Koncert Naj glasba govori

Povej naprej!
7. avgusta 2022

V nedeljo, 7. avgusta vabljeni na koncert “Naj glasba govori“, ki ga bosta izvedli sopranistka Mojca Bedenik in citrarka Janja Brlec. Njun zelo srčen repertoar obsega zelo različne zvrsti skladb od klasike preko narodno- zabavnih in popevk do ljudskih, tako da bo to res koncert za dušo in srce.

Koncert bo po večerni sveti maši ob 19.45 v novi cerkvi.

MOJCA BEDENIK

JAZ SEM MOJ GLAS, jaz sem to, kar v tem trenutku slišite, vidite, opazite, začutite. Vse drugo je preteklost, ki je mimo. Časa ni, ni preteklosti, ni prihodnosti, je samo ta trenutek zdaj in ta mi ponuja največ, meni in vam, ki ste sebi dali ta trenutek, da boste začutili in sprejeli moč in vibracijo glasbe, nje, ki je tako božanska, vsemogočna in podporna človeku.

Glasba teče čez nas umetnike, da jo lahko predamo iz srca v srce, da se ji prepustimo in jo začutimo, mi in vi.

V tem trenutku ni pomembno kdo sem jaz, kaj vse je že bila moja pot, temveč to kaj vam lahko dam, kakšno vibracijo vam lahko dam, da boste najbolj začutili lepoto glasbe in njeno zdravilnost, moč. To vam lahko dam le, če razvijam svojo pot in dvigujem vibracijo mojega bitja, vam pa predam vse to, če vi sebi dovolite, se prepustiti, spustiti vsa svoja pričakovanja in samo odpreti srce in sprejeti vibracije pesmi, da vas bodo napolnile, obdale s srečo, se dotaknile vašega srca in vam zbudile zavedanje, da ste čudovita bitja svetlobe in ljubezni. Ko se zavedamo ,da smo svetloba in ljubezen se prebujamo in spoznavamo, da smo vibracija, ki teče, se spreminja in je vedno v gibanju. Takrat začutimo srečo, tisti topel občutek v sebi, poln ljubezni, ki ga iščemo vsi.

Naj vas glasba ponese v globino srca in dovolite, da vam zbudi vašo lepo notranje svetišče srca.

Ko se predam glasbi

ona govori,

in jaz sem srečna, da preko mene

tako komunicira z ljudmi.

Začutite jo tudi vi.

Zaprite oči in naj srce govori.  

Mojca


ANJA BRLEC je vrhunska citrarka in prvonagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj. Citre želi približati širši javnosti kot koncertni instrument velikih razsežnostih in neomejenosti, zato se pojavlja v različnih glasbenih stilih.
Svojo glasbeno pot je pričela pri prof. Petru Napretu. Po zaključeni Umetniški gimnaziji (klavir) je z odliko diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu (doc. Georg Glasl) ter magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu (prof. Harald Oberlechner). Na njeni glasbeni poti sta jo podpirala Rotary Club Celje in Ustanova Gallus.
Nastopala je solistično in v različnih komornih zasedbah na mednarodnih festivalih in koncertih v Avstriji, Italiji, Belgiji, Madžarski, Nemčiji in Hrvaški (Münchener Biennalle, Internationales Zitherfestival / München, Pathos Transport Theater / München, Europamusicale / München, Classical music Festival / Pula, Zither im Zoom / Salzburg, Imago Sloveniae, Festival Velenje, cikel koncertov GM ODER Glasbene mladine Slovenije, Oder izbranih – Gallusstage / Slovenska filharmonija, …). Nastopila je z odličnim glasbeniki kot so komorni orkester Salzburg Mozart Players, Kairos Quartett iz Berlina, Mezzena Quartet iz Italije, Nuška Drašček, Manca Izmajlova, Izidor Erazem Grafenauer, Gal Gjurin, Jure Tori, Aleksandar Kuzmanovski,…
V prizadevanju za prepoznavnost citer kot koncertnega inštrumenta redno sodeluje s skladatelji. Izvedla je krstne izvedbe skladb skladateljev: Bernda Redmanna, Dorothee Hoffman, Fredrika Schwenka, Luiza Gustava Briholi Peiga, Jelene Dabić, Christiana Diecka, Alexandra Straucha, Thobiasa Peschanela in Larise Vrhunc. Na njeno pobudo je Bojan Glavina napisal zbirko skladb z naslovom Bežne misli in Tri melanholije za citre, čelo in violino. Za Duo Kontrario (Janja Brlec, Izidor Kokovnik) pa je nastala skladba uveljavljenega skladatelja Gorana Bojčevskega On the Surface.
Izdala je solo zgoščenki Med strunami in Moments ter Slovenski venček v duetu s PetromNapretom. Je članica Slovenskega citrarskega kvarteta (Anita Veršec, Peter Napret, Tomaž Plahutnik) ter Dua Kontrario (akordeonist Izidor Kokovnik). Piše priredbe, vodi seminarje, mojstrske tečaje in je članica strokovnih komisij na tekmovanjih. Izdala je učbenik za 1. razred citer z naslovom Citrarska mavrica, ki ga je potrdil Strokovni svet RS za splošno izobraževanje.