DDV z Leonom Marcem: »Katedrale, male in velike« – ODPOVEDANO ZARADI BOLEZNI

Povej naprej!
30. novembra -0001

Ker se epidemiološke razmere malo umirjajo in ker vsi potrebujemo tudi nekaj duhovne in duševne telovadbe, vas vabimo na Draveljski duhovni večer, ki bo potekal v novi cerkvi v petek, 25.02.2022 po večerni sveti maši. (ODPOVEDANO ZARADI BOLEZNI)

Gost bo Leon Marc, diplomat in publicist, ki v najnovejšem delu, v romanu KATEDRALE, MALE IN VELIKE, ki je izšel lani pri tržaški založbi Mladika, reflektira stanje sodobnega katolištva na Slovenskem. Skozi like, duhovne in posvetne, izpisuje lastne poglede na probleme in izzive sodobnega katolištva v vse bolj kompleksnem svetu.

Z našim gostom se bo pogovarjal Peter Svetina.

Beseda bo tekla zlasti o romanu in sodobnem času, pa tudi o vlogi diplomata in izzivih, ki jih tak položaj prinaša. Vabljeni!


Roman o sodobnih slovenskih katoliških izobražencih, postavljenih v fiktivne vasi nekje na idrijsko-cerkljanskem, vpet v slovenstvo na obeh straneh meje in v širši svet: jezuit je deležen nenadnega visokega obiska v spovednici;  v vatikanskih uradih razmišljajo o kandidatu za slovenskega kardinala, o ptujskem škofu; arhitekt Andrej Ličen dobi nalogo prenove Trga republike, a prelepo podeželje njemu in njegovi ženi Špeli ne zagotavlja miru srca; upokojeni diplomat piše politično-fantastični roman; trije duhovniki, ki se borijo s svojimi samotami in izzivi sedanjega časa. Večno in univerzalno se prepleta s časnim, narodnim in osebnim, liki tega dogajanja pa vsak na svoj način hlepijo po skrivnosti in usmiljenju.


Roman Katedrale, male in velike je literarni prvenec Leona Marca, ki si upa sprejeti izzive sodobnih družbenih pojavov v Cerkvi in se z njimi spopasti tako z razumom kot s srcem.


Leon Marc (1968) je diplomat in publicist, doma iz Vipavske doline. Za zunanje ministrstvo je doslej služboval v Sloveniji, na Češkem, Portugalskem, Nizozemskem in Irskem, ob tem pa se je udejstvoval tudi kot pisec člankov v Tretjem dnevu in dopisnik tedanjega goriškega Katoliškega glasa (danes Novi glas). V povezavi z njegovim delom pri Slovenskih krščanskih demokratih je leta 1999 izšlo delo Kristjani za  demokracijo. Z aktualnimi družbenimi temami sta povezani knjigi Dežela priložnosti (Družina, 2013) ter Izpraznjeni prazniki. Slovenci v dobi migracij in populizma (Družina, 2018), na njegovo poklicno pot pa se navezujeta What’s so eastern about Eastern Europe (Oldcastle Books, 2009) in Diplomatski praktikum (GV Založba, 2015). Veliko pozornosti posveča vprašanjem vere in Cerkve: Za novo tradicijo (Dravlje, 2010), Dolgčas pri maši? – mašna knjiga za otroke (Ognjišče, 2017) ter 130 tvitov Svetega Duha – Kako sem hčerki razložil vprašanja in odgovore za birmo (Salve, 2020).

 Kdor nima možnosti priti v Dravlje, je lepo vabljen k spremljanju pogovora: