota pri nas je škofjeloški pasijon.