DAN MOLITVE IN POSTA V NAŠI ŽUPNIJI

Povej naprej!

V postnem času vsak dan potekata molitev in post za našo domovino in pri tem sodelujejo razne župnije. V ponedeljek, 24. marca, bo dan molitve in posta za domovino v naši župniji. Maševali bomo za domovino in molili zanjo. Maše bodo kot ponavadi zjutraj in zvečer. Molitev pred Najsvetejšim za domovino pa bo potekala od 15. do 17. ure.

Lepo vabljeni.
 

V ”molitvi in postu za domovino” razumemo domovino kot prostor našega doma in obenem kot narod, družbo, ljudi, ki na tem prostoru živimo. Na vse to želimo klicati Božjega blagoslova, molitev in post pa sta tudi pot ponovnega iskanja tistih vezi z Bogom, ki so bile pretrgane ali prizadete zaradi naše nehvaležnosti ob mnogih darovih, ki smo jih bili deležni kot narod in družba. 

Ne le v času stare zaveze, ampak tudi v novejši zgodovini so znani mnogi primeri, ko so s postom in molitvijo celotne skupnosti skušale stopiti, oz. stopale na novo pot. Tako je npr. ameriški predsednik Abraham Lincoln v času Ameriške državljanske vojne razglasil ‘dan molitve, posta in ponižanja za vso Ameriko’ kot izraz zavedanja, da v njegovih predsedniških rokah ni drugih vzvodov, preko katerih bi mogel prekiniti grozote državljanske vojne.

Morda danes med nami še ni dozorelo zavedanje o naši človeški nesposobnosti preseči razloge in posledice vsestranske krize, v kateri smo se znašli kot narod, družba in država. A z vsako novo obliko stiske posameznikov in družbe se bo verjetno krepilo tudi to zavedanje;

Pobuda za molitev in post za domovino naj bo sprejeta kot iskrena želja spodbuditi posameznike in skupine, da na ta način pripomorejo in pripomoremo k lepši prihodnosti naše domovine. Obenem pa v vsej ponižnosti ohranjamo polno odprtost do vsakršnih drugih podobnih in drugačnih pobud.

Ekumenska in medverska narava naših dosedanjih dejavnosti od prve pobude ob 20-letnici slovenske samostojnosti je eden od izrazov želje po odprtosti in širini. V tem smislu je pobuda naslovljena tudi na vse druge, ki se ne prepoznajo v verskih skupnostih, čutijo pa potrebo, da ne le na družbenem, političnem ali strokovnem področju, pač pa tudi na drug način nekaj prispevajo k blaginji naše domovine.

Prejšnji prispevek
POSTNA AKCIJA NAŠE ŽUPNIJE
Naslednji prispevek
SOČUTNI IN SOLIDARNI – V POSTNEM ČASU DO SOČLOVEKA