Blagoslov velikonočnega ognja

Povej naprej!
20. aprila 2019

Velika sobota je dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek.

Na veliko soboto zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. Ogenj použiva, ogreva, žge, prečiščuje …, zato je že od nekdaj veljal za posebej dragocenega. V Svetem pismu nastopa na več mestih: npr. Bog se Mojzesu prikaže v gorečem grmu na gori Sinaj (prim. 2 Mz 3,2); Izraelce je na poti skozi puščavo spremljal ognjeni steber, ki je bil znamenje Božje navzočnosti (prim. 2 Mz 13,21–22) ter drugod, kjer ima vlogo prečiščevanja.

V Stari zavezi se ogenj uporablja kot simbol razodevanja Boga. Simbolizira namreč Božjo nepristopnost in svetost.

Za kristjane je z ognjem najbolj izrazito povezan binkoštni dogodek. Petdeset dni po veliki noči se spominjamo prihoda Svetega Duha med apostole. Sveti Duh se je v šumu, ki je nastal ob bližajočem se viharju, spustil nad apostole v obliki plamenu podobnega jezika (prim. Apd 2,1–3).

Pri bogoslužju se ogenj uporablja pri slovesnih mašah v kadilnici z žarečim ogljem, na katerega se nalaga kadilo. Ob veliki noči se ogenj tudi blagoslavlja, saj simbolizira Kristusa, ki je luč sveta. Marsikje je navada, da bogoslužni sodelavci po obredu blagoslova ognja in vode, ki ga duhovnik opravi na veliko soboto zgodaj zjutraj, ogenj raznesejo po domovih vernikov. Ogenj, ki ga blagoslovimo tudi na začetku velikonočne vigilije, je znamenje zmage luči nad temo, topline nad mrazom, življenja nad smrtjo. Tako hiša, ki sprejme blagoslovljeni ogenj, sprejme luč, ki je Jezus Kristus.

• Ob 7. uri bo na Rokovem trgu blagoslov velikonočnega ognja, pri katerem bomo ognju izročili tudi papirnate panoje z zapisi naših postnih odpovedi.

• Ob 8. uri bomo izpostavili Najsvetejše v božjem grobu (desno od orgel) za celodnevno češčenje. Povabljeni, da se pred blagoslovi jedil ali po njih z otroci ustavite pri grobu za trenutek adoracije.

• Od 12. do 17. ure bo blagoslov jedil na vsako polno uro. Animatorji bodo po blagoslovih velikonočnih jedi ob 14. in 15. uri za otroke organizirali iskanje velikonočnih jajčk. Jajčka bodo skrita zunaj v območju stare in nove cerkve.

• Ob 19. uri se bo začela velikonočna vigilija: – Prvi del predstavlja slavje Luči – simbola vstalega Kristusa, ob plamenu velikonočne sveče lahko otroci prižgejo svojo svečko.- Sledi bogato besedno bogoslužje.- Pri sv. maši v nadaljevanju bomo obnovili krstne obljube in molili za letošnje katehumene (odrasle kandidate za krst) ob prejemu treh zakramentov uvajanja v krščanstvo.