16. srečanje prijateljev in dobrotnikov Centra Aletti

Povej naprej!
24. novembra 2018

Ustanova Center Aletti vabi na 16. srečanje prijateljev in dobrotnikov Centra Aletti, ki bo v soboto, 24. novembra, ob 15. uri v cerkvi Kristusovega učlovečenja v Dravljah. 

Pri maši bo pridigal p. Marko Rupnik, pel pa mešani pevski zbor župnije Dravlje.

Kaj je Študijsko-raziskovalni center “Ezio Aletti”

Študijsko-raziskovalni center “Ezio Aletti” se pridružuje poslanstvu, ki ga Družba Jezusova opravlja na Vzhodnem papeškem inštitutu. Center je bil odprt na pobudo svetega očeta Janeza Pavla II. leta 1991, in sicer v hiši s konca 19. stoletja, ki jo je jezuitom podarila gospa Anna Maria Gruenhut Bartoletti Aletti z željo, da bi ta hiša postala center medkulturnega srečanja in razmisleka.

Centrum Aletti Velehrad-Roma (v Olomoucu na Češkem) je prvi priključeni center.

Komu je Center namenjen

Center Aletti je prvotno namenjen izobražencem in umetnikom krščanskega navdiha iz srednje in vzhodne Evrope, da bi tako imeli možnost srečanja s svojimi kolegi na zahodu.

Prijateljsko srečevanje spodbuja ustvarjalno držo, ki izhaja iz preučevanja izročila in stopa v dialog s sodobnostjo.

Center spodbuja sožitje pravoslavnih ter katolikov vzhodnega in latinskega obreda, da bi tako vsakdo rasel v svoji Cerkvi, v ljubezni edinega Kristusa.

Namen Centra Aletti

Danes, ko se s težavo oblikuje planetarna civilizacija, Evropa še ni prišla do svoje sinteze – ne kulturne ne teološke -, ki bi premostila veliki razkol med njenim vzhodnim in zahodnim delom in Evropo odprla izzivom, ki jih prinaša prihodnost. Namen Centra Aletti je iskanje tiste evropske duhovne podobe, zlasti na področju vere in kulture, ki daje Evropi možnost, da ponovno odkrije svojo edinost, ne v nostalgičnem oziranju nazaj, ampak v preprostem sprejemanju novega in v naporu za preoblikovanje sveta.

Skupaj se posvečamo preučevanju krščanske vere, ki se srečuje s kulturnimi dinamikami modernosti in post-modernosti. Skušamo odgovoriti na vprašanja današnjih ljudi, upoštevajoč krščansko izročilo Vzhoda in Zahoda, da bi tako skupaj pokazali na živega Kristusa.