Filmski forum – Memento (Memento)

Povej naprej!
18. novembra 2015

Ker so filmi danes verjetno najbolj dostopna oblika umetnosti, je dobro, da jih ne samo gledamo, ampak se o njih in o njihovih sporočilih tudi pogovarjamo. V ta namen bomo letos vsako tretjo sredo v mesecu organizirali filmski forum: ogledali si bomo en film in si nato ob čaju in piškotih o filmu izmenjali mnenja in poglede.

V sredo, 18. novembra, bo na ogled film Memento (Memento).  Začetek kriminalne drame ob 19:00 v ateljeju.

Srhljiv umor se na platnu odvrti v obratni smeri: proces razvijanja fotografije teče nazaj in ta se vrne v bliskajoč polaroidni fotoaparat; prelita kri steče nazaj v človeške žile in cev puške se odmakne od izkrivljenih ust. Prvi trenutki filma Memento, eksplozivnega novega trilerja Christopherja Nolana, so časovno prikazani v obratni smeri: kot prispodoba za utripanje časa skozi film; čas narašča in upada v ritmu potovanja človeka skozi kaos izgubljenega spomina. Nolan je napisal scenarij za film po kratki zgodbi svojega brata Jonathana. Memento govori o življenju, ki ga usmerjajo fotografije, mapa z dokumenti o preiskavi, na hitro zabeležena sporočila in tetovaže. Memento je pretresljiv in močan triler, v katerem igrajo Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano in Guy Pearce v vlogi Leonarda, človeka, ki se bori, da bi ponovno našel samega sebe med razbitimi delci preteklosti.

Film Memento postavlja na glavo tolažilne pojme o identiteti in tradicionalno vlogo pripovedovalca v zastrašujoč, močan in presenetljivi prikaz nastajanja filma. Film je finančno podprlo podjetje Newmarket, izvršni producenti so Aaron Ryder, Will Tyrer in Chris Ball, producirala pa ga je neodvisna produkcijska hiša Team Todd (Suzanne Todd in Jennifer Todd).

Dolžina: 1h 53min / 113min Scenarij: Christopher Nolan, Jonathan Nolan Režija: Christopher NolanIgrajo: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Mark Boone Junior, Russ Fega, Jorja Fox